Vill du bygga ett nytt fritidshus? Med vår tjänst kan du filtrera fram det fritidshus som passar dig bäst bland över de 500 hus som tagits fram av svenska hustillverkare. Vill du köpa ett nyckelfärdigt hus eller byggsats?
Var ska du spendera semestern? Längtar du efter en stuga i skogen, en lada på landet, eller ett torp i skärgården? Ett fritidshus kan se mycket olika ut och blir idag mer populärt att även använda som permanentbostad.
Definitionen av ett fritidshus är ett småhus som inte är inrättat för boende året runt. Utifrån kan ett fritidshus se ut som vilken villa som helst, men det är vanligt att fritidshuset invändigt saknar vissa bekvämligheter som ses som självklara i en villa för helårsboende. Om man väljer att bo året runt i ett fritidshus bör man tänka över driftskostnaderna, då många fritidshus inte är lika väl isolerade och därför kostar mer att värma upp.
Vill du skaffa en stuga på landet för bruk året runt? Då är det viktigt att tänka på ventilationen under vintern. Många fritidshus är inte skapade för att på korrekt sätt transportera ut den varma och fuktiga inomhusluften som då kan tränga sig in i väggar och så småningom ge fuktskador. Därför är det klokt att bygga ditt fritidshus med bra isolering och ventilation från början, då åtgärd av fuktskador kan bli mycket dyrt.
Kraven på ett fritidshus som ska kunna användas året runt är samma som de för vilket annat boende som helst, medan kraven på ett fritidshus som endast ska användas delar av året är något färre, gällande tillgänglighet och energi.
Klokast är att bygga ditt fritidshus för att det ska kunna användas året runt, detta då du inte vet hur dina egna behov kan komma att förändras i framtiden, samt att när fastigheten så småningom säljs kan den vara mer värd om ditt fritidshus är anpassat även för vinterboende.
Ska du bara bygga ut är det vanligtvis endast de nya delarna av fritidshuset som måste uppfylla energikraven. Ska du bygga om hela huset eller bygga nytt fritidshus kommer energikraven gälla hela byggnaden. Kontakta därför byggnadsnämnden för att höra vad som gäller i ditt fall innan du sätter igång planeringen.
När du har bestämt dig för att bygga fritidshus är det dags att tänka över följande.
Ekonomin
Ekonomin är ofta den helt avgörande faktorn för om fritidshuset kan bli till. Om ni redan har tomten gäller det att räkna på om ni har råd att bygga så stort som ni vill ha fritidshuset samt med de funktioner ni tänkt er, eller om det måste vänta till ett kommande år. Glöm inte bort att räkna med kostnad för hantverkare, markarbete och självklart fritidshuset driftskostnader.
Detaljplanen
Kontrollera detaljplanen genom att kontakta din kommuns stadsbyggnadskontor. Detaljplanen över din fastighet visar om du har rätt att bygga på din fastighet och begränsar hur stort område som får bebyggas, vilken sorts hus som får byggas och husets höjd.
Tomten och grunden
Har du redan en tomt så se över hur lämplig den är at bygga på och vilken grund som är bäst och billigast för ditt fritidshus. Kostnaden för olika grunder varierar kraftigt, men en väl isolerad grund är ofta en god idé då detta gör stor skillnad vid vinterisolering av fritidshuset. Ta hjälp av ett proffs när du planerar vilket markarbete som krävs på tomten.
Läget
När du vet vilka alternativ du har på tomten, som både påverkas av din budget, detaljplanen och vilka möjligheter själva tomten möjliggör, då är det dags att planera hur fritidshuset ska stå. Tänk på saker som vindriktning och möjligheter till lä på tomten, samt självklart hur solen står under dygnets ljusa timmar och de olika årstiderna. Självklart underlättas detta arbete om man tar hjälp av en arkitekt. Först efter dessa nödvändiga steg kan du gå vidare och titta på lämpliga modeller av nyckelfärdiga fritidshus, eller byggsatser till fritidshus.
