grund

Gratis offert på Husgrund i Ockelbo kommun

Planerar du att bygga hus? Ofta behöver marken förberedas på något sätt. BYGG.se har 5 Husgrund i Ockelbo länsexperter i vårt system, redo för att ta emot din offertförfrågan.

Hur fungerar det?

Beskriv din förfrågan

Beskriv vad du behöver hjälp med så detaljerat som möjligt.

Förfrågan matchas

Vi granskar din förfrågan och matchar den mot rätt husgrund i Ockelbo.

Jämför offerter

Snart får du prisförslag från husgrund i Ockelbo – jämför offerterna.

Det finns många företag som kan anlägga en grund. Den vanligaste typen av husgrund är en gjuten betongplatta. Själva gjutningen kan ett gjutningsföretag hjälpa till med, men innan dess måste marken förberedas. Ofta behöver du ta hjälp av både ett grävföretag, en snickare och ett gjutningsföretag. Det finns dock även företag som erbjuder totalentreprenad och som då tar hand om allt som med arbetet av husgrunden att göra. Det finns olika typer av grunder:

  • Betongplatta. En gjuten betongplatta är den vanligaste grunden för ett hus. Betongplattan är mycket stabil och relativt billig. Dock krävs de rätta förutsättningarna för att ens kunna gjuta betongplatta. Marken måste vara helt fast och plan. Det får heller inte finnas en berggrund direkt under plattan. En nackdel med betong är att materialet är kallt vilket kan göra att innergolven känns kalla. Därför är det vanligt att värmeslingor läggs in vid gjutningen av betongplattan.
  • Källargrund. En stor fördel med källargrund är att grunden ger ett extra utrymme som kan användas som ett förråd, garage eller som extra rum. Källargrunden har full takhöjd och leder vanligtvis upp till huset via en trappa. Den största nackdelen med källargrunder är att det kan komma in fukt eftersom grunden ligger under marknivå. Det innebär att kraven för dränering är höga. Dessutom är det svårt att skapa torr luft i ett källarutrymme.
  • Torpargrund. Torpargrunder byggs i regel inte idag, istället bygger man krypgrunder. De bägge grunderna har stora likheter. Torpargrunden byggs på marknivå men skapar ändå ett utrymme under huset. Tanken var att få upp huset från marken och själva idén är god. Men om inte torpargrunden är ordentligt isolerad finns stora risker för fuktskador.
  • Krypgrund. Krypgrunden är nutidens torpargrund. Den byggs i princip på samma sätt som torpargrunden men med en stor skillnad: golvbjälklaget är betydligt mer välisolerat. Att bjälklaget är isolerat är bra men kan samtidigt innebära en risk eftersom krypgrunden är kall stora delar av året. Detta gör att det lättare kan komma in i fukt, särskilt under sommaren då den varma luften ventileras in i grunden. Mötet mellan den kalla och varma luften kan orsaka kondens.

Det finns alltså flera typer av husgrunder, så hur vet du vilken grund du ska välja? Beroende på vilken typ av hus du ska bygga kan olika alternativ vara passande. Det är bra att ställa frågor som:

  • Vem är hustillverkaren? Om du köper ett färdigt hus kan husförsäljaren ofta ge råd om vilken husgrund passar bäst. Olika hustyper passar olika bra med vissa grunder.
  • Vill du ha en grund med bjälklag? Praktiskt om du vill ha ett förvaringsutrymme under huset.
  • Hur kommer fasaden se ut? Är fuktsäkerheten bra och hur välisolerad är fasaden? Sådant påverkar i hög grad hur fuktrisken ser ut.
  • Var ligger tomten? Beroende på markförhållandena kan olika grunder vara mer eller mindre passande.
  • Hur stor är budgeten? Olika husgrunder kostar olika mycket, även storleken påverkar såklart totalkostnaden.

