New England Hus

Letar du efter New England hus? Ska du bygga nytt eller letar du inspiration? Här har vi samlat New England hus från hustillverkare som erbjuder kataloghus.

Villa Varm

Gammeldags, modern, rymlig, charmig, unik – hur du än vill att ditt hus ska se ut så hjälper Villa Varm dig att skapa det.

Visa tillverkare

Götenehus

Med ett hus från Götenehus får du mer än bara ett tak över huvudet, och kvalitet utöver det vanliga.

Visa tillverkare

Dala trähus

Dala trähus har över 50 års erfarenhet av husbyggen. Företaget utformar moderna hus med stor rymd och med fokus på ljusinsläpp.

Visa tillverkare

LågenergiHus

LågenergiHus tillverkar hus med fokus på energibesparing. De bygger bland annat hus med rejäl isolering, hållbara och kvalitativa material och med rekordlåga U-värden.

Visa tillverkare

C4 Hus

Erbjuder flexibelt modellprogram, kvalitet, säker tillverkning och riktig totalentreprenad med hög servicegrad.

Visa tillverkare

LB-Hus

LB hus har levererat över 43 000 hus under sina drygt 60 år i branschen, där de var först med totalentreprenad.

Visa tillverkare

Mjöbäcksvillan

Mjöbäcksvillan erbjuder ett brett utbud av arkitektritade hus, men även skräddarsydda efter önskemål.

Visa tillverkare

Allt om att bygga New England-hus

På västkusten, i skärgården och i annan kustnära miljö har New England-huset dykt upp i Sverige, ett klassiskt hus som för tankarna till traditionella nordostliga amerikanska orter, havet och hus byggda för liv både inomhus och utomhus. Ett New England-hus kan både kännas lantligt och sofistikerat kolonialt. Här tittar vi närmare på vad som gör New England till en egen stil inom modern arkitektur och vad man bör tänka på när man bygger ett New England-hus.

Vad är ett New England-hus?

Med New England-hus tänker sig de flesta ett symmetriskt vitmålat hus, trots att det traditionella New England-huset kan komma i fler färger, en fasad i liggande träpanel, stora verandor inte sällan på flera sidor av huset för att skapa ytor för socialt umgänge för dygnets alla timmar, småspröjsade fönster och fönster med fönsterluckor, skiffertak, dekorationer i shakerstil och takkupor. Ett klassiskt New England-hus ger ett intryck av geometrisk balans och självförtroende.

New England-arkitekturens ursprung

New England är en kulturell och geografisk region i nordöstra USA, bestående av delar av de sex delstaterna Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island och Vermont. Ibland har även delar av delstaten New York räknats in i regionen New England. Anledningen till att regionen utmärker sig och går under ett eget namn, är dess tydliga kulturarv som bland annat återspeglas i arkitekturen. Här anpassades den koloniala engelska arkitekturen efter det stränga klimatet och den rikliga tillgången på virke, vilket resulterade i den stilen vi idag kallar New England.

Moderna New England-hus

Idag har vi i Sverige tagit element från den klassiska arkitekturen i New England och anpassat efter skandinaviska preferenser gällande estetik och behov. Det har resulterat i hus som vanligtvis har en något mer diskret eller nätt framtoning, möjligtvis med lite blygare proportioner, ibland utan de utmärkande detaljerna som fönsterluckor i kontrasterande färg och verandor täckta av tak som slingrar sig runt huset.  

Däremot finns nästan alltid den inredda vinden kvar, då New England-huset byggs som ett tvåplanshus med sluttande tak där de typiska takkuporna sticker upp och får huset att sticka ut. De flesta hus i New England-stil behåller spröjs även i sin moderna tappning, men däremot brukar de flesta som i Sverige väljer att bygga ett hus i stilen hoppa över de klassiska engelska fönstren med liggande mittpost. Ett New England-hus som säljs från hustillverkare eller husleverantör på den svenska marknaden är alltid vitt, men är man medveten om stilens tradition vet man om att New England inte nödvändigtvis betyder ett vitmålat hus. Vill man ha ett New England-hus i annan färg kan man kontakta sin hustillverkare och fråga vilka tillval som finns när det kommer till fasadfärg.

Fördelar med att bygga New England-hus

New England-hus anpassades efter det tuffa klimatet med stränga vintrar i området New England. Det gör att huset lämpar sig väl för vårt klimat. Det branta taket byggdes för att undvika ansamlingar av snö på taket, allt material valdes med omtanke, eldstäder och skorstenar byggdes centralt i huset och rejäl isolering var absolut nödvändigt. Dagens New England-hus behöver inte inkludera dessa element, särskilt inte om huset endast byggs som fritidshus eller sommarstuga, men bygger man ett New England-hus för åretruntboende kommer man kunna njuta av ett hus som står sig väl under svenska vintrar.

Det klassiska New England-huset kommer med inredd vind, ofta med takkupor, vilket skapar extra yta och gör det mesta av den tillåtna bygghöjden i området. Undersök vilka regler som gäller enligt detaljplanen i kommunen där du önskar bygga, då det i detaljplanen kan finnas regler gällande utformning av vindar och tak, till exempel genom att fastställa tillåten lutning på taket och huruvida man får bygga takkupor eller ej.

