ANNONS

Svenskarna vill hyra ut men vågar inte

Myrna Whitaker Myrna Whitaker / Lästid: ~2 minuter

Hemestertrend skapar guldläge för uthyrning, men 63 procent oroar sig för skador.

2025 spås bli en stark sommar för turism i Sverige och potentialen är stor för den som vill hyra ut sin sommarstuga för att dryga ut hushållskassan. Samtidigt oroar sig många för vad som kan hända när gästerna väl är på plats.

9 av 10 svenskar firar hemester i år, enligt en ny Novus-undersökning på uppdrag av Trygg-Hansa*. I prognoser för 2025 beräknas både svenska och utländska gästnätter öka jämfört med 2024, enligt Visit Sweden**.   

Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, menar att svenskarnas oro inför uthyrning av sommarstugan är förståelig, men samtidigt möjlig att hantera med rätt förberedelser.  

– Ett fritidshus är mer än bara ett hus. Det kan vara ärvt, fyllt med minnen eller representera stora ekonomiska värden. När man hyr ut släpper man in någon annan i det mest privata, och då är det klart att man vill känna sig trygg. Vår undersökning visar att oron oftast handlar om att något går sönder, stöld, eller brand- och vattenskador.  

Undvik vanliga misstagen
Enligt Håkan är ett av de vanligaste misstagen att uthyrningen sker utan tydliga ramar och kommunikation.  

– Många ser det som en snabb affär, men glömmer det viktigaste – tydlig information. Det räcker inte att säga ”gör som hemma”, för vad betyder det egentligen? Man måste tydliggöra vad som gäller i huset, vilka regler som finns, och vilket ansvar som ligger på gästen. Det gäller också att man ser över sitt försäkringsskydd och meddelar sitt bolag om att man hyr ut.  

En annan aspekt som ofta förbises är vikten av att veta vem det är som ska bo i huset.  

– Det behöver inte vara komplicerat. Prata med personen, bilda dig en uppfattning om den du hyr ut till. Det handlar inte om misstänksamhet, utan om att skapa trygghet för båda parter. Jag brukar också rekommendera att man har tät kontakt under vistelsen – det gör det enklare att snabbt fånga upp om något händer.  

Att gästen har ett ansvar för att förhindra skador är något som enligt Håkan ofta missas i kommunikationen.  

– Många glömmer att gästen faktiskt har samma skyldigheter som försäkringstagaren när det gäller hemförsäkringen. Det innebär att man ska låsa när man går hemifrån, vara försiktig med brandrisker och vidta åtgärder vid till exempel vattenläckor. Det här behöver kommuniceras tydligt i förväg – helst skriftligt. 

Fakta från undersökningen 

  • 9 av 10 svenskar (90 procent) tror att de kommer att tillbringa semestern i Sverige i år. 
  • Varannan svensk planerar att spendera sin semester enbart i Sverige (54 procent).  
  • Var tredje svensk har tillgång till fritidshus (34 procent).  
  • Att hyra ut sitt fritidshus kan bidra till en del orosmoment, bara en av tio svarar att de inte är oroliga alls.  
  • Två av tre svenskar (63 procent) oroar sig för skador vid uthyrning eller utlåning av fritidshus/sommarstuga. Om man skulle hyra ut fritidshuset är de största orosmomenten att: inredning går sönder (48 procent), stöld (34 procent) eller brand- eller vattenskada (32 procent). 


* Novus-undersökning på uppdrag av Trygg-Hansa.