Det billigaste fritidshuset får du ofta genom att köpa ett nyckelfärdigt fritidshus från en hustillverkare eller husleverantör. Detta då en byggsats, trots det billigare inköpspriset, i slutändan kan komma att kosta mer när man räknar in kostnad för hantverkare, eller den egna tiden man lagt ner. Är man kunnig snickare och har mycket tid och energi över kan det billigaste fritidshuset vara ett man köper som byggsats i lösvirke.
Vad kostar det att bygga ett nytt fritidshus?
Priset för ett fritidshus kan förstås variera kraftigt beroende på storleken, utformningen, själva formen du köper fritidshuset i och vilka material du väljer.
Räkna med att ett nyckelfärdigt fritidshus kostar från 10 000 kr per kvadratmeter upp till det dubbla, att en byggsats för ett fritidshus kostar upp till 10 000 kr per kvadratmeter, och att lösvirke för ett fritidshus kostar runt hälften, det vill säga från 5 000 kr per kvadratmeter. Sedan tillkommer förstås kostnaden för hantverkare.
När du planerar din budget vid bygge av fritidshus bör du räkna med markarbetet och grunden, vatten och avlopp samt dragning av el och värme. Behöver du inte avlopp utan nöjer dig med utedass och egen brunn kan du förstås spara en hel del pengar på detta sätt. Har du inte råd att ansluta fritidshuset till elnätet kan du investera i solpaneler och värmelösning med gasolvärmare.
Ofta kan det i längden löna sig att lägga ner lite mer pengar på till exempel en väl isolerad och kraftig grund som passar bra för golvvärme, samt väl isolerade väggar, tak och fönster. Allt detta kan göra att dina driftskostnader så småningom blir lägre, samt kan öka fastighetens värde.
Hitta billigast fritidshus genom att jämföra priser på fritidshus från minst tre olika husleverantörer eller hustillverkare. Kontrollera noga i vilket format fritidshusen levereras, annats blir prisjämförelsen omöjlig då en byggsats knappast har samma pris som ett nyckelfärdigt fritidshus med totalentreprenad. Ingår markarbete och transport? Kontrollera noga prisförslagen och välj sedan en hustillverkare med gott rykte som kan leverera den bästa lösningen för dina behov och önskemål.
Bäst planlösning för ditt fritidshus
När du har möjlighet att bygga om ditt fritidshus ska du satsa på lösningar som passar både dina egna framtida behov och tänka på hur du kan maximera ytan och sannolikt öka fritidshuset värde.
I en semesterbostad eller fritidshus ska man satsa på öppen planlösning, då ingen vill stå själv i köket och laga mat när alla andra är i vardagsrummet. Ett öppet utrymme för matlagning, middagar och umgänge garanterar många sociala stunder, vilket ju är vad semestern ska handla om. Detta är även ett bra sätt att göra det mesta av sommarens ljusa kvällar.
När du bygger om ditt fritidshus är det klokt att satsa på så många alternativa sovplatser som möjligt. Förutom sovrummet eller sovrummen gör du rätt i att investera i en bra bäddsoffa eller möjligtvis att bygga ett loft i barnens rum, för att kunna ha flera gäster på besök samtidigt.
När du ändå bygger om ditt fritidshus får du inte glömma bort utrymmet utomhus. På semestern vill man göra det mesta av utelivet och middagar utomhus i sommarvärmen. Du behöver inte ansöka om bygglov för att bygga en altan som inte sträcker sig mer än 3,6 meter från bostadshuset. Är altanen i marknivå finns få restriktioner för hur stor fritidshusets altan får vara. Att investera i kvalitetslösningar för fritidshusets tomt är ett säkert sätt att öka dess värde. Fundera över om du vill glasa in en uteplats eller bygga ett uterum för att kunna njuta av sommaren längre. Har du ingen möjlighet att skaffa en uteplats i anslutning till ditt fritidshus kan du använda dig av alternativ genom attefallshus som placeras på en annan plats på tomten. Du kan till exempel bygga attefallshuset som ett växthus eller ett väl isolerat uterum i glas som du kan använda för luncher och middagar till och med under hösten och våren.
