Golvvärme

Här samlar vi alla leverantörer av golvvärme i Sverige. Jämför priser på golvvärme och hitta den billigaste lösningen innan du bestämmer dig.

Vanliga frågor

Golvvärme växer i popularitet både bland villaägare och fastighetsutvecklare. Det ger hemmet en känsla av lyx när man har möjlighet att gå omkring barfota, oberoende av säsong och väder, men är i själva verket ofta ett ekonomiskt och effektivt sätt att värma hemmet.

Golvvärme var, när det introducerades på vid front i Europa, endast vara något för överklassen eller de som verkligen hade råd att lägga ner pengar på sin fastighet, medan det idag är betydligt mer tillgängligt. Det finns flera varianter av golvvärme och flera sätt att installera det, allt beror på dina behov och önskemål, samt förstås din budget.

Fördelar och nackdelar med golvvärme

Golvvärme ses av vissa fortfarande som en onödig lyx, men trots att golvvärme kräver en del vid installationen kan det vara ett bra alternativ eller komplement till klassiska element eller varmluftssystem, särskilt i rum med kalla golv av sten eller klinkers. Om du oroar dig för kostnaden för att installera golvvärme kan du andas ut, idag finns prisvärda alternativ, i synnerhet om du redan planerar eller håller på att renovera.

I denna guide så går vi igenom allt om golvvärme, fördelarna och nackdelarna med de olika systemen för golvvärme som finns tillgängliga på marknaden idag och hur du bestämmer dig för vad som passar bäst för just ditt hem och dina behov.

Vad är golvvärme?

Golvvärme använder den uråldriga tekniken där man använder luftens naturliga egenskap att stiga uppåt vid uppvärmning. Varmluft har större rörelseenergi, vilket gör att avståndet mellan molekylerna i varm luft är längre än molekylerna i kall luft, vilket betyder att varm luft väger mindre. Det är därför varm luft flyter upp och lägger sig ovanpå kall luft.

Man skiljer mellan våta system för golvvärme där man använder sig av vatten och vattenlösningar som pumpas i rör under golvet, och torra system där man använder elektricitet eller luft för att värma golvet.

Ville är fördelarna och nackdelarna med golvvärme?

Som med alla värmesystem har även golvvärme fördelar och nackdelar man bör vara medveten om och väga mot varandra innan man väljer att installera ett golvvärmesystem.

Fördelar med golvvärme

  • Känslan – den lyxiga känslan av att kunna gå barfota på ett uppvärmt stengolv i januari, när snön ligger djup utomhus, är helt fantastisk.
  • Effektiv uppvärmning – Golvvärme gör inte bara så att ett rum värms upp jämnt och värmer upp även in i vrårna, väljer du att installera golvvärme under hela rummet kommer du inte behöva använda dina element på samma sätt och du kan i slutändan till och med spara in pengar för uppvärmningskostnader.
  • Ökat fastighetsvärde – golvvärme är mycket eftertraktat på fastighetsmarknaden och många nya köpare kan inte tänka sig att köpa ett hus där det inte redan finns eller enkelt kan installeras golvvärme. Även när golvvärme bara är installerat i ett rum, vanligtvis badrummet, kan det göra fastigheten mer attraktiv på marknaden den dagen det är dags att sälja.
  • Installation – det är möjligt att installera elektrisk golvvärme själv, vilket fungerar väl om du har ett golv av sten eller klinkers, vilket gör alternativet populärt i badrum, hall och kök.
  • Golvvärme i utrymmen som ofta blir våta kan göra så att golvet torkar snabbare och kan även göra så att vattenskador och fuktskador torkar upp och i vissa fall undviks helt.
  • Är den underliggande betongplattan tillräckligt tjock och isolerad med till exempel cellplast, kan man ofta sänka lufttemperaturen, vilket på sikt leder till besparingar i uppvärmningskostnader.
  • För den som har hus i varmare klimat kan vattenburen golvvärme även användas för nedkylning under de varma månaderna, detta genom att man istället för att driva varmvatten genom rören, driver kallvatten.
  • Golvvärme orsakar inte samma ohälsosamma luftströmmar och luftomlopp som uppvärmning genom element ofta orsakar. Uppvärmning med element gör att damm och kvalster cirkulerar i rummet, vilket påverkar luftkvaliteten. Är man astmatiker eller allergiker kan man därför må bättre i ett rum som är uppvärmt av golvvärme.
  • Golvvärme gör ett rum mer rymligt om man väljer att endast värme rummet genom golvvärme, vilket gör att element inte behöver installeras.
  • Golvvärme brukar drivas vid runt 40 grader celsius, medan element brukar drivas vid runt 65 grader, vilket kan göra att du sparar på dina värmekostnader.

