Trädgård

Behöver du planteringsjord, nya träd eller buskar till din trädgård? Kanske du är på jakt efter trädgårdsmöbler? Här hittar du allt som hör trädgården till.

Vanliga frågor

Skapa nya rum i din trädgård

Vill du anlägga en tidlös trädgård, en trädgård med rum för umgänge eller en trädgård du kan använda för att odla grönsaker? Även på en liten yta kan man få plats med mycket och genom att lära sig om de gyllene reglerna för trädgårdsdesign och ta del av dessa tips om hur du skapar utrymme och rum för umgänge utomhus, kan du få inspiration att skapa mer av din trädgård.

Ska du designa din egen trädgård? Vill du göra om trädgården eller skapa en trädgård du alltid drömt om? Trädgårdsdesign kan verka som ett subjektivt ämne där man inte behöver bry sig om regler och där man kan låta fantasin flöda fritt, men enligt experterna finns det några relativt enkla regler man bör hålla sig till som varken är särskilt begränsande eller svåra att förstå. Dessa tumregler fungerar lika bra för nybörjaren som för den professionella trädgårdsarkitekten och kommer ge dig en trädgård som känns rymligare, mer enhetlig och fridfull.

Låt oss börja med två regler om hur man bäst designar landskapet i sin trädgård, för att sedan undersöka hur man ska hantera proportionerna i sin trädgård. Slutligen tittar vi närmare på vilka plantor som är rätt för just din trädgård.

1. Lagen om inhägnad. Denna första regel är lag när det kommer till trädgårdsdesign! Lagen om inhägnad definierar egentligen vad en trädgård är, vilket är ett inhägnat eller omgärdat område, en “gård” av avskärmad och skyddad natur där man känner sig omgiven av naturen. Lagen om inhägnad används inom all arkitektur och menar att människan känner sig inhägnad när den vertikala ytterkanten av ett område mäter minst en tredjedel av områdets horisontella längd. Trädgårdsdesign innehåller alltså även element av psykologi. Denna regel eller lag ska användas då man skapar en trädgård, ett uterum eller en altan med omgivande häck. Är trädgården 9 meter i bredd ska häcken alltså vara minst 3 meter hög för att skapa en känsla av ett rum i naturen. 

2. Den reglerande linjen. Detta är en regel som kan vara svårare för den som inte är utbildad trädgårdsarkitekt att följa, men handlar om att låta signifikanta element (som ett stort och centralt träd) och redan existerade linjer i trädgården (som en fastighets yttervägg, en gångvägs kant eller en pools kant) skapa imaginära gränser och riktningar i trädgården som man kan använda sig av för att anlägga en trädgård som känns organiserad. I nästan alla riktigt lyckade trädgårdar, vad de än innehåller, finns inslag av mänskliga linjer och organisation. Detta är i grunden vad som skiljer en trädgård från ett vilt landskap eller en skog.

3. Gyllene snittet. Vissa regler underlättar designen av en trädgård. En av dessa regler är det klassiska gyllene snittet som man kan se från Egyptens pyramider och genom hela den mänskliga byggnadshistorien. Snittet skapar en känsla av ordning och balans i trädgården. Genom att använda den gyllene rektangeln i det gyllene snittet när man skapar en altan, terrass, anlägger en pool eller ett trädgårdsland, skapar man mått som det mänskliga ögat har en naturlig tendens att uppskatta.

4. Regeln för trappsteg i trädgården. Ska du skapa trappor upp till en övre nivå i trädgården eller ner från en altan? Håll dig då till det “gyllene snittet” för trappstegens höjd och djup: Enligt många trädgårdsarkitekter ska trappstegets höjd gånger två, plus trappstegets djup, uppnå 66 centimeter. Det vill säga, är trappstegen från trädgården till balkongen 15 centimeter höga ska trappstegets djup vara 36 centimeter. På detta sätt skapas en trappa som både är bekväm att gå i men också vacker att se på. Tänk även på att trappan behöver vara minst 150 centimeter bred om två personer ska kunna mötas i den.

5. Satsa stort. Våga satsa stort. Detta gäller i synnerhet när du planerar ett växthus, en pergola, en pool eller en trappas bredd. Det vanligaste felet man gör när man planerar växthus eller uterum är att man inte satsar på ett större alternativ. Det kan kännas läskigt att planera och bygga något stort i trädgården, men då man inte är på samma sätt begränsad av proportioner som man är inomhus, kan större ofta bli bättre utomhus. 

