Pool

Se alla leverantörer av pooler och poolkemikalier.

Vanliga frågor

Att skaffa pool brukar vara en barndomsdröm eller ett projekt som drivs av en längtan efter att göra det mesta av de där få, men underbara, varma sommardagarna. Överväger du att bygga pool bör du först noga tänka igenom dessa sex punkter, se över kostnader och sedan läsa igenom de möjliga utmaningarna med att skaffa pool som du kanske inte var medveten om.

Att bygga en pool är ett stort och kostsamt projekt, i synnerhet om du planerar att skaffa nedgrävd pool. En pool ovan mark är förstås enklare och billigare, men kräver också en hel del skötsel beroende på volym och placering. Vilken pool du än väljer kommer den kräva sitt utrymme på tomten och kan även komma att påverka värdet på din fastighet.

Innan du sätter igång är det viktigt att noga läsa på om olika alternativ när det kommer till att bygga pool, vilken pool som är enklast och billigast att sköta, hur du hittar rätt hantverkare för bygget av din pool och så vidare. Det finns även en del att tänka på när det kommer till hur du och din familj planerar att nyttja poolen och hur poolens utformning bör anpassas därefter. Tänk över följande punkter:

 1. Vilken sorts pool vill du ha
 2. Hur mycket olika pooler kostar
 3. Hur lång tid det tar att bygga den pool du vill ha
 4. Vilken storlek, form och design som är rätt för dina behov
 5. Hur poolen bäst placeras på tomten
 6. Utmaningar med att bygga pool

Först kan du tillåta dig att drömma. Vilken sorts pool ser du framför dig när du får föreställa dig den perfekta poolen? Är det en nedgrävd pool, en pool ovan mark eller en delvis nergrävs pool med altan runtom? Är det en infinitypool eller en pool med utsikt? Är det en pool med poolhus eller altan där man kan sola och kanske till och med basta? Fundera sen över vilket material du ser din pool i. Är det en glasfiberpool, en betongpool med kakel eller en pool med liner?

En glasfiberpool kommer i fast storlek och form, du ser precis hur poolen kommer se ut när du köper den hårda botten till poolen som sedan ska grävas ner. En pool i glasfiber är ofta ett bra alternativ om man inte har särskilda behov som gör att en pool i betong är att föredra. Ett sådant behov är till exempel när man har en tomt som kräver en viss utformning av poolen som är svår eller inte går att hitta som glasfiber.

En kaklad betongpool kan du själv bestämma exakt form på, men måste anpassas med stor försiktighet för att klara frost och kalla klimat.

En pool klädd med så kallat PVC-liners eller vinyl liners är vanligtvis det billigaste alternativet och är även vanligast på våra breddgrader. Vissa menar att de ändå föredrar glasfiber, vilket är relativt nytt på marknaden i norra Europa, men desto vanligare på andra sidan Atlanten och även kring Medelhavet, detta på grund av enkelheten att installera och att man inte på samma sätt är beroende av väder och säsong när man bygger sin pool.

Om du väljer en glasfiberpool är det viktigt att välja en pool som är anpassad efter vårt klimat. Andra föredrar fortfarande poolpaket med liners då utbudet är större och det finns liners i alla möjliga färger.

Det är lätt att endast titta på kostnaden för att bygga poolen när man avgör vilken pool som passar en bäst. Det är viktigt att inte glömma bort kostnaden för underhåll av poolen över den tid som man planerar att bo i hemmet. Detta inkluderar den veckovisa skötseln som man antingen måste genomföra själv eller anställa någon för, uppvärmningskostnader, förväntade reparationer över perioden och andra nödvändiga uppdateringar för att hålla poolen i bra skick.

Dyrast att bygga är vanligtvis betongpoolen då det i Sverige krävs så kallad vattentät betong som gör att poolens själva stomme blir mycket kostbar att färdigställa, sedan kommer glasfiberpoolen och billigast är poolen klädd i PVC-liner. Ofta räknar man med att pool liners och glasfiber hamnar på samma kostnad efter en tioårsperiod på grund av underhåll och reparationer, förstås beroende på initiala materialval, medan kaklad betongpool vanligtvis även är dyrast att underhålla.

