Återvinn julgranen – 3 otippade sätt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Vi vet alla hur det känns när decembers mysiga dagar övergår i antiklimax dagarna efter jul. Den tidigare så praktfulla ädelgranen har förvandlats till en barrande ångestpinne. Men istället för att slänga ut hela granen kan du återvinna den. Här är tre sätt att göra det på.

1.     Låt julgranen bli mat

Istället för att förvandla grannskapet till en kyrkogård för julgranar kan det barrande trädet bli till välbehövlig mat till kaniner, hästar, får och getter. Om du vill donera julgranen till djurfoder ska du tänka på följande:

  • Barren. Julgranen kan inte vara alltför risig, den måste fortfarande ha några gröna och ätbara barr för att fungera som djurfoder.
  • Pyntet. Allt pynt och glitter måste tas bort – tyvärr kommer du inte undan det steget.
  • Grantypen. Eftersom odlade granar är kraftigt besprutade fungerar de inte som foder. Endast egenhuggna granar och ekologiska granar kan doneras.

2.     Låt julgranen bli ett fiskhabitat

Visste du att gamla julgranar kan bli till ett helt nytt ekosystem för fiskar? Det finns anläggningar på sjöbottnar som kallas för ris- eller julgransvassar. Att lägga gamla granar på sjöbottnar är en gammal svensk tradition som har fått ett uppsving. Det är en kostnadseffektiv åtgärd som gynnar reproduktionen av fisk. De barriga julgranarna är en perfekt plats för fiskar att lägga sin rom. Ynglen kan sedan gömma sig bland barren och grenarna och undvika att bli uppätna. Tänk på det här om du vill donera julgranen till ett fiskhabitat:

  • Vattenägarens tillstånd. Fråga din kommun, fiskevårdsföreningar eller lokala sportfiskeföreningar om de anordnar någon insamling efter jul. Utan vattenägarens tillstånd får du inte sänka ner julgranen i sjön.

3.     Låt julgranen bli till biokol och fjärrvärme

I Högdalen utanför Stockholm har man invigt en världsunik biokolsanläggning. Här kan privatpersoner lämna in trädgårdsavfall eller gamla julgranar. Avfallet förbränns sedan i ett slags urban kolmila. Biokol har många fördelar, bland annat har det mycket goda egenskaper som jordförbättringsmedel. Och eftersom biokol binder kol i marken i tusentals år är det även ett bra sätt att bromsa klimatförändringen. Högdalens anläggning generar biokol som sedan används i trädgårdar i Stockholmsområdet – exempelvis till parker och planteringar. Biokolet förbättrar tillväxten av träd och växter. När biokolet binds i marken (istället för att stiga upp i luften som koldioxid) skapas en kolsänka. Resultatet blir förbättrade jordförhållanden.

Vanliga frågor och svar

Vänj granen vid inomhustemperaturen långsamt genom att ställa den i ett kallare förråd det första dygnet. Du måste även vattna ordentligt, granar dricker flera liter vatten om dagen.

Du kan återvinna granen, till exempel donera den som djurfoder eller lämna den till en sportfiskeförening som kan använda granen till ett fiskhabitat. Om du inte har möjlighet att återvinna granen ska den lämnas till närmsta återvinningscentral.

Först och främst bör du se till att köpa en färsk gran. En del granhuggare hugger granarna redan i oktober, vilket förvisso är okej så länge det är kallt utomhus, högst noll grader. Men eftersom oktober och november ibland är varmare än så torkar tidigt huggna granar ofta ut, vilket leder till att de barrar snabbare. Förutom att välja en färsk gran är det även bra att välja en gransort som inte barrar så mycket, till exempel kungsgran. När du har tagit hem granen måste den vänja sig långsamt vid inomhustemperaturen. Ställ den i garaget något dygn eller motsvarande utrymme som är varmare än utomhus men kallare än inomhus. Kom ihåg att såga en ny snittyta och ställa granen i vatten. Spraya grenarna med kallt vatten det första dygnet – efter ett dygn kan du ta in granen. För att minska barrningen är det viktigt att du vattnar granen kontinuerligt.

Den dricker minst 1 – 2 liter vatten om dagen.