Inredning

Köksbord, hörnsoffa eller barnsäng? Hitta alla tillverkare och leverantörer av inredning och möbler hos oss.

Vanliga frågor

Har du inte råd att anställa en professionell inredningsdesigner finns det ändå mycket du kan lära dig och göra på egen hand för att ge din interiör ett lyft. Ibland vill man helt enkelt inreda sitt eget hem och med sin egen smak, men det finns ofta tips man kan lära av för att göra sitt hem till något utöver det vanliga. Vem vet, med lite övning kanske inredningsdesign kan bli mer än en hobby?

Först och främst kan du lära dig mycket om inredning genom att titta på professionella inredningsdesigners arbeten. Det finns en mängd tidningar att köpa om inredning och än mer inspiration att hämta online. Du kan till exempel gå loss på Pinterest och spara alla interiörer och inredning som du tycker passar i ditt hem, för att sedan återskapa dessa så gott som det går.

Spara bilder i grupper separerade i de olika rum du ska inreda, och när du väl sparat ett antal bilder du tycker om bör du ta ett steg tillbaka och hitta den inredning som känns mest aktuell men även mest möjlig att få till med din budget och den yta du har att arbeta med. Du kanske har sparat ett massivt italienskt lantkök i rustik stil, men i din etta på Kungsholmen kanske inte det går att återskapa på ett lyckat sätt. Dröm först, titta sedan mer kritiskt på dina sparade bilder och finn en realistisk kompromiss mellan vad du vill ha och vad du har idag och din budget.

En gyllene regel i inredning är att använda sig tre färger eller nyanser, för att skapa ett sammanhängande utrymme som känns inspirerande utan att bli rörigt. Vet du inte vilka färger du vill ha? Gå tillbaka till dina sparade bilder och titta vilka färger som utmärker sig, titta på väggar och accentfärger i bilderna. Inredare brukar rekommendera en grundfärg för väggarna, en annan färg eller nyans av samma färg för större möbler som kuddar och fåtöljer, och sedan en tredje färg som dyker upp på mindre ytor som i blommor, kuddar och andra prydnadsföremål. Tänk på att färg förändras mycket med ljuset, så ha hur solen står och hur ljust rummet är under de olika säsongerna i åtanke innan du till exempel bestämmer dig för mycket mörka väggar.

Ofta blir resultatet bäst om du väljer en ljusare och mer naturell färg för väggarna, en starkare färg för möblerna och sedan något riktigt häftigt och färgstarkt för detaljerna.

Vill du ha ett helvitt rum? Välj då tre olika nyanser av vitt för att skapa ett rum med djup.

Lika viktigt som färg är texturer, särskilt när du vill ha rum som går i en och samma färg, som olika nyanser av vitt eller grått. Genom att jobba i olika material kan du i ett rum som saknar färg ändå skapa intressanta blickfång och djup. Ett helvitt rum kan ha linnegardiner, en fåtölj i sammet, glänsande silkeskuddar och tvinnade korgar. Detta ger ett neutralt rum mer värme och skapar en sofistikerad känsla av det som annars kunnat kännas kalt eller sterilt.

Tänk på att använda dig av material som passar din livsstil. Har du små barn och stora hundar kanske en ljus soffa i ett material som är svårt att tvätta inte är rätt för dig, hur fint det än ser ut nytvättat. Tänk praktiskt först och främst och spara på de lyxigare materialen till gardiner och kuddar.

Ett vanligt misstag man ofta ser i inredning är för många nätta möbler i ett och samma rum. Ett rum med smala bordsben och flera smala stolsben och andra små inredningsdetaljer kan lätt kännas rörigt för ögat.

Försök istället skaffa ett rum där du blandar stort och smått vilket ofta ger ett bättre komponerat intryck. Skaffa till exempel en stor soffa och låga fåtöljer som du kombinerar med eleganta stolar med karvade högre ben (förutsatt att du har ett större rum förstås). Tänk på att kombinera grövre och mer rejäla möbler med möbler som känns tunnare och finare.

Var inte rädd för att lägga till en större och utmärkande möbel även i ett mindre rum, som ett generöst skåp eller soffbord som drar blickarna till sig. Att blanda stort och smått är även hur man  lyckas med inredningsdetaljer på väggar och bord.

