Förbered huset inför hösten

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Efter en sommar med mycket utomhusvistelse kan det kännas jobbigt att börja packa ihop inför hösten. Men struntar du i det kommer grillen att börja rosta, växterna dö och krukorna frysa fast i gräsmattan. Här tipsar vi om vad som är bra att göra inför hösten.

Städa och plocka undan

Under sommaren har många av oss haft utemöbler, grill och trädgårdsredskap ute. Det är dags att plocka undan dem igen. Det är bra att även passa på att rengöra möbler och redskap så att de är fräscha att använda när säsongen drar igång igen nästa år. Andra saker som är bra att göra i ordning:

  • Stuprännor. Se till att rensa husets stuprännor från gamla löv. Ett tips är att köpa lövsilar som du sätter fast på stuprören, då ramlar inte löven ner och det är enklare att städa. Är dina stuprännor gamla? Då bör du även passa på att kontrollera fallet. Det ska vara minst 2 – 3 millimeter per meter för att fungera optimalt.
  • Gräsmattan. Klipp gräsmattan en sista gång och se till att rengöra gräsklipparen innan du ställer in den för förvaring.
  • Dränering. Förutom att rensa stuprännorna bör du kontrollera att husets dränerings- och avloppsbrunnar är rengjorda. Ligger det fullt av löv och skräp i dräneringssystemet kommer det inte klara av smältsnön som kommer längre fram.
  • Vattenslang. Stäng av och töm vattnet till trädgårdsslangar och utekök så att sakerna inte fryser sönder under vintern.

Värmesystem

Under sommaren har många av oss sänkt inomhustemperaturen och sparat en slant i uppvärmningskostnader. Men nu när hösten är på intågande är det dags att se över värmesystemet igen. Kanske behöver du höja temperaturen? Ett annat tips är att kontrollera elementen, behöver de luftas? Om du har en sommarstuga eller fritidshus bör du även kontrollera uppvärmningen där. Värmen bör inte stängas av helt och hållet utan ligga på minst 10 grader. Genom att ha lite värme på ser du till att vattenledningarna inte fryser sönder. Vissa stänger av värmen helt och hållet i fritidshuset. Men det är viktigt att i så fall stänga av vattnet, tömma hela vattensystemet och även hälla i frysskyddsmedel i toalettstolar, vaskar, tvättställ och golvbrunnar.

Ska du använda braskaminen under hösten och vintern är det även bra att kontrollera att den fungerar felfritt, till exempel genom att boka in sotning (om du inte nyligen haft sotaren på besök). Något som också kommer bli mer bekvämt under hösten är om du förberett veden innan. Under sommaren torkar veden snabbare och bör då plockas in.

Inför hösten är det även bra att kontrollera att värmepumpen fungerar felfritt. Den bör genomgå service och underhåll kontinuerligt.

Tak och fasad

Det är betydligt säkrare och enklare att klättra upp på taket under sommarhalvåret än mitt i vintern. Passa därför på att göra din årliga kontroll av takpannorna innan hösten kommer. Då hinner du upptäcka skador, mosspåväxt och andra problem som behöver åtgärdas. Gå runt och inspektera huset för att kontrollera ytterväggarna och tätningen runt fönster och dörrar. Olika fasadmaterial kräver olika mycket underhåll. Har du träpanel kanske vissa plankor behöver bytas ut.

Förutom väggar och tak bör du även kontrollera vindskivorna. Om dessa börjar spricka riskerar regnvatten eller smältsnö att leta sig in i takkonstruktionen. Takskivorna är mer utsatta än den övriga panelen och bör målas om oftare för att hålla ett gott skick.

Vanliga frågor och svar

Gå en husrond och kontrollera taket (takpannorna och takpappen), stuprännorna och panelen. Stäng även av vattnet som används utomhus och töm vattnet som finns i trädgårdsslangen. Plocka undan utemöbler och växter som inte tål kyla.

Temperaturen bör vara cirka 10 grader, då blir inte luften för fuktig och ingenting riskerar att frysa sönder. Om du ska stänga av värmen helt och hållet är det viktigt att vattensystemet är tömt och avstängt samt att du häller i frysskyddsmedel i toalettstol, handfat och golvbrunnar. Låt även innerdörrar stå öppna för att förbättra luftcirkulationen.

Det är lätt hänt att glömma att tömma vatten från trädgårdsslangen och vattensystemet. Det är också lätt att glömma att inspektera taket och laga eventuellt trasiga takpannor eller trä i panelen.