Kom bara ihåg att kontrollera om du behöver strandskyddsdispens om du bor i närheten av vatten.
Att fritidshuset har ett väl utrustat kök är viktigt för många, då semestern är en tid när man har tid att njuta av matlagningen tillsammans och en tid att laga mat för gäster. Om du inte planerar att utnyttja ditt fritidshus året runt eller under längre perioder räcker förstås ett mindre kök, kanske till och med med gasolspis om budgeten inte räcker för att ansluta till elnätet. Gör ändå det mesta av utrymmet som finns och se till att tillräckliga arbetsytor finns för att göra tiden som spenderas i köket till en social stund där alla får plats och kan hjälpas åt.
När det är dags att möblera ditt fritidshus ska du tänka hållbart, inte bara med tanke på miljön men med tanke på att transporten till ett fritidshus ofta är mer krävande, samt att möblerna kanske utsätts för sol och väder, samt blöta badkläder, på ett annat sätt. Välj så bekväma möbler som möjligt, för är det någon gång man vill sova riktigt gott eller mysa ner i en bekväm soffa med en bok, så är det på semestern.
Går det att tjäna pengar på ett fritidshus? För att tjäna pengar på ett nybyggt fritidshus måste du först kontrollera vilka rättigheter du har att hyra ut ditt fritidshus och sedan bestämma dig för hur ofta du själv vill nyttja fritidshuset och hur ofta du kan tänka dig att hyra ut fritidshuset. Vilka säsonger kan du tänka dig att hyra ut fritidshuset? Är ditt fritidshus en skidstuga är högsäsong förstås jullov och sportlov, medan en stuga i skärgården lockar flest gäster under sommarens semester. Kan du tänka dig att hyra ut ditt fritidshus under högsäsong kan du förstås få in mer pengar och snabbare täcka dina kostnader för bygget och driftskostnaderna. Om du bara räknar med att hyra ut fritidshuset under några veckor om året kan det ta lång tid innan du faktiskt tjänar på affären, men du kan iallafall täcka hela eller en del av dina kostnader för driften varje år.
Vill du bygga ett fritidshus för att hyra ut är det bäst att göra en kalkyl där du räknar på hur mycket liknande bostäder i området hyrs ut för och vad er önskade och realistiska beläggningsgrad är. Räkna sedan på kostnaden för att bygga fritidshuset samt vad det kommer kosta i drift.
Du får bygga ett fritidshus som komplementbyggnad på en tomt där det redan finns en bostad, men detta fritidshus måste uppfylla reglerna för ett attefallshus gällande storlek och höjd. Ett fritidshus som komplementbostad får maximalt vara 30 kvadratmeter i byggnadsyta och maximalt fyra meter högt från marknivån till yttertakets högsta punkt.
Du får även göra en tillbyggnad på maximalt 15 kvadratmeter på en redan befintlig bostad utan bygglov och trots att du inte har någon byggrätt kvar på fastigheten. Detta kan göra att du får plats med ytterligare ett sovrum på fritidshuset, en bastu, ett uterum eller ett nytt badrum.
Här gäller det att kontrollera om din fastighet har någon byggrätt kvar. Kontrollera detta genom att titta på detaljplanen. Bor du utanför detaljplanerat område behöver du kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun för att få reda på vad som gäller just i ditt fall.
Vad kostar ett bygglov för fritidshus?
Kostnaden för bygglov varierar beroende på var du bor och hur stort du vill bygga, räkna vanligtvis med att ett bygglov för fritidshus kostar minst 30 000 kr. Ett bygglov för en tillbyggnad kostar vanligtvis från 10 000 kr och upp.
Vilka dokument krävs för bygglov när jag ska bygga fritidshus?