Skapa ordning genom att alla småsaker som inte har en bestämd plats får en korg i ett hörn eller bredvid soffan att samlas upp i. Detta kan vara leksaker till barn eller djur, laddare till telefoner eller annan elektronik, filmer, spel eller andra småsaker.

För badrum är korgar utmärkta för hudkrämer och andra produkter, men även större korgar passar bra för handdukar, tofflor eller annat nödvändigt. Har du vackra flaskor eller tvålar kan du istället välja en bricka för att samla dessa på ett synligt ställe i badrummet. På så vis blir de istället en del av inredningen.

Gå tillbaka och titta på din bildsamling. Ser du något grönt och levande i nästan varje rum? Att använda blommor eller andra växter i inredningsdesign är fundamentalt och lyfter ett hems inredning till en ny nivå. Det kan verka som ett så enkelt tips, men det gör mycket stor skillnad genom att ge liv till ett rum eller ett helt hus.

Har du inga gröna fingrar finns tåliga plantor att köpa hos närmsta trädgårdshandlare, eller varför inte satsa på torra grenar i en vacker vas? De kan faktiskt ge ett levande intryck även de.

Tänk på att ett badrum med ljusa väggar får ett litet utrymme att kännas större. Gör även det mesta av det naturliga ljuset för att öppna upp ett litet badrum. Måla inte bara väggarna, se även efter om du kan måla dina skåpluckor i en passande färg (som tål fuktiga miljöer).

Det snabbaste tipset för att förändra inredningen i ett badrum är antagligen ny belysning. En bättre belysning i modernt format, med ett härligt ljus, kan göra mycket stor skillnad i ett badrum där ljuset är av största vikt.

Är du trött på det gamla kaklet finns idag kakelplattor man med enkelhet kan klistra på utan att förstöra ytan under. Detta är ett sätt att göra din inredning i badrummet mer modern utan att spendera mycket pengar.

Har du råd kan du även byta ut handtag, krokar, toalettrullens hållare och andra små detaljer som kan göra stor skillnad för inredningen. Du behöver inte köpa dyra designprodukter, ibland finns de bästa fynden på loppmarknaden.

Som alltid när du inreder behöver du ibland ta en paus och ta ett steg tillbaka. Försök se rummet med nya ögon, så som en gäst skulle se det. Ibland kan det hjälpa att ta ett foto av rummet för att få en tydligare bild av vilka intryck inredningen i rummet ger. Vad lägger du märke till först på bilden? Är det vad du vill att man ska lägga märke till först?

Jobbar man med inredning känner man till vikten av att ha något att vila ögonen på i varje rum, eller snarare i varje riktning man vänder sig åt i ett rum. Detta kan till exempel vara en vägg i en starkare färg, eller en tavla eller annan väggkonst som utmärker sig, eller en tapet med vackert mönster. Våga gå loss när du skapar blickfången i rummet, men håll dig till färgschemat av tre färger eller tre nyanser av samma färg för att undvika ett rörigt intryck.

Balans definieras som en likvärdig distribution av vikt för att skapa stabilitet och harmoni. En balanserad inredning kan åstadkomma just detta; balans skapar symmetri som ögat uppskattar. När du vet vilka blickfången är i dina rum, vilket kan vara en TV, en eldstad eller ett konstverk, ta då och arrangera objekt på båda sidor om detta blickfång genom dekoration i likvärdig storlek och färg. Kom ihåg att backa tillbaka och se rummet från nya vinklar innan du nöjer dig.

Kom även ihåg att inte applicera denna regel konstant, att bryta av från en regel ibland gör hemmet mer kreativt och livfullt.

En ny trend inom inredning är öppen förvaring, i synnerhet i köket. På detta sätt kan du skapa en känsla av rymd i köket, men det kräver förstås att du gömmer alla mindre smickrande köksredskap och gammalt porslin i ett stängt skåp. Du kan skapa lösningar genom vägghängda hyllor och möjligheter att hänga stekpannor och kastruller från krokar över en köksö. Detta ger köket ett intressant och professionellt utseende.

Tänk på att öppen förvaring passar bäst för den som inte har något emot att städa, då till exempel glas som inte används ofta snabbt blir dammiga vid denna sorts förvaring.