Pappersmassa gör bygget smidigare och miljövänligare

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~1 minuter

Från Värmland kommer en uppfinning som har potential att förenkla snickares och byggfirmors arbete och göra nybyggen mer miljövänliga. Det är Wood Tube, en del av Paper Province, som utvecklat pappersreglar för att ersätta stålreglar i bygg och möbeltillverkning.

wood tube

Wood Tubes regel i pappersmassa beräknas släppa ut 14 gånger mindre koldioxid än en regel i plåt under sin livscykel, detta enligt en analys utförd på Karlstad universitet.

Pappersregeln är billigare och kan även förbättra arbetsmiljön för snickaren eller hemmabyggaren som slipper tunga lyft och ohälsosam spridning av damm vid kapning av stålreglar.

Förutom användning i innerväggar ser Tobias Söderblom Olsson på Wood Tube även andra applikationsmöjligheter för den miljövänliga regeln, – Vi har gjort tester i möbeltillverkning där reglarna används i exempelvis sängribbor och soffor. Man kan även tänka sig användning i förpackningar och emballage.

Genom att reglar används flitigt i byggindustrin ger den nya pappersregeln, som är skruvtestad, kan ytbehandlas och har god hållbarhet, en verklig möjlighet att påverka branschen på ett miljömässigt positivt sätt.