Du behöver lämna in planritning, sektionsritning, fasadritning, situationsplan, markplaneringsritning samt en projektbeskrivning och teknisk beskrivning för att du ska kunna få bygglov för ditt fritidshus. Ibland kan även det tekniska samrådet kräva dokument som energideklaration, elritning, dagvattenritning, vvs-ritning, konstruktionsritning, och branddokumentation.
Väljer du ett nyckelfärdigt fritidshus från en hustillverkare som erbjuder helhetslösningar kan hustillverkaren eller husleverantören ibland hjälpa till med stegen mot bygglov och startbesked.
När du vill bygga ett fritidshus är det klokt att ta kontakt med en arkitekt och kunnig fackman som kan hjälpa dig gällande krav och regler. Kraven för att bygga ett fritidshus är lägre när det kommer till tillgänglighet och energi i jämförelse med en typisk villa.
I många länder, inklusive våra grannländer Norge och Danmark, finns något som kallas boplikt, som förbjuder året runt-boende i fritidshus. I Sverige har vi tillåtelse att göra om ett fritidsboende till vårt permanenta boende, vilket är intressant till exempel för många pensionärer som flyttar ut på landet. Idag ses även en utflyttning från storstadsområdena mot landsbygden bland unga par och familjer, mycket på grund av de mer fördelaktiga priserna på landet men även då man längtar efter att komma närmare naturen.
Vad din anledning än är, finns det alltså möjlighet att flytta permanent till ett fritidshus eller göra om sommarstugan till ett lämpligt vinterboende.
Även i dessa fall bör du börja genom att kontrollera detaljplanen och marken för att se vilka möjligheter som finns till att bygga ut. Kom ihåg att du är tillåten en tillbyggnad på 15 kvadratmeter även om den strider mot detaljplanen. Du är även tillåten att bygga en altan i markhöjd.
Föredrar du har du förstås rätt att bygga ett attefallshus för boende på maximalt 30 kvadratmeter på tomten, men bor du nära sjö eller hav kan det finnas undantag och du kan behöva söka strandskyddsdispens.
När du vet vilka möjligheter du har på tomten är det dags att kontrollera elen och isolering i fritidshuset. Behövs ytterligare isolering av väggar och tak? Vilka sorts fönster är installerade i fritidshuset?
Även värmesystem och gamla varmvattenberedare kan behöva bytas ut för att göra fritidshuset mer energieffektivt samt uppfylla energikrav. Låt någon kunnig kontrollera ventilationen för att undvika fuktskador när fritidshuset även ska värmas upp vintertid.
Ett fritidshus är ofta byggt med en lägre standard än ett hus för permanent boende, men erbjuder istället andra fördelar som lägre pris i inköp, större möjligheter till vinst om man får lov att bygga om fritidshuset till ett året runt-hem, samt en närhet till natur och hav.
Först och främst bör du tänka på läget, var du ska ställa ditt nyckelfärdiga fritidshus, om du inte redan har en tomt. Kostnaden för en tomt kan ibland vara lika hög som markarbetet och huset, varför du bör kontrollera priser i området där du vill bygga ditt fritidshus i ett tidigt stadie av planeringen. Fundera över hur långt du orkar åka för att enkelt kunna nyttja och njuta av ditt fritidshus. Idag kanske inte fem timmar i bil känns som särskilt lång tid, men med två unga barn, eller då man gjort resan för tjugonde gången, kanske det inte känns lika roligt att sätta sig i bilen. Att transportera material till bygget och sedan möbler kan också kännas övermäktigt om tomten ligger mycket långt bort, eller kanske svåråtkomligt till. Tänk därför praktiskt, gärna inom två timmar med bil eller tre timmar med tåg. Fundera också över läget under säsongen då vädret kan göra vägarna svåra att köra på. Utmärkt är om fritidshuset går att nå med andra transportmedel förstås, som båt eller buss.