Det finns även några viktiga nackdelar med golvvärme som du bör tänka på innan du bestämmer dig för att installera golvvärme.

Nackdelar med golvvärme

  • Kostnad – det kan kosta en hel del att installera golvvärme och det kan vara en ganska komplicerad process vid installationen då det kräver att man river eller lyfter golvet. Detta gör att golvvärme passar bäst att installera när man ändå renoverar sina golv, bygger nytt eller köper nytt.
  • Långsam uppvärmning – ett golvvärmesystem tar längre tid på sig för att värma upp ett rum, varför det är absolut nödvändigt att ha din golvvärme kopplad till en timer så att du säkert har ett varmt golv och rum när du behöver och vill ha det. Systemet begränsar även vad du kan ha på golvet då golvvärme vanligtvis inte bör placeras under till exempel heltäckningsmattor eller vissa möbler.
  • Installation – om du planerar att skaffa vattenburen golvvärme behöver du betala för en professionell installation vilket kan bli kostbart.
  • I vissa fall kan golvvärme skada parkett eller trägolv genom för snabb uppvärmning eller genom omväxlande temperaturer vilket kan skapa sprickor.
  • Golvvärme där bottenplattan inte är tjock och välisolerad kan orsaka värmeläckor nedåt vilket kan resultera i energispill och högre uppvärmningskostnader.
  • Golvvärme är som mest effektivt under stenplattor eller kakel, men ofta vill man inte ha denna typ av golv i till exempel vardagsrum eller barnrum då hårdheten är mycket hög.
  • En stor nackdel med golvvärme är då värmesystemet börjar läcka (vid vattenburen golvvärme) eller då golvvärmen behöver repareras. Detta innebär ofta att man måste riva upp golvet.


De vanligaste sorternas golvvärme

Vattenburen golvvärme

Vattenburen golvvärme fungerar genom att vatten eller en vattenlösning pumpas runt i rör under golvet. Då golvvärme distribuerar värmen jämnare i rummet i jämförelse med element, kan man i system för vattenburen golvvärme använda en lägre temperatur på vattnet än i element.

Svårigheterna kring vattenbaserade golvvärmesystem är främst installationen, och kostnaden är därför vanligtvis högre initialt för vattenburen golvvärme. Om du inte själv är en professionell rörmokare måste du anlita en för att installera din vattenburna golvvärme.

Rör är också tjockare än värmeslingor, varför det behövs finnas tillräckligt utrymme under golvet för att kunna installera vattenburen golvvärme, eller så måste man höja golvets nivå för att få plats med golvvärmen. Detta gör att vattenburen golvvärme passar bäst för den som bygger nytt, då det kan vara svårt att installera under en renovering av ett befintligt golv.

Elektrisk golvvärme

Elektrisk golvvärme drivs av ett nätverk av värmekablar under golvet, som värms upp när man tillsätter ström. Elektrisk golvvärme var främst vanligt att se i badrum, kök, hall och andra ytor där man lagt klinkers eller stenplattor, men har idag även börjat bli vanligt under vanligt trägolv. Beroende på rummets form kan du välja värmemattor som täcker större områden, eller enskilda värmeslingor som kan dras in i varje hörn. Värmemattor är vanligtvis den billigare lösningen då de endast kommer i en storlek.

Värmeslingorna ligger oftast ovanpå ett lager isolerande material och kan läggas in under olika sorters golv, men bör inte installeras under tjocka mattor då detta begränsar värmespridningen.

Värmeslingorna är relativt smala vilket gör dem lättare och billigare att installera, jämfört med vattenburen golvvärme. De är något dyrare i drift vilket gör att elektrisk golvvärme passar bättre i mindre utrymmen.

Luftburen golvvärme

Luftburen golvvärme är ganska ovanligt i bostadshus i Sverige, men används fortfarande i vissa äldre byggnader och inom den offentliga sektorn, och fungerar genom att varmluft leds genom ventilationsrör som är ingjutna i den underliggande betongplattan, vilken ackumulerar och sprider värme. Varmluften cirkulerar genom ett fläktsystem.

Luftburen golvvärme anses sällan vara det bästa valet för golvvärme i en privat bostad.

Hur man installerar golvvärme

Vilken sorts golvvärme du installerar beror bland annat på vilket golv och utrymme du önskar värma upp, med olika system mer eller mindre lämpliga för olika ytor.

