ANNONS

Myndighet uppmanar husägare att mäta radon

Myrna Whitaker Myrna Whitaker / Lästid: ~3 minuter
Bild: iStock

Det är alltför få som mäter radon, enligt en uppskattning som Strålsäkerhetsmyndigheten gjort. Nu börjar mätsäsongen och myndigheten uppmanar fler att mäta – både i privata bostäder och på arbetsplatser.

Både villaägare, ägare av flerfamiljshus och arbetsplatser kan bli bättre på att mäta radon. En sammanställning från de småhus som har en energideklaration från de senaste åren visar att bara runt 15 procent har gjort en radonmätning. Hälften av de mätningarna är dessutom gjorda för många år sedan.

– Det är viktigt att mäta radon regelbundet, vart tionde år, men om det gjorts åtgärder som påverkar ventilationen eller en tillbyggnad så bör man mäta oftare. En mätning är det enda sättet att ta reda på om det finns radon i just din villa eller på din arbetsplats, och det beror både på markens och på husets egenskaper. Även om du bor i ett område med låg nivå av markradon så kan radonhalten inomhus vara för hög, säger Cecilia Jelinek som är utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, med särskilt fokus på radonfrågan.

Fler mätningar för att minska exponering
Det finns ingen nationell sammanställning av hur många bostäder och arbetsplatser som gjort en radonmätning. Den statistik som finns tillgänglig kommer dels från de bostäder som har en energideklaration, dels från de företag som utför mätningarna.

– I samband med att vi uppdaterar den nationella handlingsplanen för radon har vi fått in uppgifter från mätföretag som pekar på att antalet mätningar fortfarande är alldeles för få, både i bostäder och på arbetsplatser. För att vi ska kunna minska befolkningens exponering för radon behöver fler mäta och åtgärda radon, säger Cecilia Jelinek.

Det går att åtgärda radon
Om man upptäcker radon som överstiger gränsvärdena i sin bostad eller på sin arbetsplats så finns flera olika åtgärder som kan minska förekomsten.

– Det går absolut att åtgärda radon i bostäder eller på arbetsplatser, exempelvis genom olika typer av ventilation. Det är därför det är så viktigt att komma igång med en mätning, så att du och dina familjemedlemmar eller kollegor inte andas in radon i onödan, säger Cecilia Jelinek.

Om Radon
Radon är en radioaktiv gas som vid långvarig inandning ökar risken att utveckla lungcancer. Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens uppskattning är radon i bostäder en bidragande faktor till omkring 500 cancerfall per år, och ensam orsak till cirka 50. Den vanligaste orsaken till förhöjda radonhalter är att radon kommer in från marken, men byggnadsmaterial och vatten kan också utsöndra radon. Det enda sättet att ta reda på om det förkommer radon i en lokal eller bostad är att göra en mätning, och det görs bäst under vinterhalvåret, med start i oktober.