Jobba säkert och bekvämt med rätt typ av arbetskläder

Anders Lindsborg Anders Lindsborg / Lästid: ~3 minuter
engelbert strauss

När du ska bygga hus eller renovera finns det många saker att ha koll på, bland annat vilka verktyg som behövs och hur du lägger upp en korrekt budget. Men det är också viktigt att välja rätt typ av arbetskläder, både för att undvika skador och för att kunna arbeta på ett smidigt sätt.

Rätt kläder till rätt typ jobb

Oavsett om du ska bygga ett nytt hus av trä eller jobba med ett DIY-projekt över helgen behöver du använda vissa verktyg och även ha funktionella och bekväma kläder. Åtstramande byxor, knäskydd som skaver eller för få fickor kommer snabbt bli ett störande moment.

Beroende på vilken typ av arbeten du utför finns det många olika kategorier av arbetskläder att välja bland. Till exempel kan du hitta varmare arbetskläder för vinterbruk, svala sommarkläder som arbetsshorts och profilkläder – arbetskläder med företagets logga. Ett företag som erbjuder arbetskläder för alla typer av arbeten är Engelbert Strauss.

Företagets fokus ligger på tåliga, funktionella, bekväma och snygga arbetskläder. Du kan hitta allt från arbetsbyxor och jackor till bälten, underkläder, västar och skor. Varje kategori kläder har sina underkategorier. Till exempel erbjuder Engelbert Strauss inte bara vanliga ”arbetsbyxor”, utan även specialbyxor för olika typer av yrken och arbeten, som motorsågsbyxor, kockbyxor och vårdbyxor.

5 smarta arbetskläder för hemmafixaren

Innan du köper arbetskläder är det bra att fundera på hur du ska använda dem. Är du snickare behöver du exempelvis slitstarka kläder som sitter bekvämt och som är försedda med många fickor. Då kan du enklare förvara dina verktyg. Här är 5 smarta arbetskläder och vad du bör tänka på när du väljer plaggen:

  • Arbetsbyxor. När du köper arbetsbyxor är det viktigt att du kontrollerar materialegenskaper och kvalitet. Eftersom snickare och hantverkare ofta varierar sin arbetsställning (sittande, stående eller på knä) behöver arbetsbyxorna ha förstärkningar. Knäskydd är exempelvis viktigt. En annan funktion du bör kontrollera är fickorna. Som snickare eller hemmafixare bär du vanligtvis med dig både verktyg och tillbehör som hammare, tumstock, penna och skruv. Förutom hellånga byxor bör du även införskaffa dig ett par arbetsshorts, då är du redo för sommarens utomhusprojekt.
  • Arbetsjackor. Det finns flera typer av arbetsjackor som är bra att ha, både sett till värmeegenskaper och andra funktioner. Satsa på en vattentålig softshelljacka, den är värmande, vindtät och vattenavvisande. Även en fleecejacka är skön att ha när du arbetar i kallare utrymmen som i källare.
  • Arbetströjor. Det finns ett stort sortiment av t-shirtar och långärmade tröjor att välja bland. Fokusera inte bara på utseendet utan även materialet. Arbetströjor i bomull är praktiska eftersom materialet andas och håller dig sval även när det är varmt. Det kan också vara med några tunnare överdelar, som t-shirtar. Du kan även hitta t-shirtar med reflexfärg, vilket är bra när du behöver synas ordentligt.
  • Arbetsskor. Valet av skor är viktigt eftersom de påverkar hela din arbetsställning. Dåliga skor med otillräcklig stötdämpning kan orsaka problem med både ryggen och fötterna. Fundera på om du behöver ha stålhätta eller om det räcker med vanliga arbetsskor. Nuförtiden behöver inte stålförsedda skor se klumpiga ut. Engelbert Strauss har flera nätta och smidiga modeller, både med och utan stålhätta.
  • Arbetsskydd. Oavsett om du är hemmafixare eller professionell hantverkare behöver du alltid vissa typer av arbetsskydd. Ska du jobba med slipmaskinen? Då bör du ha både hörselskydd och andningsskydd. Arbetar du på en arbetsplats med risk för att saker faller? Då ska du ha skyddshjälm. Andra viktiga arbetsskydd är skyddshandskar (finns en rad olika varianter som skyddar mot olika saker), ögonskydd och fallskydd, som exempelvis fästdon och selar.