Elektrisk golvvärme kan du vanligtvis installera själv, vilket minskar de initiala kostnaderna för golvvärme signifikant.

Väljer du ett vattenburet system för golvvärme krävs en rörmokare som kan koppla rörsystemet till värmepannan, samt kanske även en hantverkare som kan höja golvets nivå.

När du planerar att installera golvvärme bör du alltid ta hjälp av ett proffs för att få bäst råd och en anpassad lösning som gör att du får ut det mesta av ditt golvvärmesystem. Att tänka efter före, jämföra och undersöka de olika alternativen noga, kan på sikt verkligen löna sig när det kommer till golvvärme.

Lycka till med installationen av ditt golvvärmesystem!

Kostnaden för golvvärme beror helt på vilket system du väljer och om du installerar det i ett nybygge eller vid renovering av en existerande byggnad. Köper du ett färdigt paket kan golvvärme kosta allt från några hundra kronor per kvadrat till tusen kronor kvadratmetern.

Elektrisk golvvärme kostar mer för värmeslingor och något mindre för värmemattor. Sedan tillkommer förstås kostnaden för isoleringen under systemet och kostnaden för en elektriker. 

Golvvärme med varmvatten kostar mer, med totalkostnaden inklusive installation ofta över 20 000 kronor för ett badrum på 30 kvadratmeter. Vattenburen golvvärme kan fortfarande spara dig uppvärmningskostnader så småningom, men med kostnaden för installationen inräknad blir den intjänade summan relativt låg. Detta gör vattenburen golvvärme till det lyxigare alternativet.

Sätt att spara på golvvärme är att installera slingor precis där det behövs som mest, det vill säga i nära anslutning till toaletten, precis framför handfatet och där du går ur badrum eller dusch. Du kan även fundera över att installera golvvärme i köket framför vasken eller där du vanligtvis står vid arbetsytor och lagar mat. Ett stort plus är förstås om du har möjlighet att installera golvvärme under matplats eller frukostbar. 

Det är viktigt att inte sätta för stor tilltro till golvvärmens förmåga att spara dig stora pengar i uppvärmningskostnader. Ofta krävs en 25 cm tjock isolering under golvvärmen för att säkerställa en besparing. Har man kanske bara en 10 cm tjock betongplatta under golvvärmesystemet kan värmeförlusten till och med leda till en liten förlust, om man väljer att värma hela sitt hem genom golvvärme istället för element. Därför kan det vara klokast att använda golvvärme som ett komplement för riktigt kyliga morgnar, i mindre utrymmen eller där man gärna går barfota.

Däremot kan golvvärme som sagt bli värt sitt pris genom att öka husets värde, samt om man kan spara på installationskostnaderna genom att installera golvvärme vid ett nybygge eller en redan planerad renovering så behöver inte kostnaden bli särskilt hög.

Golvvärme tar tid på sig att värma upp ett rum, men håller även värmen kvar på ett annat sätt än element. Ett rum uppvärmt med element kan kylas ner genom ett luftdrag, medan golvvärme är mer konstant och jämnare. Tänk på att du måste veta i förväg när du vill ha ett varmt golv och koppla din golvvärme till en timer eller ditt smarta hem-system för att sätta på det i förväg.

Golvvärme ger ditt badrum eller hela hem en modern och minimal look utan skrymmande element och gör under för komforten. 

Golvvärme kan idag kopplas till moderna och miljövänliga värmepumpar som till exempel drivs av bergvärme, biobränsle eller till och med av solfångare och fjärrvärme. Detta är ytterligare ett sätt att sänka sina uppvärmningskostnader, med kombinationen golvvärme och bergvärme som det kanske bästa och mest populära alternativet. Idag behöver bergvärme inte kosta så mycket att installera heller.

Investerar man i bergvärme och sedan ett system av vattenburen golvvärme är det nästan säkert att man höjer fastighetens värde. På sikt kan man även sänka sina kostnader för uppvärmning.

Billigast golvvärme med modern teknik

Ett sätt att garantera de billigaste driftskostnaderna och uppvärmningskostnaderna vid användning av golvvärme, är att skaffa sig ett smart hem. Med hjälp av smart hem-appar kan du då styra ditt hem för att perfekt matcha dina behov. 

