Inredarna trendspanar och delar sina bästa tips för att skapa drömhemmet

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~7 minuter

BYGG.se fick chansen att fråga inredningsexperterna hos Hemset om årets trender och hur en professionell inredare löser några av de vanligaste problemen man stöter på när man ska inreda ett nytt hem eller uppdatera sitt nuvarande boende. Läs deras bästa tips och ta del av trendspaningar inom inredning från experterna!

Vilka nya trender inom inredning märker ni?

Sara berättar att man fortfarande kan se mycket utav dem jordnära tonerna och mjukare former i inredningen som gör att det känns mer harmoniskt. Att mixa och blanda olika stilar ligger också i tiden, fortsätter Sara. Sedan har det även visats ett stort intresse för platsbyggda möbler, naturmaterial som sten och trä, krom och torkade blommor. 

Hur skiljer sig den typiska inredningen i Skandinavien mot globala trender?

I skandinavien är inredningen fortfarande ganska färglös medan den globalt har mer färg i grundmöblerna och tyngre möbler än oss i Skandinavien. Vi kan däremot se att färger börjar våga sin in i hemmen men oftast på ett stilfullt sätt berättar Sara. 

Vad ska man tänka på när man anlitar en inredningsdesigner?

En inredare har utbildat sig inom färg och form och kan ge dig konkreta tips på hur olika material kan bindas samma. Var öppen för förslag då inredare oftast har en tanke som kanske först går att förstå när man fått det visualiserat för sig. En inredare jobbar utifrån ditt hem och din stil så ju mer du delar med dig av vem du är och vad du vill ju lättare är det för inredaren att skapa ett hem anpassat just för dig, förklarar Emma. 

Hur får jag ut mest av mitt samarbete med en anlitad inredningsdesigner?

Var specifik om det är vissa saker du gillar eller inte, menar Emma. Har du redan egna tankar kring vad du vill dela med dig! Ställ frågor om det är något som du vill bolla och för att förstå varför inredaren tänker som den gör. Invänta inredarens bild av vad man kan tänkas göra och eventuellt även en visualisering för att se hur inredaren valt att lösa just ditt behov. Därefter så berättar du vad du tycker var bra respektive mindre bra och varför du inte gillade något gärna mer specifikt.  Det blir lättare då för inredaren att hitta rätt just för dig. 

Jag bor trångt men vill ha ett lyxigt badrum, hur skapar jag ett lyxigt badrum på liten yta?

Lyxigt badrum på liten yta kan man få fram genom att platsbygga möbler, för optimal dold förvaring. Det behöver inte vara dyrt eller svårt och det blir yteffektivt och väldigt snyggt, förklarar Catharina. Tänk grafiskt enkelt och arbeta med detaljer, som att exempelvis lägga fokus på golvet! Håll samma ton-i-ton färg på små ytor och bryt av med en accentfärg.

För att få till det bäst så håll dig till en stil när du inreder ditt badrum. Välj en liten men rymlig kommod och en stor spegel som förstorar ytan.

Mitt sovrum har mycket små fönster, hur gör jag rummet ljusare men behåller en mysig känsla?

Sovrum med små fönster kan få att se större ut genom att hänga gardiner högt och mer på sidoväggarna än i själva fönstret. Vitt gör även att fönstren förstoras, så använd ljusa färger även beige. Tänk på gardinens bredd om du vill dra för och häng gärna en tunnare insyns gardin om du vill skärma för. Ett avskalat sovrum ger känsla att vara större än det är så övermöblera inte, uppmanar Catharina. 

Hur döljer jag fula element utan att påverka uppvärmningskostnaden för mycket?

Ett elementskydd bör vara luftigt och lämna en ordentlig luftspalt, både över och under själva elementet. Detta för att underlätta den vertikala lufttransporten. Ett elementskydd kan byggas själv eller köpas hos byggbolag. Välj ett material som är lätt och inte lagrar värme, avslutar Catharina. 

Jag ska lägga nytt golv och vill satsa på något som håller både i material och i stil under lång tid framöver, vad ska jag satsa på?

Stilmässigt beror det helt på vilken typ av bostad man bor i, Sara nämner att det är viktigt att följa huset och/eller områdets känsla när man väljer golv och vad som passar ihop med övriga delar. Materialmässigt är stengolv att föredra om man letar efter något som verkligen håller över tid.  

Vad rekommenderar ni för möbler i ett modernt vardagsrum och hur döljer vi bäst vår stora tv?

Rejäla möbler utan att dem blir för stora för rummet, stora mattor som ramar in grupperna och gärna en möblering där man kan sitta mitt emot varandra så fokus ej blir på en tv. Tv kan man dölja i en tavelvägg eller bakom gardiner som man hänger på väggen från taket. 

Vi har två stora hundar som fäller, hur skapar vi mysiga och varma utrymmen i hemmet utan för mycket textilier?

Här gäller det att satsa på rätt möbler för att det ska vara mysigt utan att ha för mycket textilier, säger Sara. Satsa på att jobba med andra delar såsom tapeter, tavlor, vägglampa, hängandes lampor från taket över soffbordet och matgrupp. Till exempel så gör matgruppen att det blir mysigt och ombonat.

Gardiner är bra att jobba med för den mysiga känslan och färger på möbler och mattor där håren inte syns så mycket, fortsätter Sara. Exempelvis om du har en vit hund så välj en ljus soffa, exempelvis beige, men inte en vit eftersom smuts syns istället för håren. 

Vi måste göra om en gammal trappa som idag är klädd med matta, vilka smarta men prisvärda lösningar rekommenderar ni för en modern känsla?

Johanna förklarar att man enkelt kan dra bort mattan och slipa ner materialet under och sedan måla i en härlig färg. Olivgrönt är fint och trendigt just nu som även passar de flesta hem. Det behöver inte bli så dyrt men man kan få lägga lite jobb själv om man inte anlitar en snickare. 

Vad gör jag med en hopplös hörna med snedtak?

Hörna med snedtak är en lurig plats som i många hem förblir tom. För att utnyttja utrymmet så kan man göra en platsbyggd förvaring som en bokhylla eller en koja till barnen. En läshörna är alltid inbjudande eller varför inte en dagbädd för lite avslappning tipsar Johanna.  

Hemset.se är en online inredningstjänst som har en plattform där professionella inredningsdesigners är kopplade till människor som vill ha en hjälpande hand för att skapa sitt perfekta hem. Sara Olausson är inredningschef på Hemset och Emma Gunnebrink är VD, även Johanna Davidsson och Catharina Stålnacke som är certifierade inredare och konsulter hos Hemset var med och besvarade frågor.