New England-hus innehåller vissa typiskt amerikanska element som ger huset rejäla proportioner att arbeta med, stora allrum, stora verandor och generösa takkupor. Ofta byggs husets verandor med tak, på engelska kallat “porch”. Det gör att huset är extra väl lämpat i en vacker och naturnära miljö, där man vill spendera mycket av tiden utomhus och kanske kunna njuta av middagar med utsikt över havet.  

Den främsta anledningen till att man väljer att bygga ett hus i New England-stil är att det enligt nästan alla anses vara ett vackert hus och ett klassiskt hus, som är lika vackert idag som det kommer vara om 50 år. Ett New England-hus så som det är anpassat till den inhemska marknaden passar in i nästan alla miljöer i landet och genom tillval eller förändringar, med hjälp av arkitekt eller hustillverkare, kan man nästan alltid anpassa huset för att passa ännu bättre in i en viss miljö, till exempel genom att välja bort fönsterluckor för att skapa ett renare och mer modernt utseende.  

Det finns många husmodeller att välja bland hos hustillverkare och husleverantörer om du söker ett hus i New England-stil, både för de som föredrar det klassiska New England-huset eller de som hellre satsar på att bygga en mer modern variant.

Att tänka på när man vill bygga ett New England-hus

New England-hus har många fördelar och få nackdelar, men det finns ändå några saker man bör ha i åtanke om man planerar att bygga ett hus i New England-stil.

Ett hus med självförtroende kräver en trädgård med självförtroende. Precis som med vilket hus som helst gör man rätt i att redan i ett tidigt skede tänka på hur man bäst planerar tomten för att passa husets arkitektur och stil. När det kommer till New England-hus, som kan utmärka sig med brant tak, symmetriska proportioner och central entré samt i många fall även takkupor, spröjsade fönster och kontrasterande fönsterluckor, krävs en trädgård som vågar sticka ut även den. En minimalistisk trädgård går sällan ihop med ett hus i stilen, som går mot det lantliga, men inte heller en vildvuxen trädgård är det bästa valet för ett hus som påminner om det sofistikerat koloniala. Ett New England-hus går ofta bäst ihop med en trädgård med rejäla element, gärna natursten eller plattor på uppfart, lägre murar som avdelare på tomten, en välklippt gräsmatta och lika välklippta större buskar planterade på jämt avstånd som balanseras mot växtlighet och övriga element i trädgården. Man kan med fördel bygga ett staket i furu som målas i vitt eller använda sig av murar även här. För inspiration kan man titta på trädgårdar i kustnära städer i nordöstra USA och se hur hus i New England-stil ofta kombineras med tomter som imponerar genom sin enkelhet utan att gå miste om den sofistikerade känslan.

Träpanel kommer med vissa krav på underhåll, det gör även alla andra sorters fasadmaterial, men trä kan kräva lite mer vad gäller tvätt och målning jämfört med till exempel puts. En fördel är att skulle en del av fasaden behöva bytas ut går detta relativt enkelt, jämfört med hus av tegel eller puts. Man bör, särskilt om huset är beläget nära havet och utsätts för salta vindar, vara noga med underhållet och se till att tvätta av eventuella alger och behandla fasaden för att förhindra att mögelskador uppstår samt måla om så ofta som materialet kräver utan att försena arbetet. I utbyte får man en fasad av naturmaterial som är vacker i många år framöver.

Tänk på att en inredd vind kommer med sina egna unika utmaningar. Det finns många fördelar med att utnyttja utrymmet på vinden som boyta, men det ofta kraftigt sluttande taket på New England-hus gör att man måste inreda med detta i åtanke. Vanligtvis byggs hus i New England-stil med generösa takkupor, ofta fler än en, både för att ge extra utrymme och för att skapa ljusinsläpp. På detta sätt skapar man möjlighet att dela in vindsutrymmet i flera rum, vilket utan de extra fönstren blir en utmaning, då dessa rum ofta blir för mörka. Tänk på att badrum med dusch endast kan byggas i full takhöjd, varför man kan fundera över att placera dusch på nedervåningen eller möjligtvis centralt på vindsvåningen, alternativt bygga toalett på vindsvåningen utan dusch.  

Vissa kommuners detaljplan tillåter endast bygge av hus inom en viss vinkel på takets lutning eller med ett visst material på tak och fasad. Detta kan ställa till det om man önskar bygga ett klassiskt New England-hus med kraftigt sluttande skiffertak. Kontrollera därför alltid vad som gäller i kommunen där du vill bygga ditt New England-hus innan du sätter igång att titta på husmodeller.

———

Sammanfattningsvis kan man säga att ett hus inspirerat av den klassiska arkitekturen i New England ofta passar bra in i lantliga miljöer i Skandinavien, men kan med viss anpassning även passa riktigt fint i stadsnära miljö. Det är ett rejält hus som passar det nordiska klimatet och håller sig lika vackert stilmässigt under många årtionden framöver. Vågar man satsa på de stora och av tak täckta verandorna typiska för stilen, men ganska ovanligt hos oss, kan man få ett hus som bjuder på unika möjligheter att umgås utomhus och göra det mesta av en vacker miljö eller utsikt.

Med dessa tips och råd hoppas vi du fått inspiration till bygget av ditt New England-hus! Lycka till!