ANNONS

Uteplats i bostadsrätt – vad gäller egentligen?

Myrna Whitaker Myrna Whitaker / Lästid: ~2 minuter
Uteplats: HSB/Bildmontage: Linn Hagen

Många bostadsrätter har uteplatser som altaner eller takterrasser, men reglerna kring dessa ytor kan vara knepiga. Avgörande är om uteplatsen är upplåten med bostadsrätt, vilket framgår av upplåtelseavtalet. Om den är det, ansvarar bostadsrättshavaren för underhåll enligt föreningens stadgar.

Om uteplatsen är upplåten med bostadsrätt är den juridiskt en del av lägenheten. Det innebär att bostadsrättshavaren är ansvarig för uteplatsens skick och underhåll enligt föreningens stadgar. Eftersom en uteplats saknar tydliga gränser som väggar och tak, kan det ibland uppstå oklarheter kring vad som gäller.

Uteplats utan upplåtelse

Men om inte uteplatsen finns med i upplåtelseavtalet? Då var inte uteplatsen en del av upplåtelsen och är inte en del av bostadsrättslägenheten. Uteplatsen kan efter det att själva upplåtelsen av bostadsrättslägenheten ägt rum ha upplåtits genom en tilläggsupplåtelse. Detta upplägg är omdiskuterat och det finns argument för att tilläggsupplåtelser inte håller rättsligt.

Är en uteplats inte upplåten med bostadsrätt och det inte utgår ersättning till föreningen för att bostadsrättshavaren får nyttja uteplatsen så innehar bostadsrättshavaren uteplatsen med benefik nyttjanderätt. För detta krävs inget avtal, vilket kan innebära problem om inte föreningen och bostadsrättshavaren är överens om vem som ansvarar för vad eller vad bostadsrättshavaren får uppföra eller plantera utan föreningens godkännande.

Nyttjanderättsavtal ger tydlighet

För att undvika problem kan föreningen och bostadsrättshavaren skriva ett nyttjanderättsavtal. Det reglerar vad som får göras på uteplatsen, som byggande av trall eller plantering av buskar, samt vem som ansvarar för kostnader. Avtalet gäller oftast även vid ägarbyte.