Traditionella hus

A-hus

A-hus erbjuder ett stort utbud av både husbyggsatser och nyckelfärdiga hus för alla smaker.

Visa tillverkare

Trivselhus

Era drömmar, er tomt, er tid och er ekonomi behöver samspela när ni bygger hus. Kanske hittar ni ert drömhus bland Trivselhus husmodeller. Eller vill ni göra en egen variant av en husmodell som passar era behov och drömmar? Trivselhus guidar er hela vägen hem med totalentreprenad.

Visa tillverkare

Movehome

I Movehomes tjänst Bygg online väljer du en husmodell och formar den efter stil och funktion. Priset ser du direkt och det tål att jämföras! När du är nöjd med ditt hus kontaktar du Movehome med ett klick, så sköter de resten. Om du vill tar Movehome nämligen fullt ansvar för hela byggnationen genom äkta totalentreprenad.

Visa tillverkare

Hudikhus

Hudikhus har över 60 års erfarenhet och med engagemang, flexibilitet och trygghet hjälper de er att ta fram och bygga det hus ni drömmer om.

Visa tillverkare

Myresjöhus

Närmare 100 års erfarenhet och mer än 150 000 byggda hus i bagaget gör Myresjöhus till en kunnig och trygg hustillverkare.

Visa tillverkare

Dala trähus

Dala trähus har över 50 års erfarenhet av husbyggen. Företaget utformar moderna hus med stor rymd och med fokus på ljusinsläpp.

Visa tillverkare

Lövsta trähus

Lövsta trähus erbjuder arkitektritade och kundanpassade hus av hög kvalitet. Husen byggs av massivt trä (råspont). Inspireras av ett stort utbud husmodeller i såväl klassisk som modern design.

Visa tillverkare

VĂĄrgĂĄrdahus

VårgårdaHus fokus är en gedigen produkt av hög kvalitet, kundnöjdhet och hus som håller för framtiden.

Visa tillverkare

Allt om att bygga traditionella hus

Har du drömmar om att bygga ett hus i traditionell stil, kanske inför en flytt ut på landet, som fritidshus eller som åretruntboende? Inom den traditionella arkitekturen i Sverige ryms allt från klassicism till jugend till nationalromantik. Här ska vi titta närmare på de klassiska stilarna hos traditionella hus, vilka stilar som påverkat hur vi idag bygger traditionella hus, vad som skiljer de olika stilarna åt och vad man bör tänka på om man vill bygga ett traditionellt hus.

Renässansarkitektur och barockarkitektur 

De första stilar som i någon mån kommit att påverka hur vi bygger traditionella hus idag är renässansens arkitektur och barockens arkitektur. Det är även vid denna tid som yrket arkitekt utvecklas i Sverige och man bygger några av våra främsta slott, som Gripsholms slott, Kalmar slott, Vadstena slott med både medeltida inslag och renässansarkitektur, samt Katarina kyrka och Stockholms slott i barockarkitektur. Man planerar städer och gatunät inspirerade av traditioner från sydligare europeiska städer, ibland med kanaler och ofta med centrala torgplatser.

Arkitekturen under barocken var starkt inspirerad av antikens byggnader och man skapade dramatiska konstruktioner som skulle väcka känslor, vara teatraliska och pampiga. Stilen fick gärna vara överväldigande och tung med starka kontraster. Ofta inkluderades pelare eller kolonner endast av estetiska skäl och man lekte med ljus och skuggor för att skapa uppseendeväckande och grandiosa byggnader.

Klassicism och den gustavianska stilen

Under slutet av 1700-talet kommer klassicismen att anpassas efter svensk estetik och skapar den gustavianska stilen, som kommer att dominera konst och arkitektur i landet under mĂĄnga ĂĄrtionden framöver. Den sengustavianska stilen är den svenska motsvarigheten till Frankrikes nyklassicism och är även den inspirerad av antikens ideal men med stramare ideal som gĂĄr mot det mer sparsmakade.  