6. Plantera från stort till smått. Inte bara av praktiska skäl ska man tänka från stort till smått när man anlägger sin trädgård. Att plantera stora träd först kan riva upp gräsmatta varför det alltid är klokast att anlägga sin trädgård i ordningen: träd, buskar, perenner och sist gräsmatta eller det som ska täcka marken. Detta hjälper även med den visuella utformningen; genom att se ett stort och utmärkande träd pryda trädgården kanske man inser att perennerna gör sig bäst en liten bit längre bort. Försök därför hålla dig från att omedelbart sätta de mindre plantorna i marken och tänk strategiskt vid anläggningen av din trädgård.

7. Plantera i mängd. Istället för att plantera några få blommor eller växter av varje sort, plantera i stora block för att skapa en visuellt fridfull trädgård. Människan har en tendens att vilja se en färg, en textur, i upprepning för att kunna uppskatta den till fullo. Planterar man många olika växter på ett mindre utrymme riskerar man lätt att trädgården blir rörig, om man inte har mycket stor talang för just detta.

När du tänker på var du kan skapa utrymme för umgänge tänker du antagligen främst på utrymmen inomhus, då det kan vara lätt att glömma bort vilka möjligheter som kan ges för umgänge i trädgården. Med relativt enkla medel kan du göra om din trädgård till ett fantastiskt socialt utrymme för lyckade middagar och fester.

Slösa inte med ditt utrymme utomhus, att förbättra din trädgård kan göra mycket för en fastighet, inklusive att höja värdet på den. Dessa tips är för dig som vill göra din trädgård till ett utrymme att njuta av tillsammans med familj och vänner, och passar vilken budget du än har.

Skapa ett härligt utrymme för umgänge i trädgården, när som helst på året

Ofta börjar man tänka på att göra om sin trädgård och kanske till och med anlita en trädgårdsarkitekt under vår och sommar, men om du inte planerar att utföra merparten av arbetet utan professionell hjälp, finns ingen anledning till att du inte kan börja planera din nya trädgård mitt i vintern. Ibland kan det även vara enklare att hitta de trädgårdsarkitekter eller trädgårdsmästare som passar din budget och dina önskemål under lågsäsongen, det vill säga höst och vinter. Du kan ofta även hitta material billigare under höst och vinter, som trall till altan, trädgårdsmöbler, grus och plattor. Att börja planera inför nästa säsong redan på hösten gör också att du snabbare kan bli färdig med din trädgård och njuta av den redan när den första vårsolen tittar fram. 

Fundera över landskapet i trädgården

Börja med att tänka över hur du kan förbättra landskapet, eller själva utformningen av trädgården. Gör detta även om din budget är minimal, då du inte behöver anlita en trädgårdsarkitekt utan kan börja med att rensa områden och skapa naturliga gränser i trädgården för att skapa känslan av mer utrymme och olika rum i din trädgård.

Det finns flera olika material du kan använda för underlaget i dina nya områden i trädgården, dessa inkluderar förstås gräs, grus, trätrall eller annat material för bygge av altan, eller stenbeläggning och betongplattor.

Välj material efter din budget och för hur du planerar att använda de sociala utrymmen du planerar i trädgården. Om du till exempel planerar ett matbord för middagar utomhus är trall eller plattor förstås ett bättre alternativ än grus. Har du inte råd att lägga nytt underlag i din trädgård kan du alltid satsa på att skapa din sociala yta på plant gräs.

Grus är utmärkt för gångar i trädgården men även ett prisvärt underlag som kan användas på flera ställen i trädgården. Grus kan ge ett levande och lekfullt intryck medan underlag av trä eller stenplattor ger ett elegant och permanent utseende till ytan. Använd ljusa stenplattor för att öppna upp ett mörkt utrymme i trädgården. 

Om du inte vill ägna dig åt skötsel av underlaget i trädgården gör du bäst i att lägga stenplattor då dessa kräver mindre skötsel än till exempel trätrall, som måste rengöras två gånger om året och ibland även oljas.

Välj utemöbler för umgänge

Planerar du att ha middagar eller luncher till bords utomhus krävs först och främst en stabil yta och ett underlag som passar för en större matgrupp. Investera i kvalitet som håller då billiga utemöbler snabbt blir dyra i längden om de ständigt går sönder eller måste bytas ut. Om möjligt, ta in dina utemöbler om vintern eller se till att de med enkelhet kan täckas över för att skyddas från väder och vind. 

Vill du satsa på något mer avslappnat för drinkar och småprat, kanske soffor och en central eldstad passar bättre än en matgrupp med bord och stolar. Se alltid till att de dynor och kuddar du köper passar för utomhusbruk.

Har du en generös budget kan du prata med en hantverkare eller arkitekt som kan skapa en unik lösning för din trädgård, med fasta utemöbler som är mycket vädertåliga. 

Tänk noga på värmelösningar, myggfångare och belysning för att göra det mesta av din nya sociala hörna i trädgården.