husmodeller

Tvåplanshus

Vill du bygga ett nytt tvåplanshus? Här listar vi alla tvåplanshus från svenska hustillverkare. Sortera efter hus med balkong, hus i vinkel och se priser.

Trivselhus

Era drömmar, er tomt, er tid och er ekonomi behöver samspela när ni bygger hus. Kanske hittar ni ert drömhus bland Trivselhus husmodeller. Eller vill ni göra en egen variant av en husmodell som passar era behov och drömmar? Trivselhus guidar er hela vägen hem med totalentreprenad.

Visa tillverkare

Movehome

I Movehomes tjänst Bygg online väljer du en husmodell och formar den efter stil och funktion. Priset ser du direkt och det tål att jämföras! När du är nöjd med ditt hus kontaktar du Movehome med ett klick, så sköter de resten. Om du vill tar Movehome nämligen fullt ansvar för hela byggnationen genom äkta totalentreprenad.

Visa tillverkare

Villa Varm

Gammeldags, modern, rymlig, charmig, unik – hur du än vill att ditt hus ska se ut så hjälper Villa Varm dig att skapa det.

Visa tillverkare

Myresjöhus

Närmare 100 års erfarenhet och mer än 150 000 byggda hus i bagaget gör Myresjöhus till en kunnig och trygg hustillverkare.

Visa tillverkare

Smålandsvillan

Smålandsvillan hjälper dig att ta fram och bygga det perfekta huset för just dig. Mycket hus för pengarna, är deras ledord.

Visa tillverkare

Vimmerbyhus

Designar och bygger kundunika hus sedan 1955

Visa tillverkare

Fördelar och nackdelar med att bygga ett tvåplanshus

Är du nyfiken på att bygga ett tvåplanshus? Vilka är fördelarna med att bo på två våningar? Hur påverkar byggnationen av två våningar byggnadskostnaderna? Och om du väljer att bygga ett tvåplanshus, vilken planlösningar finns det då att välja bland? Alla dessa frågor ska vi besvara nedan, genom att titta närmare på fördelarna och nackdelarna med att bygga tvåplanshus.

Fördelarna med att bygga ett tvåplanshus

Det finns många fördelar med tvåplanshus. Att bygga ett tvåplanshus innebär att du kan få mycket mer golvyta på samma markyta och spara pengar. Genom att bygga på höjden skapas mer bostadsyta utan att behöva bredda ditt hem och ta upp värdefull trädgårdsyta. Ett tvåplanshus ger också mer flexibilitet när det gäller utformningen av ditt hem. Tvåplanshus gör det möjligt att avskilja utrymmen, vilket innebär att du kan få ett större privatliv genom att placera alla sovrum på den översta våningen och de sociala ytorna på bottenvåningen. Här går vi igenom alla fördelar med att bygga i flera plan punkt för punkt.

Att bygga ett tvåplanshus är billigare per kvadratmeter

Att bygga ett tvåplanshus kan bli betydligt billigare än att bygga ett enplanshus av samma storlek. Det främsta skälet till kostnadsbesparingen är den mindre storleken på grunden, taket och takkonstruktionen. Genom att minska grundens storlek sänks kostnaderna för markarbete och platta, grundfästen, väggar, vattentätning och dräneringssystem. Minskar gör även den konstruktion som krävs för taket inklusive takstolar, balkar, takbjälkar, mantel såväl som det faktiska takmaterialet och arbetskraften. Den typiska besparingen per kvadratmeter mellan ett hus som byggs i två våningar jämfört med ett hus som byggs i ett plan är femton till tjugo procent, förutsatt att kvaliteten och materialvalen är desamma.

En vacker utsikt från övre våningen

En annan stor fördel med att bygga ett tvåvåningshus är den vackra utsikten man kan få genom att komma högre upp. Genom att bygga på höjden istället för bredden kan en utsikt maximeras genom att satsa på generösa fönster och balkonger. I nästan alla fall, vare sig fastigheten är belägen på en lummig tomt, i stadsmiljö eller med närhet till vatten kan en andra våning öppna upp för vackra vyer. I vissa fall kan det vara en god idé att flytta de främsta sociala utrymmena i hemmet, som vardagsrum eller kök, till andra våningen för att göra det mesta av utsikten och kunna njuta av middagar med milsvida vyer.

Mer boyta per kvadratmeter

På många tomter finns inte möjligheten att bygga ett hus närmare tomtgränsen än 4,5 meter, och ibland krävs betydligt större avstånd än så om man till exempel bor nära en allmän väg eller i ett strandnära område. Kontrollera alltid vad detaljplanen godkänner innan du köper en tomt eller börjar planera ett bygge. I de fall fastigheten inte tillåter bebyggelse på mer än ett visst antal kvadratmeter kan ett tvåplanshus skapa extra boyta medan man håller sig till detaljplanen. Viktigt att tänka på är att det i många fall även finns begränsningar i detaljplanen gällande takhöjden på fastigheten. Kontrollera därför även maximal taknockshöjd och undersök om höjden räcker för att bygga ett komplett tvåvåningshus eller om endast ett enplanshus eller ett 1,5-planshus är möjligt att konstruera på fastigheten.

En större trädgård och uteplats på fastigheten

Att bygga på höjden gör även att utrymme frigörs på tomten som annars skulle tas upp av ett enplanshus, om man väljer att endast bygga på bredden istället för höjden. Att bygga ett tvåplanshus frigör därför yta på fastigheten som kan användas för plantering, altan, uteplats med utekök eller annat utomhusliv. Att maximera boytan på höjden gör därför att man även kan maximera det sociala livet utomhus, vilket många familjer tycker är anledning nog att välja ett tvåplanshus framför ett enplanshus. Rent hållbarhetsmässigt satsar många familjer idag hellre på ett tvåplanshus än att bygga på bredden för att kunna behålla grönska och slippa fälla träd på tomten, både för att göra naturen en tjänst men även för att skapa en mer hälsosam miljö omkring sig som förbättrar luften och förhindrar och absorberar störande ljud från trafik till exempel.