Under den gustavianska arkitekturen går färgskalan från rokokons pasteller mot det vita och marmorsten, mot slätare ytor och raka ben utan dekorationer på möbler. Man tittar inte längre endast mot Frankrike för inspiration inom konst och arkitektur, utan man inspireras även av modet i England. Rosendals slott och Skeppsholmskyrkan i Stockholm är exempel på gustaviansk arkitektur som finns kvar att beskåda idag.

Jugend eller Art Noveau

Stilen som internationellt kallas Art Noveau kallas i sverige för jugend och började ha ett inflytande pĂĄ arkitekturen i landet under den senare delen av 1800-talet. Plötsligt tar man inom formgivning och arkitektur avstĂĄnd frĂĄn historien, antiken och klassicismens ideal och närmar sig naturen och organiska former. Man söker mjukare och friare former, inspireras av växtriket och den mänskliga anatomin.  

Perioden då jugendarkitekturen var på modet är relativt kort, men då det var en produktiv tid för arkitekturen och många nya byggnader skapades, kan vi fortfarande se klara spår av stilen runt oss. Gaudís Sagrada Família i Barcelona är bland de mest kända byggnaderna i stilen, medan vi på hemmaplan kan se flera jugendbyggnader i Malmö, bland annat Valhallapalatset, samt i Stockholm, däribland Kungsholmens gymnasium. I Sverige kom jugend att inspireras av nationalromantikens estetik och även vice versa.

Nationalromantik hyllar det traditionellt svenska och landsbygden

Under nationalromantiken hyllas den svenska naturen och landsbygden, vilket ĂĄterspeglas i konst, litteratur, arkitektur och musik. Nationalromantiken är bĂĄde en estetisk och intellektuell rörelse som ger uttryck för nationalismen och vurmen för nationalstaten. Under den nationalromantiska perioden byggs Skansen och Nationalmuseum i Stockholm och man ser pĂĄverkan pĂĄ arkitekturen av de äldre svenska stilarna som allmogestil, barock frĂĄn stormaktstiden eller vasatidens slott. Man använder sig ofta av trä, natursten och tegel och man värnade om det hantverksmässiga utförandet.  

Under perioden byggdes villor i trä som målades i rött eller tjärades, och 1901 bygger Carl Westman, en pionjär inom den nationalromantiska arkitekturen, en rödmålad villa med vita knutar som blev mycket uppmärksammad och hyllad. I södra Sverige inspireras arkitekterna av klassisk skånsk och dansk arkitektur som resulterade i en lättare och ledigare arkitektur jämfört med nationalromantiken i Mellansverige.

Tjugotalsklassicismen blir början till den moderna arkitekturen i Sverige

När nationalromantiken och jugend blev omodernt ersätts dessa stilar av tjugotalsklassicistisk arkitektur, även kallat Nordisk klassicism eller Swedish Grace. Med den Nordiska klassicismens inträde påbörjas en ny era av arkitektur, då man övergår till mer moderna linjer inom konst och arkitektur. De modernistiska rörelserna med sitt stramare formspråk och sina vågade idéer kommer snart att dominera byggnadskonsten både nationellt och internationellt.

Under den nordiska klassicismen byggs flera kända byggnader, som Stockholms stadsbibliotek, Stockholms konserthus och Skogskyrkogården. Formspråket blir stramare och mera sakligt jämfört med de mer organiska och romantiska stilarna som föregick tjugotalsklassicismen. Man kan i flera av de kvarvarande byggnaderna se spår av funktionaliteten som påverkar arkitekturen redan innan 1920. Stilen påminner om en blandning av nyklassicism blandat med funktionalism och kallas ibland den svenska versionen av art déco.

Moderna hus inspirerade av traditionell arkitektur

De flesta som drömmer om ett traditionellt hus idag, tänker sig vackra detaljer som ger en tidlös känsla, dekorativa utsmyckningar, intressanta material och rymd. Ett hus som andas och känns levande. Idag finns många traditionella hus hos hustillverkare och husleverantörer som bjuder på den hemtrevliga känslan och charmen, utan att man behöver gå miste om bekvämligheterna hos ett hus byggt av moderna material och med modern teknik.