När du bestämmer dig för att bygga pool bör du även räkna in kostnaden för själva grävarbetet, för att köra bort jord och annat material, elektronik, altan eller område omkring poolen och så vidare. När du kontaktar byggföretag bör du noga fråga exakt vad som ingår i offerten för att bygga pool.

Få inser att kostnaden för markarbeten runt själva poolen kan komma att kosta lika mycket som poolpaketet, särskilt om man planerar att bygga altan eller uteplats kring sin pool. Vanligtvis får man som minst räkna med en kostnad för att återställa den del av trädgården och gräsmattan som påverkats av poolbygget genom grävmaskiner och anslutning till vatten och avlopp.

Självklart varierar tiden det tar att bygga pool med storleken man valt, vilken sorts pool och material man valt, hur många man är som bygger poolen och om dessa är hemmafixare eller professionella hantverkare. Till det tillkommer även vädret, som kan påverka bygget av vissa pooler och skapa förseningar.

Vanligtvis säger man att glasfiberpoolen går snabbast att installera och kan vara helt klar så snabbt som på en månad eller två. Så snart glasfiberpoolen placerats i det utgrävda hålet i marken går den vanligtvis att fylla med vatten och vara redo för bad redan nästa dag, detta då en pool i glasfiber vanligtvis kommer med belysning och liknande installerat. En betongpool tar ofta längre tid att bygga då den vattentäta betongen måste brinna innan den kan anses helt färdig, vilket tar några veckor. Räkna med att det tar två till tre månader att bygga en betongpool. En pool med liner kan ta precis så kort eller lång tid som man själv väljer, om man valt att själv bygga sin pool. Med pool-liner är man dock beroende av vädret vilket kan skapa förseningar, klokast är att påbörja bygget av sin pool med liner under vår eller sommar.

Kräver en pool bygglov?

Din pool behöver oftast inte bygglov, men då anmälan kan krävas om poolen ska anslutas till vatten och avlopp är det alltid klokt att kontakta byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter igång. Det kan krävas marklov om du planerar att ändra markhöjd på din tomt, samt bygglov om du planerar ett tak över poolen eller ett plank omkring den. Ett bygglov tar alltid lite extra tid, vilket man bör ha i åtanke när man planerar sitt poolbygge.

Tänk över hur du planerar att använda poolen, inte bara nu men även i framtiden. Har ni idag endast tänkt använda poolen för dopp under varma dagar och en plats att ta ett glas ljumna sommarkvällar? Kan detta komma att förändras om några år med fler som vill använda poolen för vildare lekar eller kanske för att träna och motionera? Planerar ni att sälja i framtiden och vilken storlek är då bäst för den sannolika köparen? Tänk på att poolen du väljer kan påverka fastighetens värde.

Förutom att fundera över hur stor pool du vill ha bör du även tänka på hur stor del av tomten som blir kvar och hur du hittar en bra balans mellan dessa. Kommer du vilja ha plats för en matgrupp utomhus, planerar du att bygga altan i framtiden eller vore det bra att ha utrymme över för att bygga ett gästhus eller ett garage så småningom?

Slutligen bör du tänka på vilken utformning som passar bäst i trädgården, inte bara för att göra det mesta av tomten men även för att få plats med det du önskar ha runt poolen. Vill du använda din pool för motion är det förstås bäst att skaffa en så långsmal pool som möjligt. Är det istället många som kommer leka i poolen samtidigt är det klokt att skaffa en bredare pool. En pool av rund form kan lyfta en tråkig trädgård medan en rektangulär pool alltid är ett säkert och elegant val.

Förutom poolens storlek och form bör man fundera över hur man gör det mesta av trädgården samtidigt som man bygger sin pool. Det kan vara bra idé att kontakta en trädgårdsarkitekt för att hitta den perfekta lösningen.

Tänk på hur man enklast når poolen från huset eller poolhuset och om det går att lägga en enkel gång däremellan.

Hur stol altan eller uteplats vill du ha? Ska den ligga i direkt anslutning till poolen? Vill du så småningom bygga ett poolhus eller uterum med plats för bastu? Vill du ha ett utekök nära poolen, en bar eller en matplats bör du även tänka på vindriktning och hur du skapar lä i dessa sociala utrymmen i trädgården.