Anlita företag som gör husgrunder

Även om du anlitat totalentreprenad för ditt husbygge brukar inte grunden ingå i priset. Då behöver du själv hitta ett företag som anlägger grunden. Det finns flera skickliga och erfarna företag runtom i landet, men innan du anlitar ett företag bör du kontrollera vissa saker:

  • F-skatt. Kontrollera att företaget har F-skatt, det betyder att företaget är registrerat hos Skatteverket.
  • Anmärkningar. Hos Kronofogden kan du kontrollera om företaget har några tidigare betalningsanmärkningar eller har gått i konkurs.
  • Svarta listan. Kontrollera att företaget inte finns med på Råd & Röns Svarta lista (företag som inte följer Allmänna reklamationsnämndens beslut vid tvister).
  • Försäkringar. Företaget bör ha vissa försäkringar, bland annat en allrisk- och ansvarsförsäkring.
  • Referenser. Ett bra sätt att bilda dig en uppfattning om företaget är att begära referenser samt läsa omdömen om tidigare uppdrag.
  • Avtal. När du hittat ett företag du vill anlita bör du vara noggrann med att skriva ett avtal som tydligt talar om vad som ska ingå. Här ska bland annat prisuppgifter, sluttid, projektets omfattning (exakt vad som ska göras) samt vad som inte ingår tydligt finnas med.

Ockelbo - En liten kommun i Gästrikland

Ockelbo är en mindre kommun belägen i Gävleborgs län, i landskapet Gästrikland. Kommunen har en total befolkning på cirka 5 745 invånare. Centralorten Ockelbo, som också är kommunens största tätort, har omkring 2 900 invånare.

Geografiskt läge och angränsande områden

Ockelbo ligger strategiskt placerat i norra Gästrikland, cirka 30 km norr om Sandviken och 60 km söder om Bollnäs. Kommunen gränsar till flera andra kommuner i Gävleborgs län, men de närmaste större städerna är Gävle och Sandviken. Ockelbo ligger utmed länsväg 272 och har även en järnvägsstation längs Norra stambanan, vilket ger goda kommunikationsmöjligheter.

Boendeformer och bebyggelse

Bebyggelsen i Ockelbo kommun är varierad, men präglas till stor del av landsbygdskaraktär. I centralorten Ockelbo finns en blandning av enfamiljshus, radhus och mindre flerfamiljshus. Utanför tätorten dominerar villor och gårdar. Kommunen har en relativt låg befolkningstäthet på cirka 5,4 invånare per kvadratkilometer, vilket återspeglar den glesa bebyggelsestrukturen.

Näringsliv och sysselsättning

Historiskt sett har järnhantering varit en viktig näring i Ockelbo, med Wij järnbruk som ett betydande centrum. Idag har näringslivet diversifierats, men småföretagande och jord- och skogsbruk spelar fortfarande en viktig roll. Kommunen är också känd för sin basketverksamhet och årliga marknader.

Natur och friluftsliv

Ockelbo kommun erbjuder rika möjligheter till friluftsliv och naturupplevelser. Området präglas av skogar, sjöar och vattendrag, vilket skapar goda förutsättningar för aktiviteter som fiske, vandring och skidåkning. Wij Trädgårdar, med sina vackra rosodlingar, är en populär besöksattraktion.

Sammanfattningsvis är Ockelbo en liten kommun med lantlig prägel, där närheten till naturen och det aktiva föreningslivet bidrar till ortens karaktär. Trots sin begränsade storlek har Ockelbo gjort sig känt genom bland annat framgångsrik idrott och som hemort för prins Daniel.

Utnyttjat rotavdrag under 2013-2024

År Rotavdrag Ockelbo kommun (kr)
2024 6731930
2023 5465727
2022 5584006
2021 6422436
2020 6899245
2019 6089875
2018 5553132
2017 4654878
2016 4345272
2015 11221659
2014 9909828
2013 9193415

Utnyttjat rutavdrag under 2013-2024

År Rutavdrag Ockelbo kommun (kr)
2024 2396737
2023 2228003
2022 2137621
2021 2179394
2020 2070069
2019 1373611
2018 1387019
2017 1276140
2016 921313
2015 1063158
2014 1042666
2013 921798
Hitta din lokala expert

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 97 246 experter
  • Finns i hela landet
  • Gratis offertförfrågan
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Digitala avtal
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
Gratis offert
Gratis offerttjänst

Husgrund baserat på ort