Funkishus

Idag drömmer många om att bygga hus i funkisstil eller nyfunkisstil, inspirerade av industridesign, modernismen och minimalismen, med stora glaspartier och rymliga rum. Här presenterar vi funkishus från hustillverkare i Sverige.

Allt om att bygga funkishus

Funkishus har fått en renässans både tack vare sin stil och enkelheten i konstruktionen. Funkishus kan med enkelhet levereras nyckelfärdigt i block och på så vis leda till besparingar vid konstruktionen. Här tittar vi närmare på det klassiska funkishuset, nyfunkishuset, dess fördelar och vad man bör tänka på när man bestämt sig för att bygga ett funkishus.

Vad är ett funkishus?

Funkishuset blev populärt i Sverige under 1930-talet, med sitt genombrott under

Stockholmsutställningen just år 1930. Den funktionalistiska arkitekturen är grundad i tanken att man helt borde fokusera på en byggnads funktionalitet och förkasta de gamla och förlegade värderingarna kring byggnadens utseende och utsmyckning. Enligt funktionalismen skulle arkitektens eller formgivarens arbete bestå i att utforma en byggnad eller ett objekt endast efter funktionen och på så vis skulle formen följa.

Man känner igen ett funkishus genom de räta linjerna, hus konstruerade i block av grundläggande geometriska former som kuber och cylindrar rätblock, ofta med en opersonlig stil utan utsmyckande detaljer som spröjs eller liknande. Funkishusets är inte sällan putsat i ljusa färger, med ett pulpettak eller sadeltak som är flackt. Man kan även finna funkishus i tegel. Enligt förespråkarna för funkis skulle stilen just vara omärkbar och irrelevant, varken anstränga sig för att smälta in eller sticka ut, utan endast fokusera på funktionaliteten.

Vad är nyfunkis?

Nyfunkis, eller nyfunktionalism, är en arkitektonisk stil som inspirerats av funktionalismens avskalade formspråk med räta linjer, men utan att ta hänsyn till de ideal den ursprungliga funktionalismen förespråkade gällande hur endast funktionaliteten ska tas i akt. Nyfunkisen värderar både exteriören och interiörens utseende och trots avsaknad av dekorationer kan man på nyfunkishus se större fönster, sneda tak och andra material som ger ett varmare och mer ombonat intryck. Stilen blev populär i Sverige under 1990-talet och sen dess har både funktionalismen och nyfunktionalismen kommit att påverka all modern arkitektur i Skandinavien, där minimalism och enkelhet i form, konst, design och arkitektur värderas högt.

Dagens funkishus

Idag erbjuder många hustillverkare och husleverantörer moderna nyckelfärdiga funkishus, funkishus som byggsats eller stormresta funkishus med flexibel planlösning och anpassningsbara material. Många fabriksbyggda nyckelfärdiga hus påminner i grundutförande, utan tillval, på många sätt det klassiska funkishuset i block, med putsad fasad, utan spröjs och krusiduller. Man kan med lätthet kombinera de enkla linjerna som ger ett lugnt, modernt och rymligt intryck till huset, med större glaspartier än de ursprungliga funkishusen för att få ett ljusare och luftigare hem, samt smarta material både för miljön och husets utseendes skull.  

Fördelar med att bygga funkishus

En stor fördel med att köpa och bygga funkishus är de många olika modellerna som erbjuds från hustillverkare och husleverantörer i funkisstil. Fabriksbyggda funkishus finns det många av, just tack vare den enkla konstruktionen som sällan kräver platsbygge. Det fabriksbyggda funkishuset byggs vanligtvis i block och levereras sedan i block till platsen där huset ska stå, för att byggas samman med enkelhet. De utmaningar som kan uppkomma då man väljer att köpa ett fabriksbyggt och nyckelfärdigt hus av annan stil, som att huset inte uppfyller det tidsenligt estetiska genom att inte vara platsbyggt, kan man helt slippa och till och med vända till en fördel när man bygger ett funkishus. Funkishusets fokus på funktionalitet gör alltså att det lämpar sig bäst av alla husmodeller att byggas under tak och levereras nyckelfärdigt.

Ett välbyggt funkishus kan, förutsatt att det byggs i rätt område, se både tidlöst och modernt ut. Funkishuset firar snart 100 år som svensk klassiker och finns i de flesta större städer i landet och kan passa in i de flesta stadsnära miljöer. Funkishuset kan till och med passa in på landet som en djärv utstickare. Tack vare de rena och enkla linjerna och formerna, ger funkishuset samtidigt en modern känsla som även kan gå mot det industriellt trendiga.

Fasaden, som på många funkishus är putsad, har både fördelar och nackdelar. Många som väljer att bygga en putsad fasad tycker fördelarna uppväger nackdelarna. En putsad fasad drabbas sällan av mögelangrepp, vilket kan ske om man väljer att bygga en träfasad och inte underhåller den väl. Den putsade fasaden tål även fukt och regn bättre än trä, förutsatt att inga skador finns på fasaden. Väljer man ett vitkalkat hus behöver det sällan målas om, utan snarare tvättas vid behov, men materialet andas och stöter bort fukt vilket gör att alger och sporer sällan får grepp om ytan.

