ANNONS

Teleskopstege – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En teleskopstege är en utfällbar stege som kan göras kortare eller längre utifrån behov. Vanligtvis är den här typen av stege lätt att fälla ihop och transportera. Innan du bestämmer dig för vilken teleskopstege du ska köpa är det bra att kontrollera vilka funktioner och egenskaper den har.

Funktioner

Beroende på hur du ska använda teleskopstegen finns det olika funktioner som kan vara bra att kontrollera innan du köper den:

  • Längd. Den kanske viktigaste funktionen att kontrollera är hur lång stegen kan göras. Vanligtvis kan du hitta teleskopstegar från cirka 2,5 meter upp till 4 meter i utsträckt läge. Vissa är ännu längre, upp mot 5,5 meter. För arbeten på hus räcker det vanligtvis med 3,6 meter. Det brukar räcka för att exempelvis nå takrännorna på ett envåningshus.
  • Material. Teleskopstegar tillverkas vanligtvis av glasfiber eller aluminium. Bägge material är robusta och tåliga och väger dessutom lite. En teleskopstege i aluminium med längd på 4 meter väger cirka 11 kilo.
  • Viktgräns. Det är viktigt att teleskopstegen du väljer är certifierad enligt ANSI (en amerikansk säkerhetsstandard). Är stegen ANSI-certifierad innebär det att den kommer att klara av den vikt som den utger sig för att klara. Vanliga vikter som teleskopstegar klarar av ligger på mellan 115 och 160 kilo.
  • Säkerhet. Det är bra om du kan låsa teleskopstegen steg för steg med bägge händer samtidigt. Det minimerar risken för klämolyckor. En annan säkerhetsfunktion som är bra är om teleskopstegen har större gummifötter. Då minskar risken för att stegen glider på underlaget.
  • Bärbarhet. Vill du kunna flytta runt och förvara stegen på ett enkelt sätt är det viktigt att den kan fällas ihop. Teleskopstegar kan, som namnet antyder, dras ihop, och vanligtvis blir stegen mellan 60 och 90 centimeter hög och 45 – 50 centimeter bred.
  • Pris. Teleskopstegar kostar mellan några hundralappar upp mot flera tusen kronor, beroende på längd, material och funktion. Om du vill köpa en billigare modell är det viktigt att du kontrollerar säkerhetsfunktionerna och certifieringen.
  • Certifiering. Certifieringar för teleskopstegar ges vanligtvis av standardiseringsorganisationerna ANSI och OSHA.

Användningsområden

Teleskopstegen används i stort sett på samma vis som en traditionell stege – för att nå saker på högre höjd. Fördelen med teleskopstegen är att den är mer portabel då den kan fällas ihop och tar således inte särskilt stor plats. Du kan enkelt få med dig en teleskopstege i bilen eller ställa undan den i garaget när den inte används. Teleskopstegen kan användas till olika saker:

  • Fönstertvätt. Stegen kan användas både utomhus och inomhus och gör det enkelt att komma åt även högre upp.
  • Campingtillbehör. Om du ska ut och campa kan en teleskopstege komma till användning. Kanske behöver du nå något högt upp i husbilen eller fästa något högre upp i ett träd.
  • Rensning av takrännor. När det är dags att rensa takrännorna är en teleskopstege praktisk eftersom du enkelt fäller ut den till den längd du behöver.

Säkerhet när du använder stege

Olyckor med stegar är tyvärr ganska vanliga och beror vanligtvis på att stegen glider ut från väggen eller att den faller åt sidan. För att stegen ska kunna användas säkert ska den stå i 75 graders lutning mot något. Det är även viktigt att stegen står stabilt på marken. Kontrollera att stegen har glidskydd. Om du ska använda en högre teleskopstege är det bäst om någon annan kan stå på marken och hålla i stegen så att den står stabilt och inte glider. Du bör inte använda en stege om:

  • Du använder bägge händer. Till exempel om du håller i en tyngre borrmaskin eller slipmaskin.
  • Du använder stor kraft. Om du använder mycket tryck och kraft när du står högt upp på en stege kan stegen i värsta fall rubbas och falla.
  • Det inte finns något bra underlag. Om stegen inte kan stå helt stabilt bör du inte använda en stege. Det finns andra alternativ för att arbeta på hög höjd, som fästanordningar som gör att du sitter fast på exempelvis taket. Andra alternativ till stegar är hantverkarställningar, mobila arbetsplattformar, rullställningar, saxliftar och fasadställningar.

Vanliga frågor och svar

Det är en utfällbar stege som du kan justera längden på.

Du kan hitta billigare modeller från några hundralappar och mer avancerade modeller för flera tusen kronor.