Nederländska paret blir Europas första hyresgäster i ett 3D-printat hus

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

I Eindhoven, Nederländerna, har man byggt ett 94 kvadratmeter stort hus i formen av en stenbumling. Husprojektet är ett samarbete mellan Eindhoven tekniska universitet och det kommunala bostadsbolaget Vesteda. Nu ska Eliza Lutz och Harrie Dekkers flytta in i sitt nya hus – byggt av en 3D-skrivare.

3D-printade hus hör till framtiden och enligt ingenjörerna på Eindhovens tekniska universitet innebär det nyutskrivna huset en stor framgång för byggindustrin. Genom den nya 3D-tekniken tros man kunna lösa bostadsbristen eftersom husen går snabbt att bygga och det behövs mindre mängd cement till konstruktionen, enligt The Guardian.

– Den faktiska tiden det tog att printa huset var endast 120 timmar. Räknar vi alla byggnadselementen, om vi printade allt samtidigt, hade det tagit mindre än fem dagar att bygga klart, säger Bas Huysmans till The Guardians. Huysmans är vd för Saint Gobain Weber Benelux som är företaget som tagit fram det speciella murbruket som utgör huset.

– Fördelen är att skrivaren vare sig behöver sova eller äta, fortsätter han.

Trots att det tillverkats en del 3D-printade hus i världen, framförallt i Frankrike och USA, ska det här nederländska huset vara den första helt lagliga hyresbostaden i världen – där samtliga bärande väggar är 3D-printade.

– Huset är det första som är 100 % tillåtet att bo i, enligt myndigheterna och där de boende faktiskt betalar hyra, säger Huysmans.

Vid bygget av det 3D-printade huset användes en enorm robotarm som enligt en bestämd design sprutade ut cement i flera skikt. Armen jobbade fram och tillbaka för att skapa hållbara och tjocka väggar.

– Med en 3D-skrivare går det att vara kreativ och flexibel. Du kanske undrar varför vi bemödade oss med att bygga ett hus i formen av en stor stenbumling. Svaret är att vi ville visa att det går att skriva ut hus i vilken form man vill, säger Huysmans till The Guardian

Pionjärparet som flyttar in är Eliza Lutz, 70, och Harrie Dekkers, 67 år, ett par från Amsterdam. De fick inte någon vanlig nyckel förstås, istället låste de upp ytterdörren med hjälp av en särskild app. Med ett knapptryck öppnades dörren till den smakfulla trerumslägenheten.

– Det är så vackert, säger Eliza och Harrie fyller i:

– Det känns lite som en bunker – tryggt!

Paret betalar 800 euro i månaden för det futuristiska boendet, vilket är hälften av vad paret normalt sett skulle ha betalat för något liknande.

Ojämnheterna på väggen visar var 3D-skrivaren hakat upp sig i sin rörelse.

– Jag såg ritningen på huset och det var precis som en sagolik trädgård, säger Eliza.

Husets insida är nästan lika spännande som utsidan. På innerväggarna syns 3D-skrivarens spår tydligt.

– Om man tittar på väggarna ser man tydligt var skrivaren har stakat sig och liksom fastnat i rörelsen, säger Eliza.

Precis som att man behöver byta ut bläcket i en vanlig laserskrivare behöver man byta ut 3D-skrivarens munstycke efter ett par timmar. Annars bildas felaktigheter på väggarna.

Huset i Eindhoven byggdes av totalt 24 element och sattes ihop på plats.