En enklare fasad innebär möjligtvis även mindre underhåll, till exempel genom att slippa spröjs som behöver bytas ut, rengöras eller målas om. Detta gäller även husets insida, där man med fördel kan använda sig av betonggolv eller andra tåliga material som kräver lite underhåll. Ett funkishus passar väl med en minimalistisk trädgård som även den kan vara enklare att sköta.

Vill man så småningom köpa till ett attefallshus eller bygga ett garage eller en carport på tomten, finns det ingen stil som ger fler färdiga alternativ att välja bland för att skapa ett enhetligt intryck på tomten, än funktionalismen.

Det platta taket, som på våra breddgrader oftast är en nackdel, kan bli till en fördel på våra sydligaste breddgrader eller under de varma årstiderna när man kan nyttja hela eller delar av hustaket som terrass eller balkong.  

Tack vare de många husmodellerna i funkisstil på marknaden, samt det enkla och effektiva bygget, är funkishuset ofta det mest prisvärda nyckelfärdiga huset man kan bygga. Kostnaderna kan hållas nere genom ett snabbare bygge under tak, en enklare leverans av husets delar och snabbare sammanfogning på plats. Är man ute efter att bygga ett nytt hus som både är billigt och går snabbt att bygga är funkishuset ofta det bästa alternativet.

Att tänka på när man planerar att bygga funkishus

Det finns få nackdelar med att bygga funkishus, men man bör ändå tänka över några punkter innan man bestämmer sig för att bygga ett hus i funkisstil.  

Är man förtjust i det flacka taket hos det traditionella funkishuset bör man vara medveten om att platta tak kan bli ett problem om man bor i ett område där det kan falla stora snömängder. Finns risk för att mycket snö ansamlas på ett platt tak kan man istället undersöka med hustillverkaren om ett sadeltak kan läggas, eller om lutningen på taket kan ökas. Man bör även vara noga med vilket takmaterial man använder och se till att taket underhålls på rätt sätt och byts ut i tid för att minimera risken för vattenansamlingar, läckor och vattenskador.

Man kan även fundera över om stilen passar in i området där man planerar att bygga och om man planerar att sälja huset en dag, om stilen kan komma att påverka försäljningspriset. Alla är inte förtjusta i funkishuset och i vissa områden passar stilen inte in lika bra. Ofta gör sig funkis eller nyfunkis bäst i en stadsnära miljö, om än det kan bli en häftig kontrast på landet bland röda stugor med vita knutar. Innan du planerar ett djärvt bygge i en traditionell miljö är det alltid en god idé att undersöka vad grannarna tycker, för grannsämjan och den egna sinnesrons skull.

I det klassiska funkishuset var fönstren ofta ganska små, medan det i nyfunkishus finns mer generösa glaspartier. Nybyggda hus håller en hög standard när det kommer till energisnåla fönster, vilket inte bör leda till större värmeförluster även med stora fönster och glasdörrar, däremot kan huset lätt bli varmt om sommaren om solen ligger på, något som lätt sker om man bygger ett funkishus med klassiskt tak som saknar taköverhäng. Taköverhäng har flera fördelar som att föra bort nederbörd från husväggar och grund, vilket sparar fasaden och gör att fönster och väggar inte måste tvättas eller underhållas lika ofta, förhindrar snö framför utgångar och skyddar som sagt mot solinstrålning som kan skapa oönskad uppvärmning om sommaren. Man kan fundera över andra smarta lösningar på dessa problem om man inte önskar bygga ett funkishus med taköverhäng, som gardiner eller persienner, placering av större glasytor eller utgångar i mer skyddade väderstreck, och användning av träd och buskar på trädgården för att skapa skugga och skydd.  

Fasadmaterialet på det klassiska funkishuset är ofta i puts, vilket i sig kommer med vissa utmaningar precis som andra fasadmaterial. Ett putsat hus kan vara svårare och ibland även dyrare att reparera då en skada i putsen kan kräva att hela husets sida putsas om, annars bildas ofta fläckar i putsen. Ett ljust putsat hus, som funkishus ofta är, måste förstås även tvättas oftare än ett putsat hus i en mörkare nyans, plus att smuts lättare syns på puts än till exempel på en tegelfasad.  

_______________

Har du bestämt dig för att bygga ett funkishus? Ingen arkitektonisk stil ger dig fler nyckelfärdiga alternativ att välja bland, få hus är lika snabba att bygga som funkishuset, få hus passar bättre att bygga under tak och leverera i block, och få hus är billigare att bygga. Funkishuset är både modernt och en minimalistisk klassiker som passar in i de flesta områden, under många år framöver. Lycka till med bygget av ditt funkishus!