ANNONS

Bastun – årets hetaste hemmaprojekt

Myrna Whitaker Myrna Whitaker / Lästid: ~2 minuter

Fem expertknep för en lyckad hemmabastu.

Bastandet är hetare än någonsin efter Kaj vinst med ”Bara bada bastu” i Melodifestivalen. Branschorganisationen Svenskt Trä förklarar vad du ska tänka på när du bygger din egen bastu.

Redan i fjol var en bastu det populäraste inomhusprojektet bland svenska hemmafixare. Branschorganisationen Svenskt Trä förutspår att ännu fler kommer att förverkliga sin bastudröm nu, men påpekar att det finns några viktiga saker att känna till innan byggandet påbörjas.

Svenskt Trä rekommenderar att man först fokuserar på valet av virke. En bastu byggs helst med granpanel, eftersom den har låg densitet och gör att brädorna inte bränns mot huden. Byggprocessen börjar lämpligen med en golvram som man sedan ställer väggar och tak ovanpå.

Bastun utgör ett torrt utrymme så man behöver inte oroa sig för fukt, däremot betonar branschorganisationen att ventilationen är viktig. De beskriver bastun som ett rum i rummet – luft ska kunna strömma både in och ut från rummet som den står i. Tilluftsventilen placeras under aggregatet medan frånluftsventilen monteras på motsatt sida av rummet, högt upp på väggen eller i taket. Svenskt Trä poängterar också vikten av att montera dörren så att den öppnas utåt och aldrig sätta dit lås eller hasp.

Enligt Svenskt Trä är byggandet av en egen bastu ett relativt enkelt sätt att skapa extra trivsel hemma. Det krävs inga avancerade verktyg eller kunskaper och oftast inget bygglov.

Fem tips från Svenskt Trä till dig som är i bastutagen: 

  1. Gran är det behagligaste träslaget för varma ytor 
  2. Tänk på bastun som ett ”rum i rummet” 
  3. Var noga med ventilationen – det påverkar bastuupplevelsen 
  4. Tilluftsventilen ska alltid vara helt öppen och luften ska strömma från samma rum där dörren finns.  
  5. Normalt krävs inte bygglov för själva bastun men tänk på att anmäla en vedeldad bastu som installation av eldstad. 

Här kan du läsa byggbeskrivningen för bastu: byggbeskrivningar.se. Den är kostnadsfri och har tagits fram av Svenskt Trä i samarbete med bygg- och trävaruhandeln för att underlätta för hemmabyggaren.