ANNONS

Så använder du silikonfog

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Silikonfog används främst i våtrum, till exempel kaklade badrum. Fogen ger en snygg finish samtidigt som den skyddar väggarna från fukt. Silikonfog används främst i hörn och skarvar där det finns större risk för sprickbildning. Det kan till exempel vara där två väggar möts, runt toalettstolen eller runt rör som sticker ut. Eftersom väggen rör sig lite beroende på temperatur är det viktigt med en flexibel fog som inte spricker.

Silikonfog består förutom av silikon, som är en sammansättning av kisel, metylklorid och vatten, av antimögelmedel, vilket är praktiskt särskilt för användning i våtrum. Vissa varianter innehåller även ättiksyra, som kan vara bra då fogen fäster bättre på olika underlag. Däremot gäller det att kolla upp vad det kakel och klinkers du använder tål, vissa plattor tål inte syror.

Det kan vara bra att känna till att vare sig kakel, klinkers eller fogmassa är ett tätskikt. Med andra ord tränger fukten ned genom materialen. Själva tätskiktet står dock emot väta. Silikonfog används i huvudsak för att förhindra att för mycket vatten tränger in mellan fog och skarv, något som kan göra att plattorna lossnar. Med tiden behöver man byta ut silikonfogen eftersom den med åren torkar, spricker och kan bli angripen av mögel. Steg för steg-guiden nedan beskriver hur du gör.

Så byter du ut gammal silikonfog

  1. Skär loss den gamla silikonfogen i bägge ändar med en hobbykniv. Var försiktig, så du inte skadar tätskiktet, även om det är vattentätt och segt. Skär av fogen helt och hållet i ena sidan för att få ett grepp om den. Samtidigt som du drar i den använder du kniven för att lossa resten.
  2. När du lossat det gamla silikonet behöver du skrapa bort eventuella rester inuti fogen. Det kan vara lite pilligt och ta tid, men det är viktigt att du är noggrann för att undvika att gamla rester sitter kvar. Det kan göra att den nya fogen inte får lika bra fäste.
  3. För att få bort allt fett använder du en borste och aceton. Pensla aceton i fogen så lossnar eventuella fettrester. Kom ihåg att om du använder silikonborttagare är det viktigt att du rengör ytan ordentligt. Får du inte bort alla rester av medlet finns det risk att den nya silikonfogen inte fäster.
  4. Nu är det dags att lägga den nya fogen. Börja med att skära av spetsen på fogpatronen snett, så får fogen rätt bredd. Det är bättre att hålet är lite för litet än lite för stort.
  5. Tryck sedan ut massan där fogen ska vara. Arbeta lugnt och metodiskt.
  6. När fogen är lagd är den ojämn, det rättar du enkelt till genom att dra bort överflödet med en fogpinne. Något du bör undvika är att avsluta utjämningen genom att doppa ett finger i såpavatten och sedan dra det över fogen för att glätta ytan. Det är ett vanligt hemmafixar-knep men används inte av yrkesmän eftersom vattnet förstör fogmassan eftersom den ännu inte hunnit härda.
  7. När du har lagt på och jämnat ut silikonfogen ska inte badrummet användas på 12 timmar under tiden fogen torkar. Det kan ta längre eller kortare tid, beroende på produkten (läs på förpackningen).

Bra att veta om silikonfog

Om det blir silikonmassa över i patronen kan du spara och använda den i upp till ett år. En oöppnad förpackning håller i cirka två år. Men du måste förvara den torrt och frostfritt. Om förpackningen är bruten måste du se till att den är väl försluten. Du kan exempelvis försegla öppningen med plastfolie och tejp.

Silikonfog ska aldrig målas, färgen fäster inte på ytan. Det är bättre att istället välja en färgad silikonfog. Ofta finns flera nyanser av vitt och grått att välja på. Det finns även tillverkare som erbjuder silikonfog i färggranna kulörer, Mapei är en av dem.

Eftersom silikonfog är tillverkad av organiska ämnen kan den angripas av svamp. Om det sker måste fogen bytas ut. Med rätt skötsel ökar fogens livslängd. Du bör exempelvis skrapa bort vattnet efter att du duschat eller badat. Regelbunden desinficering är också bra för att bevara silikonets kvalitet.

Så sköter du om silikonfogar

I badrummet, särskilt i duschen, är det lätt hänt att tvålrester och hudavlagringar hamnar i silikonfogen. Dessa organiska material utgör en bra grogrund för svamp och mögel. Även om du använt en silikonfog med mögelhämmande medel, kan effekten avta med tiden. Ett enkelt sätt att sköta om silikonfogarna i duschen är att torka av dem, gärna med en skrapa eller genom att torka med en handduk. Även om du inte orkar gå över hela badrummet varje dag är det åtminstone bra att regelbundet rengöra fogarna i just duschen och intill badkaret. Då håller de sig mögelfria och fina betydligt längre.

Är det dålig ventilation i badrummet kan det öka luftfuktigheten i rummet och det är något som får möglet att trivas och växa. Temperaturer på över 20 grader i kombination med en luftfuktighet på 80 % är utmärkta förhållanden för mögelarter att växa i. I sådana miljöer är det särskilt viktigt att hålla silikonfogarna rena och torra. Helst ska det såklart finas ett välfungerande ventilationssystem redan från början.

Olika typer av silikon

Silikon används till en rad olika byggnadsprojekt och har flera bra egenskaper. Den flexibla texturen gör silikonet till ett praktiskt material i just våtrum eftersom fogen både kan expandera och krympa utan att det påverkar materialets kvalitet. Det finns olika typer av silikon:

  • Sanitetssilikon. Kallas även för våtrumsilikon och är utformat för platser som är utsatta för mycket vatten, till exempel kök, tvättstuga och badrum. Sanitetssilikon innehåller mögel- och svamphämmande medel.
  • Byggsilikon. Fungerar bra både inomhus och utomhus och är utformat för att klara av större rörelser på upp till 25 %. Byggsilikon är särskilt användbart för fogning av dörrar och fönster.
  • Glassilikon. Den här typen av fogmassa används bland annat till limning och tätning av akvarium och som silikontätningslister.  

Vanliga frågor och svar

Det är en flexibel fogmassa som framförallt används i våtrum och där det finns större krav på rörelsemån. Silikonet är flexibelt och kan både expandera och krympa (allteftersom en vägg rör sig) utan att det påverkar dess egenskaper.

Silikonfogar används bland annat till att foga hörnen i badrum och runt omkring toalettstol och handfat. Det är ett bra material för fogar som ska tåla mycket vatten och stora rörelser.

Hur bra den än är håller den inte för evigt. Ju bättre du sköter om fogarna genom att torka av dem och hålla dem torra och rena, desto längre håller de. Trots skötsel får du vara beredd på att byta fogen när den börjar släppa, kanske vart femte eller sjätte år, ibland mer sällan.