3 gräsklippare som underlättar i sommar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

När våren och sommaren äntligen kommer börjar trädgården att växa. En explosion av grönska, ogräs och bladverk tycks skjuta upp från marken. För att enklare ta hand om trädgården utan att slita ut dig finns det några gräsklippare värda att investera i.

Olika typer av gräsklippare

Om du har en trädgård med gräsmatta är en riktigt bra gräsklippare ett måste. Det finns olika typer, bland annat traditionella gräsklippare som du skjuter framför dig, smidiga robotgräsklippare och kraftfulla åkgräsklippare. Vilken som passar dig bäst beror på hur stor trädgård du har samt hur kuperad den är.

 • Handgräsklippare. Den traditionella gräsklipparen finns i många prisklasser och är den absolut vanligaste modellen. Den är lätt att använda och fungerar för olika typer av gräsmattor. I kuperad terräng är det lätt att ta sig fram. Nackdelen är att det snabbt kan bli fysiskt ansträngande att klippa med en vanlig gräsklippare, särskilt om du har en stor gräsmatta.
 • Robotgräsklippare. Robotgräsklipparen har varit populär i många år och ännu mer på sistone eftersom priserna sjunkit en hel del. Fördelen med robotgräsklipparen är att du själv slipper klippa gräset. Istället åker gräsklipparen runt dag som natt och laddar sig själv när den behöver det. Idag finns det högpresterande robotgräsklippare av hög kvalitet från cirka 6 000 kronor. Nackdelen med robotgräsklippare är att den kräver viss förberedelse eftersom du behöver gräva ner en styrtråd i gräsmattan först.
 • Åkgräsklippare. Har du en riktigt stor tomt och vill kunna klippa gräset snabbt, smidigt och smärtfritt är det åkgräsklipparen du ska välja. Den är utformad som ett litet fordon som du kör med en gaspedal. Det finns många varianter, storlekar och prisklasser. Nackdelen med åkgräsklipparen är att den kostar betydligt mer än andra typer av gräsklippare.

Det finns för- och nackdelar med samtliga gräsklippare. Den handhållna gräsklipparen är ofta kraftfull och ger lång klipptid per tankning. Nackdelen är att den ofta har hög bullernivå, kräver mer underhåll än andra typer och vibrerar mycket, vilket kan vara tröttsamt för händer och armar.

Robotgräsklipparen har en självklar fördel – den klipper gräset åt dig. Du behöver inte ens hålla koll på när batteriet är slut, den märker det själv och åker till sitt bås för att ladda. Det går även att programmera robotgräsklipparen så att den klipper under vissa tider eller dagar. En annan fördel är att den är tyst, det hörs nästan ingenting när den klipper. Nackdelen med robotgräsklipparen är att den är dyrare, det tar längre tid att klippa gräset och gräset får inte vara för högt.

Fördelen med åkgräsklippare är att du kan klippa gräset utan att trötta ut dig. Du kör den som en liten bil. Har du en väldigt stor gräsmatta finns det stora fördelar med att välja en åkgräsklippare eftersom arbetet går snabbare och smidigare. Nackdelen är att de är stora och kan ha svårt att komma åt överallt, särskilt på trängre utrymmen. I branta backar kan det också vara svårt att manövrera åkgräsklipparen och det har förekommit olyckor där föraren har hamnat under fordonet och skadats.

3 tips på gräsklippare

1.     Åkgräsklippare Minirider från MTD

 • Pris: 12 995 kronor
 • Vikt: 111 kilo
 • Mått: 1 620 millimeter (längd) 860 millimeter (bredd) 800 millimeter (höjd)
 • Egenskaper: En kompakt och effektiv åkgräsklippare med 60 centimeter klippbredd. Utrustningsbart sidoutkast för mulchkit (uppsamlare). Åkgräsklipparen drivs av en Briggs & Stratton-motor med elstart. Fördelen med Minirider är att maskinen är kompakt vilket gör det enkelt att ta sig fram även i trånga passager. Dessutom har åkgräsklipparen en mycket snäv svängradie på 46 centimeter vilket gör det enkelt att parera buskar och träd. Det går att ställa in hastigheten så att du slipper hålla nere pedalen.

Köp här

2.     Robotgräsklippare SILENO från Gardena

 • Pris: 7 998 kronor
 • Vikt: 6,1 kilo
 • Mått: 520 millimeter (längd) 340 millimeter (bredd) 220 millimeter (höjd)
 • Egenskaper: En effektiv och tystgående (57 dB) robotgräsklippare med kapacitet att klippa 250 kvadratmeter. Maskinen har en klippbredd på 16 centimeter. Robotgräsklipparen är utrustad med SensorControl vilket innebär att maskinen känner av hur ofta den behöver klippa gräset. Den ställer även in rätt frekvens beroende på gräsets tillväxt. Genom sensorn kan robotgräsklipparen även känna av om det är frost ute och pausar då. Den fungerar i viss kupering (lutningar upp till 25 %).

Köp här

3.     Handgräsklippare Premium från Texas

Pris: 3 395 kronor

Vikt: 32 kilo

Egenskaper: En kraftfull och kompakt handgräsklippare från Texas med inbyggd uppsamlingsbox för gräsklippet. Uppsamlaren rymmer 60 liter och töms enkelt när du är färdig. Gräsklipparen kan enkelt justeras för att klippa allt från 25 millimeter till 75 millimeter och den har en skärbredd på 46 centimeter. En fördel med den här gräsklipparen är att den har tre hjul istället för fyra. Framhjulet kan låsas när du endast kör rakt fram, men det går även att ställa in det i flexibelt läge. Då kan du svänga runt buskar och rabatter.

Köp här

Vanliga frågor och svar

De vanligaste typerna är vanlig gräsklippare (som man puttar framför sig), robotgräsklippare och åkgräsklippare. Vilken som är bäst beror helt och hållet på hur tomten ser ut och hur mycket du vill betala. Om du har en liten gräsmatta räcker det ofta med en helt vanlig gräsklippare, de är i regel billigare än övriga alternativ. Om du inte vill klippa gräset själv är robotgräsklipparen det självklara valet. Åkgräsklippare passar bra för stora gräsmattor där du snabbt och utan att behöva anstränga dig kan klippa gräset.

Det kan bero på flera saker, bland annat att knivarna är slöa eller att det kommit in gräs eller smuts i klippdäcket. Det kan vara bra att öppna gräsklipparen och rengöra den ordentligt. Ibland fastnar det klumpar av gräs eller grenar som sätter igen maskineriet.