ANNONS

Belysning – lär dig mer om skyddsklassning, lumen och watt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Har du någonsin stått i lampaffären och funderat på vad max watt för en LED-lampa är? Eller vilken glödlampa du ska välja till din badrumsbelysning? Här går vi igenom skillnaden mellan volt, watt och ampere och vad du ska tänka på när du köper belysning.

Volt, ampere och watt

Spänning, effekt och ström kan verka vara samma sak, men det stämmer inte.

  • Volt. Volt är måttenheten för potential elektrisk spänning. De flesta eluttagen i Sverige har en elektrisk spänning på 230 volt, vilket innebär hur stort spänningstrycket är när något är anslutet i uttaget. Finns det 230 volt spänning i huset innebär det alltså att 230 volt finns tillgängligt till den anslutna elektriska utrustningen. I USA är spänningen 110 volt. Använder du en amerikansk apparat i ett svenskt eluttag är risken stor att den går sönder eftersom vår spänning är mer än dubbelt så hög. Enkelt förklarat kan man säga att spänning är skillnaden i laddning mellan pluspol och minuspol. Om du föreställer dig ett vanligt AA-batteri så finns det en sida med ett plustecken och en sida med minustecken. Sidan med minus är minuspolen och den med plus är pluspolen. I minuspolen finns det ett överskott av elektroder och i pluspolen finns det ett underskott. Detta gör att det uppstår en spänning. Spänningen avgör batteriets förmåga att driva fram elektroder i strömkretsen. Ju högre spänning, desto mer ström.
  • Ampere. Ampere är måttenheten för ström. I ett vanligt AA-batteri flödar elektroderna från minuspolen till pluspolen. Ju fler elektroder som passerar från minuspol till pluspol, desto mer strömstyrka (ampere).
  • Watt. Watt är måttenheten för effekt. På elektriska apparater står det ofta hur stor effekt de har. När du köper glödlampor står det exempelvis hur många watt de har (till exempel 40W). När du kopplar in en brödrost till ett eluttag leds ström genom sladden och när den väl når brödrosten har effekt uppnåtts. Effekten är watt.

Om du vet hur många ampere och volt någonting har kan du även beräkna hur många watt. Du multiplicerar bara amperen med volten, exempelvis 16 ampere x 230 volt = 3 680 watt.

Ett enklare sätt att förklara de olika begreppen är att jämföra måttenheterna med en vattenslang. Strömmen (ampere) är samma som mängden vattenflöde genom vattenslangen. Spänningen (volt) är trycket i vattenslangen och hastigheten vattnet leds fram i vattenslangen kan liknas med effekten (watt).

Lumen

Lumen är måttenhet för ljusflöde i LED-lampor. När man slutade tillverka de gamla glödlamporna och LED-lamporna tog över, ändrades samtidigt måttenheten för ljusflödet. I glödlampor anges styrkan i watt, men i LED-lampor anges det i lumen. LED-belysning fungerar lite annorlunda än traditionella glödlampor. I glödlampor bildas ljusflödet genom glödtrådar medan LED-lampor alstrar ljus genom halvledardioder. Namnet LED står för Light Emitting Diodes, vilket kan översättas till lysdiod.

Konvertera lumen till watt för olika ljuskällor

Typ av lampa200 – 300 lumen300 – 500 lumen500 – 700 lumen700 – 1 000 lumen1 000 – 1 250 lumen1 250 – 2 000 lumen
Glödlampa25 – 30 watt40 watt60 watt75 watt120 watt150 – 250 watt
Halogenlampa18 – 25 watt35 watt50 watt65 watt100 watt125 watt
Kompaktlysrör5 – 6 watt8 watt11 watt15 watt20 watt20 – 33 watt
LED-lampa2 – 4 watt3 – 5 watt5 – 7 watt8 – 10 watt10 – 13 watt13 – 20 watt

LED-lampor eller glödlampor?

Idag har de flesta bytt ut sina glödlampor till LED-lampor. LED-lampor har stora fördelar gentemot glödlampor:

  • Lägre energiförbrukning. Genom att byta ut en glödlampa till en LED-lampa kan du spara upp till 80 % i energibesparing.
  • Inga skadliga ämnen som bly eller kvicksilver. Till skillnad från gamla glödlampor som innehåller en liten del bly och traditionella lysrör som innehåller kvicksilver.
  • Längre livslängd. LED-lampor håller upp till 15 000 timmar, vilket är betydligt mer än glödlampans motsvarande livslängd på 1 000 timmar.

