Förstå de nya reglerna för attefallshus 2020

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~3 minuter

Är du förvirrad över de nya reglerna för attefallshus? Här tittar vi närmare på skillnaderna mellan attefallshus på 25 kvadratmeter och attefallshus på 30 kvadratmeter, så kallade bolundare.

Den första mars 2020 trädde de nya, mer generösa attefallsreglerna i kraft, vilka tillåter att bygga attefallshus på 30 kvadratmeter även när det strider mot detaljplanen, utan att ansöka om bygglov.

Denna lagändring gäller endast attefallshus som ska användas som komplementbostad och inte de attefallshus som ska användas som komplementbyggnader.

Anledningen till lagändringen är att skapa mer beboeliga attefallshus som regeringen hoppas kunna bidra till att råda bot på bostadsbristen i landets storstadsområden. Därför gäller endast ändringen de attefallshus som ska användas för att bo i.

Vad är en komplementbostad?

En komplementbostad ska kunna användas som en självständig bostad, till exempel som ett fritidshus eller en permanent bostad. Här räknas inte till exempel en gäststuga av enklare standard in. Komplementbostaden får byggas på maximalt 30 kvadratmeter, vara fyra meter i takhöjd, ha loft och källare.

Vad är en komplementbyggnad?

En komplementbyggnad inreds inte för boende året runt utan används som garage, förråd, vedbod, växthus, carport, bastu eller liknande. Komplementbyggnaden får byggas på maximalt 30 kvadratmeter, vara fyra meter i takhöjd, ha loft och källare.

Vad gäller när det kommer till tillgänglighet?

Vill du bygga ett attefallshus på 30 kvadratmeter måste huset uppfylla kommunens krav gällande både energi och tillgänglighet, det måste ha kök och badrum samt möjlighet till sovplats som uppfyller tillgänglighetskraven. En kunnig hustillverkare eller husförsäljare kan ofta hjälpa till med dokumentation gällande kraven som ska sändas till kommunen vid anmälan om bygge av attefallshus.

Kan jag börja bygga utan att meddela kommunen?

En vanlig missuppfattning är att man inte kan bli nekad att få bygga attefallshus eller att man kan bygga attefallshus utan att få startbesked. Det stämmer inte. En anmälan måste alltid göras till kommunen och startbesked inväntas. Startbeskedet tar vanligtvis någon månad och kostnaden kan vara allt mellan 3 000 och 10 000 kronor, kontakta byggnadsnämnden för att ta reda på vilka behandlingstider och priser som gäller i din kommun.

Dokumentationen som krävs vid anmälan beror på vilken kommun man bor i och hur attefallshuset ska användas. Betydligt högre krav gällande energi och tillgänglighet ställs på attefallshus som ska användas som bostad. Fråga om din hustillverkare hjälpa till med att framställa nödvändigt material, detta är vanligtvis inkluderat om man köper nyckelfärdigt attefallshus på totalentreprenad. I vissa fall ingår även all kontakt med kommunen, undersök vad hustillverkaren du är intresserad av kan erbjuda och vad som ingår i priset.

Väntar man inte på startbesked räknas bygget som ett så kallat svartbygge och man kan bli tvungen att riva attefallshuset och återställa tomten.

Läs mer om reglerna om attefallshus, se vanliga frågor och svar och titta på populära modeller och priser på attefallshus här. På bilden ovan attefallshus Maria från Modulhus.