arborist

Arborist

Behöver du hjälp av en arborist? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på trädfällning. Du får även veta mer om kostnaden för att fälla träd, vilka regler som gäller och hur du själv kan såga ner träd.

Få offerter på trädfällning

Vad kostar trädfällning?

Det är svårt att säga vad trädfällning kostar eftersom det är många faktorer som påverkar priset. Till skillnad från andra hantverkartjänster som många gånger är dyrare i storstäder som Stockholm och Göteborg, baseras trädfällningspriset på:

  • Trädets storlek. Man tittar dels på trädets höjd och omkrets, dels storleken på trädkronan, tätheten i grenverket och grenarnas storlek.
  • Trädets placering. Var trädet står avgör hur enkel eller komplicerad trädfällningen blir. Om trädet står nära fastigheter, vägar eller elledningar samt om trädet har en viss lutning, kan det bli dyrare eftersom arbetet är mer riskfyllt och svårt.
  • Extratjänster. Många gånger väljer beställaren fler tjänster än enbart trädfällning, till exempel uppsamling och bortforsling av avfall samt stubbfräsning.
  • Metod. Man kan fälla träd på olika sätt, till exempel genom att kapa trädets stam med motorsåg, genom sektionskapning och klättring eller genom trädfällning med kranbil. Trädfällning med kranbil kostar oftast lite mer. Olika metoder har olika kostnader.

Ett ungefärligt pris mellan tummen och pekfingret är cirka 3 000 – 5 000 kronor för ett mellanstort träd. Men som sagt, olika firmor har olika priser. Om du ska ta bort fler än ett träd blir det ofta något billigare eftersom alla maskiner redan är på plats. Du har möjlighet att använda ROT-avdraget för trädfällning, det ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor.

Hitta lokal arborist

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 323 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta arborist
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du fäller träd

Det kan verka enkelt att fälla träd på egen tomt, det är väl bara att starta igång motorsågen? Det är faktiskt inte så lätt som det verkar med trädfällning eftersom arbetet innefattar en del risker. Om det gäller ett större träd på mer än två, tre meter bör du inte fälla det utan kunskap och tillgång till rätt redskap. Det finns en risk att trädet faller i en riktning du inte förutsett, det kan då riskera att falla över dig, andra personer, egendom eller elledningar.

När du ska fälla träd själv behöver du vissa verktyg:

  • Motorsåg
  • Bågsåg
  • Brytjärn
  • Skyddsutrustning: handskar, hörselskydd, hjälm och ögonskydd, stövlar/skor med stålhätta.

Kom ihåg att endast fälla träd om du vet att du kan utföra en säker trädfällning. Är trädet mycket högt och du behöver klättra eller använda stege, är det bättre att överlåta arbetet åt en professionell arborist.

Tips när du ska fälla träd

Kom ihåg att förbereda arbetet noggrant innan du sätter igång. Först och främst behöver du ta reda på vilken riktning som trädet ska falla i. Du bestämmer färdriktning genom att kontrollera hur vinden blåser och hur stark vindstyrka det är, hur trädet lutar, om marken lutar samt om det finns eventuella hinder du måste undvika. Trädet ska helst fällas i den riktning som det lutar åt. Kom ihåg att träd faller längre än man kan tro. För att avgöra hur långt kan du använda yxtricket.

  1. Ställ dig framför trädet.
  2. Håll en yxa med rak arm framför dig. Yxan ska hållas så att yxbladet är nedåt och skaftet uppåt.
  3. Stäng ena ögat och backa bakåt. Stanna tills toppen av yxan är jämn med trädtoppen och botten är jämn med trädets bas.
  4. Gå bakåt ytterligare några steg. Det är viktigt med lite marginal.
  5. Stopp! Hit kommer trädet att falla.

Innan du ska fälla trädet är det bra att ta bort eventuella grenar för att underlätta fällningen. Kom ihåg att aldrig hålla motorsågen över axelhöjd. Generellt sätt krävs inget marklov för trädfällning, men det förekommer undantag, särskilt inom detaljplanerat område. Ibland krävs marklov för att skydda natur- och kulturhistoriskt värdefulla miljöer.

Sälj träden!

Om du har stora och välvuxna träd som känns tråkiga att endast omvandla till ved, kan du sälja dem. Det kallas för rotpost och är virke stående på rot.