Välj rätt färg på lampan – Kelvin  

Förr i tiden när man använde glödlampor var det enkelt att se hur mycket ljus glödlampan gav ifrån sig samt hur mycket elektricitet den förbrukade – det angavs i watt. En LED-lampa går inte att läsa av på samma sätt. Istället anges ljusflödet i lumen. En glödlampa på 40 watt är en motsvarande LED-lampa på 470 lumen. Det finns ytterligare något att tänka på när du väljer lampor: färgtemperaturen. Vill du ha en kall eller varm belysning? Temperaturen anges i något som kallas för kelvin (K). Ett stearinljus har cirka 1 700 kelvin, vilket ger ett rödgult sken.

Ju högre kelvintal en lampa har, desto kallare (blåare) sken avger den. Ett lägre kelvintal innebär att lampan avger ett varmare ljus.

  • Kallt ljussken: 5 000 K
  • Varmt ljussken: 2 700 – 3 000 K
  • Neutralt ljussken: 4 000 K

Skyddsklassning för belysning

När du ska köpa lampor till våtrum är det viktigt att du kontrollerar lampans skyddsklassning, eller IP-klassning. Det finns olika IP-klasser och de betyder olika saker. IP-klassning består alltid av två siffror, varav den första står för lampans förmåga att motstå fasta föremål, exempelvis damm. Den andra siffran står för lampans förmåga att motstå vatten.

  • IP20: Oskyddad
  • IP21: Droppsäker
  • IP23: Regnavstötande
  • IP44: Skölj- och sprutsäker
  • IP45: Spolsäker
  • IP66: Spolsäker vid högt tryck
  • IP67: Helt vattentät

Lägsta IP-klass för badrum 44 (skölj- och sprutsäker), med undantag för lampor inuti duschen och inuti badkaret. Badkarsbelysning måste ha IP67 – helt vattentät. Om belysningen sitter minst 60 centimeter utanför duschen/badkaret, eller på minst 2,25 meters höjd, går det i vissa fall bra att använda lampor med IP21 – droppsäker.

Tips när du väljer lampor

Det kan vara svårt att välja ut rätt LED-lampa eftersom du behöver tänka på såväl ljusstyrka som temperatur. Här är några enkla riktmärken när du köper olika typer av belysning:

  • Dekorationsbelysning: Du kan skapa en varm och mysig belysning genom att välja en något svagare lampa och med varmare temperatur. Dekorationsbelysning är till exempel bordslampor och fönsterlampor. Dekorationslamporna är inte tänkta att lysa upp något särskilt utan mer fungera som en diffus och stämningshöjande belysning. Välj en lampa med lumen på 70 – 150 och cirka 2 100 – 2 500 kelvin (varmgult ljus).
  • Allmänbelysning: Det är något svårare att välja ut allmänbelysning eftersom flera saker påverkar vilken typ av lampa som behövs. Du behöver ta hänsyn till rummets storlek, antal ljuspunkter och ditt eget tycke och smak. Ett bra riktmärke är att 800 lumen och en färgtemperatur på 2 700 kelvin är tillräckligt som allmänbelysning i ett rum på 10 – 25 m2. Vill du ha ett något vitare sken väljer du kelvin på cirka 3 000.
    Arbetsbelysning: Här behöver du välja en starkare och vitare lampa för att du ska kunna hålla fokuset uppe. Kelvin 3 300 till 4 500 är lagom och gärna lumen på 800 – 1 500. Ska du köpa en vanlig läslampa där avståndet till arbetsytan är kort, räcker det ofta med 400 lumen.

Storlek på sockel

Det sista måttet du behöver ha koll på när du köper lampor är sockelns storlek. Det är själva glödlampans fot som du skruvar in i armaturen. De tre vanligaste storlekarna är:

  • E27. Stor skruvsockel med en 27 millimeter stor sockel – lämplig för lampor med 230/240 volt.
  • E14. Liten skruvsockel med en 14 millimeter stor sockel – lämplig för lampor med 230/240 volt.
  • GU10. Bajonettsockel är en sockel som består av två stift. Avståndet mellan stiften är 10 millimeter – lämplig för lampor med 230/240 volt.

Vanliga frågor och svar

Det är måttenheten för effekt. Watt står bland annat angivet på elektriska apparater för att visa hur mycket effekt de har.

Ampere är måttenheten för ström.

Du bör köpa LED-lampor istället för glödlampor, de är mer energieffektiva och har längre livslängd. En klassisk glödlampa på 40 watt motsvarar en LED-lampa med 430 – 800 lumen och med kelvin (temperaturfärg) på 2 500 – 3 000.

Klarblå himmel motsvarar cirka 10 000 kelvin och solnedgång motsvarar cirka 2 500 kelvin.