Trädetaljer och finsnickeri, spröjsade fönster och vackra dörrar och fasad i trä eller tegel skapar direkt en känsla av tradition. Under ett sadeltak, kanske med takkupa, ryms en extra halv våning eller ett loft om man så önskar. Detaljer inne i traditionella hus är rejäla och vackra trägolv, generösa kök och sällskapsytor, franska dubbeldörrar som skärmar av matsalen och gärna inglasade verandor eller uterum.

Många väljer att bygga ett traditionellt hus på landet, som fritidshus, eller i kustnära miljö. Vill man uppnå det senare gör man rätt i att förstärka det marina uttrycket genom att välja en liggande träpanel som med fördel målas i vitt eller i ljusa färger. Satsa på nockdekor eller våga blanda liggande och stående panel för att ge huset än ännu äldre känsla. En stil bland traditionella hus som växer i popularitet i både skärgården och på landet är New England, där inspiration hämtas från de kustnära städerna i nordöstra USA.

I vissa områden passar inte ett hus med ett modernt uttryck in, men söker man ändå efter ett nyckelfärdigt eller stormrest hus som byggts under tak erbjuder många hustillverkare traditionella hus som ger en gammeldags känsla, med ombonade och charmiga detaljer. Man kan på detta sätt bygga ett traditionellt hus på ett praktiskt sätt, men som ändå ger intrycket av att vara platsbyggt och ser ut att ha stått på platsen i många generationer.

För att förstärka känslan av det hemtrevliga och historiska i ett traditionellt hus gör man rätt i att satsa på ett lantkök i gammeldags stil, golv i natursten i badrum och hall och dekorativa lister. Upptäck hur romantiskt ett brant sadeltak kan inredas och känslan av spröjsade fönster.

Att tänka på när man vill bygga ett traditionellt hus

Som med vilken stil man än väljer bör man förstås kontrollera att ett traditionellt hus passar in i miljön och området. Ska man till exempel bygga hus i en stadsnära miljö där arkitekturen helt domineras av nyfunkis eller nyproducerade moderna hus, kan ett hus i traditionell stil passa mindre väl in. Ett sätt att komma runt detta är förstås att utåt skapa en enklare fasad men behålla en del av den gammeldags känslan i interiören. Istället för en fasad i liggande träpanel kan man till exempel välja puts och undvika nockdekor.

En annan sak att ha i åtanke när man bestämt sig för att bygga ett traditionellt hus är att underhållet för huset kan bli något mer krävande och möjligtvis kostsamt, jämfört med ett hus i mer modern och minimalistisk stil. Genom att traditionella hus kommer med fler vackra utsmyckningar och dekorativa detaljer, ofta i naturmaterial, innebär det att dessa måste rengöras och behandlas vid behov. En träfasad kräver underhåll oftare än en putsad fasad, i synnerhet om man bor vid havet. Samma sak gäller interiören i traditionella hus, där ett trägolv kräver mer underhåll som slipning och oljning, än ett golv i betong. Tänk därför över hur mycket tid du är redo att lägga ner på att ta hand om ditt hus innan du bestämmer dig för att bygga ett hus i traditionell

stil.

Slutligen gör man rätt i att planera sin trädgård med husets stil i åtanke, då få traditionella hus passar riktigt bra ihop med en minimalistisk och modern trädgård. Satsa istället på vildvuxet, våga tillåta en del av gräsmattan att bli till en sommaräng med vackra blommor, gör mindre gångar i trädgården av sten och plantera fruktträd. Ett litet inglasat uterum passar ofta bra in och skapar en ännu mer romantisk och tidlös trädgård.

———

Det finns traditionella hus som passar alla smaker, från det marina, till traditionella hus med herrgårdskänsla, till lantliga mindre stugor med vita knutar. Hos hustillverkare finns idag möjlighet att köpa en byggsats, ett stormrest hus eller ett nyckelfärdigt traditionellt hus som byggts på fabrik och levereras i moduler till byggplatsen, men som ger känslan av ett inbjudande och gammeldags hus av gediget material i svensk hantverkstradition som ger en känsla av historia.

Lycka till med bygget av ditt traditionella hus!