Tips när du anlitar trädfällare

Eftersom kostnaden för att anlita trädfällare är så varierande och dessutom svårt för arboristerna att sätta, behöver de flesta trädfällningsföretag åka ut till platsen för att göra en bedömning. När du ska anlita trädfällning är det därför bra att jämföra priserna. Skicka in din offertförfrågan till vår offerttjänst så matchar vi dig med flera experter. Sedan behöver du bara jämföra och välja ut en offert som passar. Du kan spara in på kostnaderna genom att utföra stubbfräsningen själv och göra dig av med avfallet. Blir det mycket virke kan du alltid klyva det fällda trädet till ved. Det tar en del tid och är lite slitsamt, men sedan har du mycket ved till vintern.

Kostnad för trädfällning

Kostnaden för att fälla träd varierar, inte bara beroende på om tjänsten utförs i Stockholm, Göteborg eller mindre städer, även beroende på vilken metod som används. Det är billigare med trädfällning än sektionsfällning. Och behöver arboristen klättra blir det också dyrare. Även om ett generellt cirkapris per träd ligger på 3 000 – 5 000 kronor, kan ett stort träd kosta upp mot 10 000 – 20 000 kronor att ta ner.

Fälla träd gratis

Det går ibland att hitta personer som utför gratis trädfällning mot ved, vilket kan vara värt att kolla.

Fälla träd – hur gör man?

Är du fast besluten att fälla träd själv? I så fall är det viktigt att du läser på om vilken teknik för trädfällning du ska använda för att såga ner träd. Satsa även på bra trädfällningsverktyg samt framförallt – bra skyddsutrustning.

När du ska ta ner ett träd med motorsåg gör du i regel två snitt med motorsågen

  • Riktskäret. Det är det första skäret du gör med motorsågen och även det som avgör i vilken riktning trädet kommer att falla. Riktskäret ska vara så pass djupt att brytmånen får en tillräcklig längd. Om det är en helt rund stam räcker det vanligtvis med ett riktskär på 15 – 20 % av den totala diametern. Riktskäret består av tre snitt: det första sågas rakt in i sidan (15 – 20 % av stammens totala diameter), nästa snitt sågar du snett ovanifrån, cirka 60 graders lutning in i det första snittet. Det tredje snittet sågar du snett underifrån (cirka 30 graders vinkel). Var försiktigt så att det sista snittet inte blir för djupt, det ska möta överskäret exakt.
  • Fällskäret. Fällskäret ska sågas parallellt med riktskäret för att säkerställa en jämn tjocklek längsmed hela brytmånen. Gäller det fällning av mindre träd är det enklast att placera fällskäret rakt bakifrån. Fallskäret sågar du rakt in från sidan (motsatt riktning från riktskäret) så att det nästan når riktskäret. Det är viktigt att du inte sågar hela vägen eftersom det måste finnas kvar en liten brytmån. När du sågat en bit in i fällskäret är det bra att slå in en kil i fällskäret, annars kommer trädet att lägga sig mot motorsågen.

Billig arboristutrustning hos Söderströms

Hos Söderströms hittar du allt från trädkilar, karbinhakar och fästöglor till motorsågar, skyddsutrustning och kastlinor.

LÄS MER / KÖP

Vanliga frågor och svar

Det är väldigt svårt att säga eftersom priset påverkas av många faktorer: trädets höjd, diameter, grentäthet, hur många stammar det har och dess placering. Mellan tummen och pekfingret kostar ett normalstort träd mellan 3 000 och 5 000 kronor, men är det större eller mer komplicerat att fälla kan det kosta mellan 10 000 och 20 000 kronor att fälla ett träd.  

Ja, oftast är det inga problem. Men bor du inom detaljplanerat område är det viktigt att kontrollera med kommunen först. Ibland krävs nämligen marklov.

Den bästa tiden för trädfällning är under vinterhalvåret, då har saven gått ur träden och de kan klyvas till ved.

Du kan fälla mindre träd med motorsåg: först sågar du ett riktskär in från sidan (cirka 15 – 20 % av den totala stammens diameter). Sedan sågar du ett parallellt fällskär bakifrån. Därefter ska du såga snett ovanifrån med cirka 60 graders vinkel. Det sista skäret sågar du snett underifrån (cirka 30 graders vinkel).