Ta hjälp av ett proffs då du planerar din installation av golvvärme. Berätta hur stora ytor du behöver värma upp, kontrollera hur väl isolerat ditt hem är, vilka förutsättningar du har för golvvärme genom husets nuvarande grund, eller hur detta möjligtvis skulle kunna förbättras. Berätta vilka dina önskemål är vad gäller det estetiska; skaffar du golvvärme även för att slippa fula element? Kan du tänka dig att lägga klinkers även i köket? Är ett trägolv i hallen ett måste? Allt detta är viktigt att ta i beaktning när du planerar vilket golvvärmesystem som passar bäst för dig, i vilka rum du kan ha golvvärme och även hur generöst golvvärmen ska dras. 

När du väl installerat golvvärmen och kopplat denna till ditt smarta hem, kan du ställa in exakt när du vill att golvvärmen går igång, vilket bör vara väl innan dess man önskar att golvet och huset är uppvärmt av golvvärmen, då golvvärme är ett relativt långsamt system för uppvärmning. Däremot stannar värmen kvar i golvet och hemmet betydligt längre.

För att minska räkningarna för uppvärmning bör du tänka över flera saker. Behövs golvvärme på dagtid under vardagarna? Behöver du golvvärmen som ett komplement dygnet runt under vintern eller är det främst på morgonen och i badrummet du vill ha extra värme? Kan du värma hela huset endast genom golvvärme höst och vår?

Genom tekniken kan du mäta din förbrukning, du kan ställa in timers och även ett system med termostat som anpassar värmen efter utomhustemperaturen eller temperaturen inomhus. När något plötsligt ändras kan du genom appar sätta på eller stänga av golvvärmen på distans. På detta sätt, genom att skräddarsy både lösningen för golvvärme efter dina behov, men även genom att mäta hur du driver ditt system mest effektivt och sparsamt, kan du både spara in pengar på uppvärmning och göra miljön en tjänst.

Klinkers och stengolv absorberar värmen och gör golvvärmen mer effektiv, medan trägolv kan orsaka värmeförlust. Ett tunnare golv, som till exempel ett vinylgolv, orsakar mindre värmeförlust än ett tjockare trägolv. Vanligtvis rekommenderar man ändå klinkers eller stenplattor när man installerar golvvärme.

Ett vattenburet golvvärmesystem passar bra som komplement för uppvärmning i stora rum. Ett elburet golvvärmesystem blir för dyrt i drift på stora ytor varför man rekommenderar golvvärme med vatten här. En fördel med golvvärme är att du kan vädra ut stekos ur köket utan att förlora värmen, som absorberas av både material under och ovan golvet och därför stannar i rummet.

Självklart kan du installera golvvärme både på bottenplan och på övre våningen i din fastighet. Tänk bara på att vattenburen golvvärme kräver plats för rör och att all golvvärme helst ska isoleras väl nedåt genom tjock betongplatta och cellplast. Detta kan öka hela golvets tjocklek och i värsta fall höja golvnivån i ett hem som ska renoveras. Bygger du nytt har du förstås större frihet. Har du endast råd att installera golvvärme på ett plan ska du alltid välja det understa, då värmen stiger upp genom huset.

Kostnaden för att skaffa golvvärme varierar från några hundra kronor upp till några tusen kronor per kvadratmeter. Allt beror på vilka förutsättningar ditt hem har, är det ett nybygge blir kostnaden betydligt lägre, lägger du bara några värmeslingor i badrummet under en redan pågående renovering eller ska du riva upp ett helt köksgolv, gjuta ny isolerad grund och integrera ett system med vattenburen golvvärme för att sedan låta en hantverkare lägga klinkers ovanpå? Kostnaden varierar även kraftigt med huruvida du installerar golvvärmen själv, vilket är möjligt om du väljer eldriven golvvärme, eller om du måste anställa en kunnig rörmokare för att installera vattendriven golvvärme.

Detta beror helt på hur ditt hus är byggt. Golvvärme kräver en gjuten betongplatta med isolering som håller värmen inne i fastigheten och undviker energispill nedåt, ut i marken under golvet. Enigt experterna är golvvärme, då man inte har en isolerad och tillräckligt tjock betongplatta under golvet, inte billigare än att värma huset med andra metoder. Däremot verkar de flesta vara överens om att man genom ett välbyggt golv, både nedåt och uppåt (till exempel genom smarta materialval) samt korrekta lösningar för dina behov och storleken på dina rum, kan spara pengar genom att välja golvvärme över annan uppvärmning. På detta sätt bör man kunna spara runt 20 % av sin totala uppvärmningskostnad.

Ja, men du bör låta golvvärme i källarutrymme vara påslagen, även under sommaren eftersom den hjälper till att torka ut fukt.