ANNONS

Kabelsökare – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

En kabelsökare är ett verktyg som används för att hitta kablar, exempelvis i väggar och i marken. Vet du inte exakt var kabeln ligger blir det svårt att hitta felet. Med hjälp av kabelsökaren gräver du enkelt upp kabeln på rätt ställe. Här går vi igenom hur kabelsökaren fungerar samt listar tre prisvärda modeller just nu.

Funktioner

Kabelsökaren består av två moduler: en sändare och en mottagare. Sändaren är en växelströmsgenerator som skickar signalströmmen till kabeln som ska spåras. Signalen skapar ett elektromagnetiskt fält med samma frekvens som den runt kabeln. På så sätt kan kabeln upptäckas av mottagaren. Mottagaren kan upptäcka signalen ovanför marken och högst upp på kabeln. Det finns i regel två typer av kabelsökare: kabelsökare med enstaka frekvenser och kabelsökare med flera frekvenssökare.

Modeller med enstaka frekvenser producerar endast en specifik frekvens och fungerar optimalt när du ska spåra kablar i ett område där det inte finns särskilt många kablar i marken. Den är inte lika effektiv i områden med många kabeldragningar eftersom den då kommer upptäcka allt som är strömledande. Om du har en kabelsökare med flera frekvenser kan du själv kan ställa in den efter materialet du söker. Du kan exempelvis ställa in frekvensen på koppar, aluminium eller järn. Olika metaller ger olika svar på olika frekvenser. Inför köpet av kabelsökare är det viktigt att kontrollera verktygets olika funktioner:

  • Frekvenser och effektivnivåer. Precis som vi gick igenom ovan bör du fundera över om du behöver en kabelsökare med flera frekvensnivåer eller endast en. Väljer du en modell med endast en frekvens är det viktigt att den används inom rätt räckvidd, annars kommer den snappa upp andra strömledande kablar och verktyg.
  • Djupuppskattningsförmåga. Den här funktionen är viktig om du vill lokalisera kablar som är nedgrävda i marken. Genom djupuppskattningsförmågan kan du se på vilket djup en kabel befinner sig.
  • GPS-mottagare. Även om kabelsökare med GPS-mottagare är något dyrare är det ofta en smart investering. GPS:en hjälper till att spåra positionen för sökaren och lägger till informationen i sitt minne. När du senare ska söka efter kablar på samma område kommer GPS-mottagaren att kunna berätta var du redan spårat.
  • Överbelastningsskydd. Den här funktionen är praktisk om du ska spåra kablar där det finns många strömledande kablar. Utan ett överbelastningsskydd kan kabelsökaren bli överbelastad när den upptäcker många strömledande kablar.
  • Skärm. De flesta kabelsökare har en LCD-skärm, se till att välja en större skärm så att du tydligt ser resultaten.
  • Strömmätning. Srömmätningen gör att kabelsökaren kan skilja på en spöksignal och den signal du söker efter.
  • Räckvidd. Om du ska använda kabelsökaren för hemmabruk räcker vanligtvis räckvidden även hos de billigare modellerna. Men om du ska använda den för professionellt bruk finns det anledning att välja en modell med större intervall. Då kan du hitta kablar på flera meters djup och över större områden.

Olika tekniker

Olika kabelsökare använder olika typer av teknik för att upptäcka kablar. De vanligaste teknikerna är:

  • Markträngande radar (GPR). Det här är en vågbaserad teknik som innebär att kabelsökaren skickar ut en elektromagnetisk puls genom marken. Vågorna följer marken och upptäcker när det finns något i marken. Kabelsökaren visar då en bild med toppar och dalar och du kan på så vis avläsa var kabeln finns.
  • Radiofrekvens. Den här tekniken är vanlig i kabelsökare och innebär att verktyget sänder ut radiosignaler som studsar och kommer tillbaka.
  • Elektromagnetiska vågor. Den här tekniken ger resultatsvaren i form av grafer.

Tre kabelsökare – tre prisklasser

Kabelsökare används ofta av professionella hantverkare eftersom verktyget kräver både kunskap och förståelse för hur tekniken fungerar. Det gör även att kabelsökare är förhållandevis dyra även om det finns billigare modeller. Här listar vi tre olika kabelsökare i tre prisklasser.

Marelco Teletest – kabelsökare för telekablar

Funktioner:

  • RJ11-plugg. Gör det möjligt att kontrollera telejack och krokodilklämmor.
  • Vikt: 400 gram

Egenskaper: Marelco Teletest är en kabelsökare som spårar och upptäcker telekablar. Verktyget söker upp kablar genom att sändaren skickar ut en signal som mottagaren sedan spårar. På så sätt upptäcker kabelsökaren dolda ledningar i både golv, väggar och tak. RJ11-pluggen används för kontroll av telejack och krokodilklämmor för anslutning under ett kontinuitetstest och för kabelsökning.

Köp här

Beha-Amprobe AT-6020-EUR – kabelsökarkit

Funktioner:

  • Fyra spårningslägen. Snabbspårning, noggrann kabelsökning, identifiering av brytare/säkring, beröringsfri spänningsdetektor
  • Säkerhetsklassning. CAT III 600 V
  • Medföljer: 1 mottagare, 1 transmitter, 1 testkabel (med tillbehörsutrustning), 1 adapter för eluttag, 1 hård bärväska, 1 handbok och 12 1,5 V batterier (AA).

Egenskaper: Ett bra kabelsökarkit som möjliggör spårning av både elektriskt ledande och icke elektriska ledningar, kablar, brytare och säkringar. Är det svårt att komma åt med verktyget går det att använda mottagarens sensorspets för att exempelvis komma åt sökningar i hörn och inuti kopplingslådor. Kittet gör det möjligt att snabbt upptäcka kablar även på större avstånd. Kittet håller hög kvalitet och ger mycket noggranna resultat.

Köp här

Fluke 2042 – mångsidig kabelsökare

Funktioner:

  • Mätområde för sändare. 12 V, 50 V, 120 V, 230 V, 400 V
  • Frekvensområde för sändare. 0 – 60 Hz
  • Räckvidd. 0 – 2,5 meters räckvidd i väggar och mark
  • Användningstemperatur. 0 – 40 grader
  • Säkerhetsklassning. CAT III 300 V
  • Medföljer: 4 mätledningar, 1 batteri 9 V, 2 krokodilklämmor, 2 provningsspetsar, 1 väska, 1 handbok

Egenskaper: En kabelsökare som är idealisk för spårning av kablar i väggar och mark. Kabelsökaren kan även användas för att du ska hitta säkringar och brytare på gruppledningar. Den kan detektera och lokalisera avbrott och kortslutningar i både kablar och golvvärmeslingor. Verktyget kan även spåra vatten- och värmeledningar (av metall).

Köp här

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som spårar kablar, antingen i väggar eller nedgräva i marken.

Det finns modeller från 2 000 kronor och upp till flera tiotusentals kronor.

De tre vanligaste teknikerna är markträngande radar, radiofrekvens och elektromagnetiska vågor.