ANNONS

Så tar du hand om din altan – 3 tips för att få bästa resultat

Myrna Whitaker Myrna Whitaker / Lästid: ~4 minuter

Få träytan att stå emot väder och vind säsong efter säsong.

Bygga altan

Altanen är en plats för avkoppling och sociala stunder, men för att kunna njuta av den länge är det viktigt att ta hand om den. Att olja altanen skyddar och förnyar träytan, men för ett hållbart resultat krävs rätt metod. Vi guidar dig genom de viktigaste stegen för att underhålla din altan och få en vacker yta som står emot tidens tand.

1. Förarbetet – nyckeln till ett bra resultat

Innan du börjar olja altanen är det viktigt att rengöra träytan ordentligt. Det första steget är att skrubba bort smuts, alger och gammal olja. Använd en terrassborste eller en terrasstvätt för att få bort skräp och smuts. Om din altan har drabbats av alger eller mögel är det bra att använda en särskild alg- och mögeltvätt för att rengöra ytan på djupet.

Terrassborste från Anza med en hård borst som hjälper dig att effektivt skrubba bort smuts, alger och gammal olja.

När altanen är ren och torr är det dags att slipa ytan. Det gör att eventuella fiberresningar och ojämnheter tas bort, vilket gör altanen både mer barfotavänlig och ger ett jämnare resultat när du applicerar olja.

Altanverktyg 2-i-1 från Anza, som inkluderar ett slipverktyg där du enkelt kan fästa slippapper med kardborre. Tips! Fäst på ett förlängningsskaft för ännu smidigare jobb och ett jämnare resultat.

2. Oljningen – så får du ett snyggt och hållbart resultat

När det är dags att olja altanen, tänk på att applicera oljan i tunna lager och se till att all olja tränger in i träet, så att inget ligger kvar ovanpå. Det bästa är att använda en altandyna, den hjälper dig att få ett tunt, jämnt lager olja vilket minskar risken för överlappningsmärken och hjälper dig att spara tid. Ett bra tips är att arbeta med en eller två brädor åt gången och vara noga med att torka bort överflödig olja för att undvika fläckar. En träoljepensel kan vara bra att komplettera med till detaljer och om du har breda springor mellan brädorna.

Altandynan som är inkluderat i Anzas Altanverktyg 2-i-1, som hjälper dig att få ett jämnt och tunt lager – på två brädor i taget för ett effektivare jobb.

Om du vill undvika att få olja på omgivande ytor, såsom växter och husfasad, kan det vara bra att skydda dem med täckplast innan du börjar. Vissa rengöringsmedel och oljor kan orsaka skador på känsliga ytor, så ett extra skydd kan vara värt att tänka på.

Smart statisk täckplast från Anza, som inte fladdrar iväg och som även har integrerad UV-tålig maskeringstejp.

3. Välj rätt väderförhållanden

Det är viktigt att tänka på vädret när du planerar att olja din altan. För att oljan ska få bästa möjliga effekt, bör du undvika att applicera den i starkt solsken eller när det är för kallt. Oljan behöver tid att tränga in i träet, så välj en dag när det inte är för blåsigt eller regnigt. Också, undvik att olja altanen sent på kvällen, eftersom daggen kan påverka torkningen.

Avslutande tips

Att ta hand om sin altan handlar om mer än bara oljning – det handlar om att ge den rätt förutsättningar för att hålla sig vacker och hållbar. Genom att följa dessa enkla steg och vara noggrann med både förarbete och oljning kan du skapa en altan som både du och dina gäster kan njuta av under hela utomhussäsongen. Och kom ihåg – det bästa resultatet kommer från att ge altanen både kärlek och tid.