Högre belägna sovrum kan betyda mindre insyn och störningar

Att placera sovrummen på övervåningen kan innebära en känsla av större privatliv och kan resultera i mindre insyn från grannar, väg och förbipasserande. En bonus är att man på så vis även förhindrar störande ljud och ljus från trafik som annars lätt kan påverka nattsömnen på planet i markhöjd. En känsla av trygghet genom att komma högre upp gör även att sova med öppna fönster om sommaren blir mer trivsamt än på markplan. Många väljer därför att bygga tvåplanshus med ytorna för umgänge på nedervåningen samt de mer privata utrymmena som sovrum på övervåningen.

Mer privatliv genom två hela våningar

Att ha två kompletta våningar att utnyttja kan även resultera i att man kan dela upp hemmet på ett annat sätt. Ett tvåvåningshus kan till och med byggas med direkt ingång till den övre våningen och på så vis skapa två våningar som är helt separata från varandra. Detta passar till exempel familjen som gärna har mor- eller farföräldrar på besök under längre tid, önskar skapa en mer privat våning för sig själva avskiljt från utrymmena för umgänge i hemmet, eller för de som planerar att inhysa vuxna barn och barnbarn i hemmet under hela eller delar av året.

Passar en större familj och kan anpassas efter framtida behov

Ett tvåvåningshus kan, då detaljplanen tillåter, ofta skapa mer boyta på samma fastighet i jämförelse med ett enplanshus. Självklart leder detta till att många större familjer, de som gärna tar emot gäster, eller de som planerar att göra om sitt hem till generationsboende en dag, gärna satsar på att bygga två våningar om man ändå ska ge sig på att bygga hus. Mer kvadratmeter för pengarna och på samma markyta skapar ett hus som lättare kan anpassas efter familjens behov som är i konstant förändring.

Nackdelar med att bygga tvåplanshus

Ljudstört

Två våningar, hur välbyggda dessa än är, innebär alltid att visst ljud från övervåningen kan höras på den undre våningen. Tänk därför på var sovrum är klokast att placera i relation till de sociala utrymmena i hemmet.

Alla områden tillåter inte högre takhöjd

Kontroller detaljplanen innan du börjar drömma om ett tvåplanshus. Tillåter inte detaljplanen ett hem byggt i två fulla våningar måste du satsa på att bygga på bredden, som ett 1,5-planshus eller genom att bygga maximal yta på tomten enligt detaljplanen och sedan fundera över att bygga till exempel en tillbyggnad och ett attefallshus utanför detaljplanens tillåtna maximala byggyta.

En trappa tar upp plats

Hur smart man än integrerar en trappa i hemmet tar en trappa upp plats som skulle kunna användas till annat. Fundera över om utrymmet under trappan kan användas till förvaring för att minimera spillet att kvadratmeter när du bygger i två plan.

En trappa begränsar både tillgänglighet och bekvämlighet

En trappa i hemmet passar inte alla. Tillgängligheten till den övre våningen blir begränsad för de som har svårigheter med trappor, till exempel genom trötta knän. Men även pigga knän kan bli trötta av att springa i trappor många gånger om dagen. Städningen blir mer krävande och även bärande av matkassar, sängkläder eller annat som måste förflyttas i hemmet. Därför är det viktigt att noga tänka över planlösningen innan man bygger i flera plan och satsa på enkel åtkomst till mellan rum som till exempel matsal och kök.

Fallrisk

För alla familjer med småbarn och för de som av andra anledningar oroar sig för fallskador är ett tvåplanshus inte alltid det bästa alternativet. Många barnfamiljer väljer hellre enplanshus över tvåplanshus för en större sinnesro.

Begränsad takhöjd på båda våningar

Den fantastiska rymd och de stora glaspartier ett enplanshus kan erbjuda, genom att man utnyttjar den tillåtna takhöjden enligt detaljplanen men endast bygger i markplan, eller ett 1,5-planshus med öppet loft, kan ett tvåplanshus inte erbjuda. Två fulla plan gör att takhöjden ofta blir begränsad på båda våningar, och trots att man kan skapa fantastiska balkonger och få en vidare utsikt, kan den rymd en generös takhöjd ger inte återskapas på samma sätt i ett tvåplanshus.

Kostar mer i drift

Uppvärmningskostnader och nedkylningskostnader kan båda bli högre i ett tvåplanshus än i ett enplanshus. Detta beror förstås på hur huset byggs, vilken planlösning man använder och materialval, men generellt kan man säga att driftskostnaden blir högre i ett tvåplanshus. Golvvärme på andra våningen kan även bli mer krävande att installera än att installera denna direkt i grundplattan genom hela huset, som man kan göra då man endast bygger i ett plan.

Mer boyta betyder inte alltid högre försäljningspris per kvadratmeter

Till mångas förvåning kan ett tvåplanshus ibland vara mindre värt per kvadratmeter än ett hus som är byggt i ett plan. Detta då familjer med små barn eller de som söker tillgänglighet eller bekvämligheten med att bo utan höjdskillnader och trappor söker enplanshus och dessa är en bristvara i många tätbebyggda områden och storstadsområden, där man länge satsat på att maximera antal kvadratmeter per tomtyta. Undersök därför skillnader i försäljningspriser i området mellan enplanshus och tvåplanshus om ni en dag planerar att sälja huset innan ni ska bygga.