Välj varken tomt eller fritidshus endast baserat på priset. Är tomten billig kanske den kräver så mycket markarbete för att skapa grunden, samt dragning av vatten och el, att slutnotan ändå blir dyrare och processen betydligt längre än om du valt en dyrare tomt. Ett billigt nyckelfärdigt fritidshus kanske inte kommer med den isolering och de material som du önskar, vilket gör en mängd tillval nödvändigt och gör att slutsumman blir högre än ett dyrare fritidshus av bättre kvalitet.
Sannolikt är att du kommer behöva hjälp av hantverkare någon gång under processen då du konstruerar ditt fritidshus, ofta behöver du hjälp av en snickare, rörmokare och elektriker. Tänk då på kostnaderna för att få hantverkaren du behöver till platsen, om ditt hus ligger mycket avsides kan detta bli kostbart.
Kontrollera noga vad som menas med nyckelfärdigt. Väldigt ofta betyder inte nyckelfärdigt att det ingår markarbete när du köper ett nyckelfärdigt fritidshus, ibland ingår leverans men byggnaden kommer ofta i moduler som behövs byggas ihop, vilket kan ta flera veckor. Skriv inte på något utan utomstående juridisk hjälp som går igenom kontraktet och förklarar för er exakt vad avtalet med hustillverkaren innebär.
Detta beror på hur kunnig hantverkare du är själv, hur mycket tid du är redo att lägga ner eller om du tänker anlita en hantverkare, samt hur originellt fritidshus du tänker dig. Ofta blir det dyrare för en privatperson att köpa ett fritidshus i lösvirke, då byggföretagen köper i bulk och får rabatterade priser, varför byggsatser kan vara värt att titta på. Nyckelfärdigt är förstås bäst för den som inte är duktig på att bygga själv, men även om du planerar att bygga ditt fritidshus själv så glöm inte bort att räkna med din egen tid som en kostnad. Hittar du inget nyckelfärdigt fritidshus som passar just din tomt eller dina behov kan förstås lösvirke och hjälp av en arkitekt och en kunnig hantverkare vara den bästa lösningen.
Nej, boverkets regler vad gäller energi och handikappanpassning gäller endast bostäder som är avsedda för permanent boende, alltså behöver du inte handikappanpassa ett fritidsboende som du inte ska bo året runt i.
Däremot kan det vara klokt att tänka långsiktigt och uppfylla boverkets alla krav om du ändå bygger nytt fritidshus eller gör en större renovering av din nuvarande sommarstuga, då dina behov i framtiden kanske förändras.
Önskar du så småningom flytta till ditt fritidshus permanent blir detta en mycket enklare process om kraven är uppfyllda från början. Tänk även på att barnen kanske så småningom tar över fritidshuset, eller att det säljs till en spekulant som vill använda det för året runt-boende. Då kan försäljningspriset bli högre om boverkets krav på energi och tillgänglighet redan är uppfyllda.
Ett fritidsboende som är billigt i drift är först och främst väl isolerat, och har en väl isolerad bottenplatta (t.ex. betong med cellplast som är 20 centimeter tjock) samt isolerglas i fönster och kvalitetsdörrar. Genom att investera mer i att göra fritidshuset energisnålt kan du så småningom spara på uppvärmningskostnader om du planerar att nyttja huset under vintern.
På sommaren kan du satsa på solceller och utomhusdusch med soluppvärmt vatten (detta går både bra att bygga själv om man är händigt lagd eller genom att köpa färdiga lösningar). Vill du eller kan du inte ansluta fritidshuset till elnätet kan du även värma huset med gasolvärmare, men om vintern krävs förstås el, samt gärna en kamin och luftvärmepump.
Du kan förstås installera golvvärme i fritidshuset, men var medveten om kostnaden för installation om du planerar att installera vattenburen golvvärme i hela huset. Tänk också på att vattenburen golvvärme kan frysa om det inte används under vinterhalvåret, varför denna lösning är bäst för fritidshus som även används vintertid. Annars kan du satsa på elburen golvvärme, till exempel om du har en inglasad veranda eller ett isolerat uterum. Då kan slingor under betongplattor bli ett skönt tillskott under kyliga sommarkvällar.