ANNONS

Mossa till advent – det här får du ta i skogen

Myrna Whitaker Myrna Whitaker / Lästid: ~2 minuter

Julen närmar sig, och många vill dekorera hemmet med granris, mossa och kanske en julgran. Men vad får man egentligen plocka i skogen enligt svensk allemansrätt? Här är vad du behöver veta.

Bild till vänster: Testfakta

Den svenska allemansrätten ger oss friheten att röra oss i naturen och plocka bär, svamp eller slå upp ett tält för en natt. Men med friheten följer också ansvar. Det handlar om att visa hänsyn både för naturen och för markägarna som äger och brukar marken.

– Allemansrätten bygger på en grundregel. Plocka bara sådant som naturen kan återskapa snabbt, som bär och svamp. Använd sunt förnuft och ställ dig frågan om det du vill ta kan växa tillbaka till nästa år. Säger Anna Karin Hatt, vd och koncernchef på Lantbrukarnas Riksförbund. 

Respekt för natur och markägare
Skogen är inte bara vacker natur utan också en arbetsplats och egendom för många markägare. De träd som står i skogen har ofta planterats för att bli byggmaterial, förnybara förpackningar eller energi.

– Sveriges många tusen markägare lägger ner oerhört mycket arbete och stor omsorg på att bruka och vårda sin mark. Genom att visa hänsyn kan vi bevara den unika svenska allemansrätten och säkerställa att skog och mark fortsätter vara en tillgång för oss alla, nu och för kommande generationer, säger Anna.

Detta gäller i skogen vid jul (och alla andra dagar):  

  • Det är inte tillåtet att hugga en gran i skogen utan lov från markägaren. Gör man det kan det betraktas som stöld eller snatteri. Kontakta därför alltid markägaren om du vill hugga en gran på någon annans mark. 
  • Tall- och granris får inte tas från träden och att bryta kvistar är inte heller tillåtet. 
  • Du får plocka kottar, nötter och ollon som ligger på marken, men du får inte skörda från träd eller buskar. 
  • Mossa och lavar växer långsamt och kan ta 30–40 år att återhämta sig. Lämna gärna dem för att visa respekt för både naturen och markägaren. 
  • Misteln är fridlyst i hela landet, med vissa undantag. Fridlysningen gäller hela växten, inklusive bär som fallit till marken. Vare sig misteln eller dess bär får plockas. 

Kontakta markägaren

Om du är osäker på vem som äger marken kan du använda Lantmäteriets tjänst Vem äger fastigheten? för att hitta rätt kontaktperson och fråga om lov.