Innehåll i denna artikel
Rummets funktion
Innan du kommer igång med byggandet av uterummet behöver du fundera över vilken funktion rummet ska ha. Vill du kunna använda det hela året, även under vintern? Planerar du att odla växter i en del av utrymmet? Traditionella uterum är tänkta att användas från tidig vår till sen höst. Vintermånaderna är dock för kalla, såvida du inte bygger uterummet med riktiga väggar, tak och ett välisolerat golv.
Något annat du behöver ta ställning till är om uterummet ska vara fristående eller byggt mot fasaden. Det är enklare att göra ett fristående uterum eftersom du inte behöver ta hänsyn till husets olika höjder och fönster. Däremot kan det vara bekvämt om uterummet är byggt i anslutning till huset så att du slipper gå ut för att ta dig dit.
Bygga själv, leja bort eller köpa färdigt
Om du är händig kan du bygga uterummet själv. Då behöver du endast betala för materialet. Däremot tar det tid och kräver en hel del tålamod och kunskap. Du kan även välja att anlita hantverkare som hjälper dig bygga, då tillkommer även arbetskostnaden. Den är dock avdragsgill enligt ROT-avdraget, vilket ger dig en prisreducering på 30 % upp till 50 000 kronor (person/år). Ibland tillkommer fler kostnader än vad du från början räknat med, till exempel kostnaden för bygglov.
Bygglov för uterum
Huruvida du behöver bygglov eller inte för uterummet beror helt och hållet på hur stort uterummet ska vara. Du får bygga friggebod på upp till 15 m2 utan bygglov samt attefallshus på upp till 30 m2 utan bygglov. Dock finns det ändå bestämmelser om takhöjd och du får inte bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. I korthet behövs inte bygglov om uterummet uppfyller kraven för friggebod (det ska finnas ett en- eller tvåbostadshus på tomten, byggnaden är en komplementbyggnad på högst 15 m2 med en taknockhöjd på högst tre meter samt byggnaden ska vara fristående) samt om:
- Uterummet är en tillbyggnad till huset och mindre än 15 m2.
- Uterummet är fristående och mindre än 15 m2.
- Uterummet står minst 4,5 meter från tomtgräns och är mindre än 15 m2.
Om uterummet ska vara större än 15 m2 behöver du bygglov genom att ansöka om det på du byggnadsnämnden i din kommun. Via byggnadsnämnden kan du få blanketten Ansökan om bygglov. Ofta har kan du hämta ansökningsblankett från kommunens hemsida (sök på bygglov). I vissa kommuner kan du göra en elektronisk ansökan medan andra kräver ansökan i pappersformat. Tänk på att du ska bifoga bygglovsansökan med ritningar över uterummet, till exempel:
- Fasadritningar
- Planritningar där den befintliga husdelen ska finnas med
- Situationsplan där närliggande fastigheter ska finnas med
Kostnaden för bygglov för uterum kostar vanligtvis några tusenlappar och varierar en del beroende på kommun. Här är ett prisexempel från Botkyrka kommun:
Typ av bygge | Storlek | Pris |
Tillbyggnad | Max 15 m2 | 5 808 kronor |
Tillbyggnad | Minst 15 m2 | 9 660 kronor |
Det tillkommer även en kostnad för förhandsbesked (om du begär det) på 5 808 kronor.
Kom ihåg att alltid kontakta bygglovsenheten i din kommun innan du börjar bygga. Det finns undantag i bygglovsreglerna, till exempel kan vissa områden vara belagda med striktare regler eller undantag.
Storlek och form
Bestäm först och främst hur stort uterummet ska vara. Även om det finns fördelar med att bygga mindre än 15 m2, eftersom du då slipper bygglov, är det inte heller smart att bygga för litet. Många gånger blir uterummet det mest populära utrymmet i huset och en plats där alla vill samlas. Då kan det kännas trist om det är för litet för alla middagar och kalas. Tänk därför noggrant igenom hur rummet ska användas. Även om bygglov kostar en del kan det vara värt det för att få den storlek du önskar. Det går alltid att dra in på andra kostnader, som exempelvis formen, val av fönster och taket. När det gäller själva formen av uterummet är det bra att följa det befintliga husets form. Har huvudbyggnaden ett brutet tak blir det snyggast att välja det även till uterummet.
Nyckelfärdiga uterum
Ett sätt som gör bygget av uterummet enklare och smidigare är att köpa ett nyckelfärdigt uterum. Det finns många leverantörer som erbjuder mindre byggnader, som växthus och uterum. Det kostar ofta mer än om du bygger det själv, men å andra sidan blir det snabbt färdigt. Bygger du själv har du dock större valfrihet, bland annat om rummets form och material.
Köp ditt uterum här
Uterummets grund
Val av grund till uterummet måste också göras. Vill du bygga direkt på altandäcket? Det är inte omöjligt, men tänk på att kontrollera altanens viktkapacitet. Även om du bygger ett uterum med kanalplasttak och glasväggar kommer det ändå att väga flera hundra kilo. Klarar altanen av den vikten?
Ett annat alternativ är att gjuta en platta till uterummet. Då får du en stabil grund som du enkelt kan installera golvvärme i, om du skulle vilja. Du kan sedan välja vilket ytskikt du vill ha, exempelvis klinker eller trä. Vill du inte gjuta kan du istället välja att bygga en grund med träbjälklag på nedgrävda plintar eller mura upp en stödmur på träbjälklag. Vilken grund som är bäst beror också på tomtens förutsättningar.
Uterummets tak
Det vanligaste är att välja ett sluttande tak till uterummet, till exempel pulpettak eller sadeltak. Yttermaterialet matchas vanligtvis med det befintliga huset, även om kanalplasttak eller glastak också är vanliga alternativ. Ett glastak ger betydligt mer ljusinsläpp men kan också göra uterummet väldigt varmt under sommaren. Oavsett vilket tak du väljer måste du vara noggrann med ventilationen. Ett inglasat uterum genererar mycket överskottsvärme under sommarhalvåret. Genom att installera öppningsbara fönster och ventiler får du ett bra luftflöde.
Uterummets uppvärmning
Ett uterum brukar inte vara lika välisolerat som det befintliga huset eftersom det är det tänkt att bara användas under sommarhalvåret. Någon typ av uppvärmning behövs därför. Om du gjuter en grund är det praktiskt att gjuta in golvvärme. Då får du en naturlig uppvärmning som dessutom är dold. Tidigt och sent på säsongen när det är lite kyligt är det skönt om golvet är varmt. Under sommaren är det bara att stänga av golvvärmen. Ett annat alternativ är att installera element i uterummet. En del som bygger uterummet i anslutning till huset låter helt enkelt dörren emellan byggnaderna stå öppen för att värmen från bostadshuset ska sippra ut i uterummet. Det kan dock innebära ökad värmeförlust om dörren till uterummet skulle stå öppen.
Vanliga frågor och svar
Det beror på storlek och material, men snittpriset ligger på cirka 100 000 kronor för ett oisolerat rum som är tänkt att användas från vår till höst (arbetskostnad och material inräknat). Du kan även köpa nyckelfärdiga modeller från cirka 40 000 kronor.
Om uterummet är större än 15 m2, står närmare än 4,5 meter från tomtgräns eller är utformat på något ovanligt sätt, krävs bygglov. Det är bäst att kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att ta reda på vad som gäller.