Innan du bestämmer var din pool ska placeras bör du tänka på solens riktning och vilka tider ni främst kommer nyttja poolen. Kan man skapa sol i både pool och utrymmet där man placerar att ha sittplatser eller matplats genom att rensa eller beskära i trädgården? Tänk även över belysning kvällstid och hur du skapar mysig stämning kring poolen när det skymmer.

Stora träd eller buskar precis ovan eller mycket nära poolen kan vara vackert, men kan även göra rengöring av poolen till ett heltidsarbete. Fundera över hur du bäst kan placera buskar för att skapa insynsskydd utan att dessa fäller alla löv i poolen. Välj vintergrönt, eller plantera i krukor som kan förflyttas när poolsäsongen går mot sitt slut och buskarna fäller sina löv.

Behåll så mycket gräsmatta som möjligt på trädgården för att skapa en vacker kontrast mellan pool och grönt. Tänk bara på att inte ha gräsgång upp till poolen då detta lätt skapar leriga fotspår på altan och orsakar smuts i poolen.

Det finns egentligen ganska få men väldigt starka anledningar att bygga pool. Människan har ett behov av vatten och känslan av att få simma och bada under varma dagar är tillräckligt för att få oss att glömma alla utmaningar och möjliga nackdelar med att bygga pool. Ändå bör man iallafall ha läst igenom vilka de största anledningarna att inte skaffa pool är, så att man är fullt medveten om detta när man ändå ger sig in i sitt poolbygge.

 • Kostnaden för installation är hög. Inte bara själva materialet och hantverkarna kostar sin slant, du kommer även spendera på att forsla bort jord, att bygga altan eller liknande omkring, dra el och så vidare. Man brukar ofta säga att man ska räkna med att kostnaden för allt runt omkring poolen går på lika mycket som själva poolpaketet man köper. Kom även ihåg att räkna med småsaker som belysning, trappor, pumpar och andra nödvändiga och kostsamma accessoarer.
 • Kostnaden för rengöring av din pool och för att hålla vattenkvaliteten kan även den skena iväg. Du behöver dammsugare, poolfilter, pH-kit, klorin, sätt att täcka poolen både sommar och vinter, och kanske även någon som kan sköta detta jobb åt dig när du inte är hemma själv.
 • Man räknar med att många som skaffar pool spenderar fem till åtta timmar i veckan med att städa och behandla sin pool och vattnet under säsongen då poolen är i bruk.
 • Har du valt en pool med liner i vinyl kan denna vara känslig för skador och kan i värsta fall gå sönder. Att byta ut en liner kan bli mycket kostbart om den inte går att reparera.
 • Boverket har krav på säkerheten kring poolen. Tragiska drunkningsolyckor händer, i synnerhet är detta en risk för barn under fyra års ålder, varför det är absolut nödvändigt att installera skydd runt poolen så att ingen kan ramla i av misstag. Vill du kan du även installera en rörelsedetektor med larm för billig penning som varnar när någon tagit sig innanför skyddet.
 • Var medveten om att det inte alltid ökar en fastighets värde att installera pool. Idag finns många husköpare som inte vill ha en pool då det är kostsamt och tidskrävande att underhålla. Det finns även de som har små barn och inte vill ha en pool av säkerhetsskäl, eller helt enkelt de som hellre önskar ha en större trädgård för lek, sport eller odling. Att skaffa pool kan alltså avskräcka vissa köpare som är medvetna om att det kan vara en dyr historia att ta bort en pool.
 • Skaffar du en pool ovan mark är denna enklare att ta bort, vilket är en god idé att göra innan man säljer då pool ovan mark faktiskt oftare sänker en fastighets värde än höjer det.
 • En pool tenderar att dra till sig djur som grodor, ormar, fåglar och ibland även husdjur. Gör det du kan för att skydda djur från att ramla i poolen genom poolskydd och ha stege i om natten när poolen inte är övervakad för att undvika olyckliga missöden. Att täcka över poolen hjälper inte alltid när det kommer till att hålla nyfikna besökare borta.
 • Din elkostnad kan komma att öka då poolpumpar använde mer el än mycket annan hemelektronik. Det kan vara klokt att installera en dyrare pump som är billigare i drift för att spara pengar på sikt. Funderar du över att skaffa en uppvärmd pool? Förbered dig på höga driftskostnader. Vattenräkningen kan även den fördubblas de månader du fyller poolen.
 • En pool är tyvärr inte särskilt miljövänlig, varken i konstruktion eller förbrukning av el och vatten. Det är i torra och varma klimat pooler är som mest populära, det är även på dessa ställen man oftare drabbas av vattenbrist. När vatten är en ökande bristvara kan man fundera över om en pool verkligen är det bästa alternativet för tomten. Genom att använda utrymme för pool minskar man även utrymme för gröna miljöer.
 • Alla är medvetna om att man inte kan använda sin pool året runt, men har du tänkt på att en övertäckt pool under kanske åtta månader om året tar upp mycket plats i trädgården som antagligen skulle kunna användas på ett roligare sätt. Kanske skulle du istället kunna bygga ett uppvärmt uterum, en vinterträdgård, en bastu eller ett växthus där du annars bara har en övertäckt pool?
 • Grannarna eller detaljplanen i ditt område kan komma att sätta krokben för dina pooldrömmar, varför det är viktigt att kontrollera vad som gäller i din kommun innan du sätter igång.
 • Slutligen bör du tänka på hur en pool som inte sköts på rätt sätt inte bara blir en ful detalj i trädgården, men även kan bli en hälsorisk. Tar man inte hand om vattnets kvalitet kan bakterier frodas i poolen och orsaka magproblem, utslag och öroninfektioner.

