Pampigt, stort och exklusivt. Föreställ dig känslan av att köra upp på uppfarten och mötas av en lyxig entré, stora pardörrar, spännande vinklar och vackra fönster. Du behöver inte köpa en gammal herrgård från 1800-talet, det byggs helt nya herrgårdar i energieffektiva material och med låga driftkostnader. Här hittar du många modeller av vackra herrgårdar från stora hustillverkare.
För den stora familjen är en herrgård utmärkt. Ofta kännetecknas husmodellen av just många rum och stora sällskapsytor. Många gånger ligger sovrummen på övervåningen och de sociala ytorna på nedervåningen, som vardagsrum, kök, hobbyrum och matsal. Många drömmer om att få bo i en egen herrgård. Känslan av exklusivitet, luftiga ytor och en stor trädgård är lyxig. Idag finns det flera hustillverkare som bygger nya, moderna och energismarta herrgårdar.
I Sverige finns många kända herrgårdar och slott som en gång ägdes och beboddes av privatpersoner men som i dag är omgjorda till hotell och konferensbyggnader. Några exempel är Alby gård i Stockholm, med anor från medeltiden, Sveriges första gustavianska herrgård, Gimo herrgård i Östhammar och Hooks herrgård i Småland, som byggdes redan på 1300-talet. Från början präglades herrgårdarnas arkitektur av enkelhet. Under medeltiden var byggnaderna uppförda av trä och grupperade i lättförsvarade byggnader. Det var först under 1500-talet som man började bygga herrgårdar i sten, då var tanken att de skulle efterlikna europeiska slott, men i mindre format. Ett sekel senare inspirerades herrgårdarna av Frankrike och corps de logi-stilen med en tillhörande trädgård i barockstil.
Dagens herrgårdar byggs i samma anda som de historiska byggnaderna, med stora rum, högt tak och med mycket ljusinsläpp. Ofta är herrgårdarna uppbyggda med flyglar som delar upp byggnaden i två eller flera delar. I den ena flygeln ligger ofta sällskapsrum som kök och vardagsrum och i den andra delen ligger sovrummen. Det finns både enplans och två- eller flerplans herrgårdar, ofta med stora altaner och balkonger. För att skapa rätt känsla byggs herrgårdar ofta med säteritak, ett valmat tak som är brutet med ett lågt vertikalt parti. Taken har ofta två takfall och en mellanliggande våning. Sekelskifteskänslan skapas bland annat genom att sällskapsrummen placeras i fil med pampiga pardörrar emellan. De stora dörrarna gör det möjligt att öppna hela herrgården och stänga till när man vill. Andra tidsenliga detaljer är:
Inuti herrgården möts man ofta av en stor och rymlig entré, inte sällan med två trappor. Även om symmetri är ett vanligt inslag i historiska herrgårdar kan du idag hitta både färdiga kataloghus med herrgårdskänsla och anpassningsbara husmodeller där du själv kan bestämma planlösningen. Kanske har du särskilda önskemål gällande kök och badrum eller antalet sovrum?