Boverkets krav på säkerhet kring pooler kommer sig av att den vanligaste dödsorsaken bland små barn är drunkningsolyckor. Har du därför planer på att bygga pool krävs det att du anpassar området omkring din pool enligt boverkets bestämmelser. Detta gäller alla pooler med ett vattendjup över 20 centimeter (det vill säga vissa grunda dammar kan ses som undantag från regeln).

När du bygger pool måste du se till att det finns ett staket som är minst 90 centimeter högt som ej går att klättra över eller krypa under. Detta staket ska på ett effektivt sätt begränsa alla möjliga ingångar till poolen (det vill säga, finns det redan en mur eller annat som begränsar tillgången till poolen behöver inte staket uppföras även här, kontakta din kommun för att få råd om alternativa lösningar som håller samma säkerhetsstandard som ett staket).

Du måste även införskaffa ett skyddsnät eller så kallat pool cover med högst 50 mm maskvidd som klarar av vikten av ett barn utan att ge vika.

Vill du ha mer information om hur du bygger en säker pool kan du läsa mer i rekommendationerna från barnsäkerhetsrådet.

Som du ser finns det en del att tänka på både vid konstruktionen och skötseln av din pool. För att börja din resa mot livet med pool på bästa sätt bör du ta hjälp av kunniga hantverkare eller en byggfirma specialiserad på just byggnation av pooler. Sök efter hantverkare för bygge av pool på bygg.se och hitta proffs nära dig.

Även då du bestämt dig för att göra merparten av poolbygget själv rekommenderas att du anställer en vvs-firma för att koppla samman systemet då detta kan vara knepigt. Självklart behöver du även en elektriker för att dra och koppla in elen som sköter pumpsystem och belysning i din pool. Sedan kan man spara mycket tid genom att anlita hjälp för grävning och schaktning.

Det finns flera frågor man bör ställa en hantverkare eller byggfirma man funderar över att anlita när man ska bygga pool. Några av dessa är till exempel:

 • Vilken erfarenhet har ni av att bygga pooler och vilken sorts pooler har ni byggt flest av?
 • Vilken erfarenhet har era anställda eller de ni samarbetar med?
 • Har ni några recensioner eller rekommendationer från tidigare kunder?
 • Vilka produkter använder ni när ni bygger pooler och varför använder ni just dessa?
 • Erbjuder ni några garantier?
 • Om jag anlitar er, hjälper ni även till vid utformningen av min pool?
 • Vad kostar det att bygga den pool jag vill ha?